Какво означават цветовете в арабските знамена?

Когато говорим за арабските знамена, първо виждаме , че те са прекалено еднакви. Сякаш имат една и съща идея, а същевременно са на различни държави. И донякъде е така. Да видим кой цвят, какво означава.

Пан-арабските цветове са черно, червено, бяло и зелено, и намират своето модерно приложение в знамето на арабската революция в началото на XX век. Първите три цвята се появяват в знамената на Египет и Йемен. Заедно със зеления цвят, те присъстват в знамената на Ирак, Йордания, Кувейт, Палестина, Сомалия, Судан, Сирия, Обединени арабски емирства и Западна Сахара.

Вярва се, че всеки един от пан-арабските цветове е свързан по някакъв начин с арабските династии или историческите епохи в арабската история. Черното например е бил цветът на Пророка Мухаммад (с.а.с), бялото за кратко време е било използвано от Умаядите, за да напомня за победата им при Бадр, зеленото е цветът на Фатимидите в Египет и тяхната връзка с Али бин Аби Талиб, а червеното било използвано главно от владетелите на Северна Африка и Андалусия.

Други арабски държави обаче не използват пан-арабските цветове.Пример за това са Алжир,Тунис ,Мароко и Ливан, които използват обаче поне един от тези цветове или комбинация от някои от тях.

Знамена с пан-арабските цветове

Comments are closed.