Писмо от имигрантите в Гърция

Публикуваме писмо на чужди имигранти и бежанци в Гърция, протестиращи срещу нечовешкото отношение на властите към тях и социалното разделение, което се създава на техен гръб. Ще оставим писмото без подробен коментар, защото то говори само за себе си.

Ние сме имигранти и бежанци от цяла Гърция. Дойдохме тук, преследвани от бедност, безработица, войни и диктатури. Западните мултинационални компании и техните политически слуги в страните ни не ни оставиха друг избор, освен да рискуваме живота си отново и отново, за да стигнем до портите на Европа. Западът, който ограби домовете ни и постигна безкрайно по-добър жизнен стандарт, сега е единствената ни надежда да живеем като човешки същества. Дойдохме в Гърция (по един или друг начин), за да намерим работа, за да изхраним себе си и децата си. Все още живеем в унижението и мрака на беззаконието, а от нас се възползват работодатели, държавни агенции, които жестоко експлоатират нашия труд. Ние живеем с пот на чело и с мечтата един ден да имаме равни права с гръцките си колеги.

Напоследък нещата станаха много трудни за нас. Заплатите и пенсиите намаляха, всичко стана по-скъпо, а вината падна върху имигрантите, сякаш те са причинили мизерията и експлоатацията на гръцките работници и дребни предприемачи. Пропагандата на расистки и фашистки партии се превърна в официална позиция на държавата по въпроса за имиграцията. А когато говорят за нас, масовите медии повтарят тяхната фразеология дума по дума. Техните „предложения“ се превръщат в държавна политика: стена на река Еврос, плаващи армейски лагери и европейски военни сили в Егейско море, масови полицейски операции, щурмови отряди в градовете, масово депортиране. Те се опитват да убедят обикновените гърци, че изведнъж ние сме голяма заплаха за тях, че ние сме виновни за невижданите репресии, които търпят от собствената си държава.

Трябва веднага се даде отговор на тези лъжи и това варварство; ние – имигрантите и бежанците ще дадем този отговор. Ние ще живеем и ще се борим, за да спрем тази несправедливост. Настояваме всички имигранти да бъдат признати за легални и да получат равни граждански и социални права и задължения с останалите гръцки работници. Молим нашите колеги – гръцките работници и всеки, който страда от експлоатация на техния труд, да застане до нас, да подкрепи усилията ни, за да не победят лъжите и несправедливостта, фашизмът и тоталитаризмът на политически и икономически елити. Те господстват в нашите страни, принудиха ни да емигрираме, за да живеем достойно с децата си.

Не можем по друг начин да бъдем чути, да защитим правата си. Триста (300) от нас започват национална гладна стачка в Атина и Солун на 25 януари 2011 г.. Ние рискуваме живота си, защото това не е поносим живот. Предпочитаме да умрем тук, отколкото децата ни да преживеят нашите страдания.

4 Replies to “Писмо от имигрантите в Гърция”

 1. Около 80% от нелегалните имигранти в ЕС влизат именно през Гърция. Дялът на Испания, Италия и Франция бе по-висок, но се предприеха редица мерки, най-вече договорености със северноафрикански страни.
  Няма нищо расистко в изграждането на една стена по границата с Турция (откъде идва голяма част от потока на нелегални имигранти). Проблем на Гърция е, че е островна страна.
  Самото писмо е популистко и левичарско – няма нищо нередно в това полицията да депортира нелегалните имигрант, ако ще и всичките за една седмица. Има много легални имигранти, които са научили езика, имат какво да предложат (работят, имат квалификация и виза). Но са малко сравнение с нелегалните имигранти, които работят на черно, не плащат данъци, взимат работата на местното население, имат по-висока престъпност и т.н. Бежанците нямат общо пък изобщо.

 2. Съпричастна съм с мнението на Милитеро.Какво значи “дойдохме по един или друг начин”.За да пребиваваш в чужда държава,която и да е тя е един:влизаш с виза-не във фургони и ТИР-ове или пеша.И всеки чужденец трябва да отчита годишни доходи,както го правят всички.И да слагат по Евро всевъзможни прегради и помощ от ЕС да дойде,че да се спре тоя ужас.Не е расизъм това да влезеш в чужд дом,че да търсиш и права.

 3. Това е превод просто на писмото. Повече може да се намери тук – http://clandestinenglish.wordpress.com/

  Никой не е влизал в чужд дом. За да отчитат доходи първо трябва да работят. А, за да работят-трябва да им се позволи и да са легални.

  Не са дошли защото светът е много розов, докато си пишем расистките коментари от вкъщи, още хора идват не защото им харесва да пътуват 6000 км.

 4. Расистко щеше да е ако не ставаше дума за хора от всички раси. Гърция и държава на гръцките граждани и техният интерес би трябвало да е над този на чуждите граждани. Това все пак е смисъла на всяка държава. Иначе да няма държави, да няма граници…

Comments are closed.