Палестинските дневници – истината продължава да изтича

Максим Проданов

Само часове след новината, че израелският външен министър Авигдор Либерман подготвя планове за условна палестинска държава с ограничена независимост и 50% по-малка територия, Ал Джазира и Гардиън публикуваха първата част от над 1600 секретни документи, описващи преговорите през 2008 г. между палестинските лидери, Израел и САЩ. В тях става ясно, че палестинските власти са направили редица отстъпки по статута на Йерусалим и правото на завръщане на бежанците, докато израелската страна не прави никакви концесии, а САЩ открито взема страната на Израел. Според Гардиън, документите показват палестинските лидери като слаби, отчаяни, готови да обсипят израелците с комплименти. Израелските власти от друга страна, са любезни на думи, но презрителни по дела. А американската делегация показва неутралитета си като осмива слабите, а протяга ръка на силните. В документите се споменава как Кондолиза Райс, в отговор на оплакването на висш палестински дипломат, че Палестина изпълнява задълженията си по пътната карта, а Израел продължава строителството на селища в Западния бряг и отказва правото на завръщане на бежанците от 1948 г., отвръща: “Лоши неща се случват на хора по цял свят през цялото време”.

Главният скандал в документите обаче е готовността на палестинските представители да направят компромиси по Йерусалим и правата на бежанците –  и последвалият израелски отказ. Палестинската делегация предлага “най-големия Йерусалим в еврейската история” и се съгласява Израел да анексира почти всички селища в Източната част на града. Израел не предлага никакви отстъпки в отговор на предложението и дори обявява, че ще построи още 1600 заселнически къщи в Палестина. Палестинските власти правят и огромни отстъпки по въпроса със завръщането на бежанците по домовете им в Израел. Те се съгласяват броят им да остане символичен, а части от Палестина да останат демилитаризирани, за да не застрашават Израел.

Според Джонатан Фрийланд от в-к “Гардиън”, документите разбиват тезата, с която често излизат израелските власти: че в преговорите липсва палестински партньор; не само, че такъв не липсва; но едва ли някога ще се появи по-благосклонен партньор.

Документита показват също така намесата на Англия, която работи заедно с Израелската армия и цели унищожаването на Хамас. Заедно с израелската армия работят и сили за сигурност на палестинската автономия. В близките дни ще бъдат публикувани още секретни документи, които ще продължим да следим.

Comments are closed.