Атентатът в Москва се очакваше

Сянката на войната в Чечения все още виси над народите на Русия и Кавказ.

Вчера на летище “Домодедово” в Москва, самоубиец се взриви и уби над 30 души. Това е един от най-кървавите атентати в историята на ударите в Москва, като ранените надвишават 150 души. Определено добре подготвен удар по сигурността на Руската федерация, който отправя много въпроси към правителството и обществото.

Несъмнено има проблеми със сигурността. Според източници на Взгляд.РУ бомбата била вкарана извън летището, а не през портала за пристигащи, както бе една от тезите на полицията за атентата. Това, само по себе си, е голям проблем на сигурността, имайки предвид няколко събития. Още по-тревожни са сведенията, че силите за сигурност са получили предупреждение за атентата, но не са действали съобразно с опасността. Това показва РИА Новости, а Новая Газета проследява цялото разследване.

Само преди три дни в Башкирия бе ударен руски магазин. Преди няколко месеца започнаха атаки на националисти в Москва по домове на кавказци, изразявайки обществената нагласа на руснаците към жители на Кавказкия район и бившите съветски републики. Вестник Коммерсант набляга върху липсата на сигурност и в двете страни. Несъмнено трябва да има двустранно желание за промяна в отношенията между руснаци и кавказци, макар това да е много трудно днес.

Главна причина за това са историческите спънки. СССР, както и след това Русия, никога не е давал свобода на изразяване и самоопределение на народите от Кавказ и по-специално в Чечения. Проблемите в малката република идват един след друг, а това води след себе си несъмнено и радикализация на населението.

В свой репортаж НОВА представи една ретроспекция на отношенията между Русия и Чечня, което само по себе си е много правилен ход. Именно така може да бъде осведомено обществото защо има тероризъм в Чечения, защо хиляди са загинали в резултат на удари и за какво става дума в тези сложни отношения между бившата огромна държава СССР и прикачените й държави, настроени крайно враждебно към политиката на Руската федерация днес.

По разследването сега работи екип от 88 души. Само на летището “Домодедово” руските власти са разпоредили да работят над 60 души специалисти, които ще търсят информация за атентатора прашинка по прашинка. Лошото е, че тези действия трябваше да бъдат извършени много по-рано, а търсенето да започне много преди да се стигне да залата за пристигащи на летището. Това е основното, което руските медии критикуват – липсата на сигурност и адекватна реакция след получаване на сигнала, че се готви атентат.

Със сигурност това няма да бъде последният атентат в Москва. Напрежението между руснаци и кавказци се засилва още повече след митинги на националистите в руската столица, които ясно заявиха позиция, че трябва да бъдат изгонени всички чужденци. В случая това бе искрата, която отново запали фитила на недоволство и чувството, че все пак Русия продължава политиката на СССР. Не може и да става дума за спиране на атентатите, докато централната власт в Москва не преосмисли подхода си спрямо бившите съветски републики в Кавказ.

17 Replies to “Атентатът в Москва се очакваше”

 1. “…Главна причина за това са историческите спънки. СССР, както и след това Русия, никога не е давал свобода на изразяване и самоопределение на народите от Кавказ и по-специално в Чечения….”

  Много, ама много меко казано. Варварщината на Масхадов, Басаев и компания е несъизмерима с варварщината на руската/съветската армия. Само последните десетилетия са избити стотици хиляди в Чечня, да не говорим за Дагестан или другите републики в Кавказ. Ако Русия даде независимост на Чечня – Кавказ се разпада. Ако Кавказ се разпадне – Русия се разпада.

 2. Милитеро, емоционалните оценки за това дали зверствата в Беслан, 9/11, в Грозни, или тези във Фалуджа или Газа са най-варварски, нямат особен смисъл. Зад всички зверства, и от двете страни, си има низ от причини. Например в Русия репресиите над южните райони идват най-вече от свиреп страх на руснаците, че нарушаване на териториалната цялост означава невиждана мизерия и падение за народа. Ответната реакция идва заради репресиите, причинени от този страх. При Израел причините за окупацията, репресиите и тероризма са почти същите.

  И разбира се, нито изчислението, че ако Чечня се отдели, цяла Русия ще се разпадне и изчезне, нито че ако Палестина се освободи, Израел ще загуби играта, са плод на някакъв сериозен анализ. По-скоро са плод на страх.

 3. Къде видя емоционална оценка, Максиме? Това е просто статистика. Едното>другото. Паралелът ти с Израел е несериозен – имаш Израел, заобиколен от 400млн. араби и 150 милионна Русия с минъчката Чечня. А палестинците имат късмет, че срещу тях не са руснаци. Иначе Газа отдавна да е превърната в магистралата Кайро-Тел Авив или стъклен кратер (сравнение – за една година в Чечня умират повече цивилни, отколкото са умирали във всичките израелско-арабски конфликти от последните 60 години).

  Казваш, несериозно било това схващане? Представи си следната последователност – Чечня става независима (по някакъв нечуван начин). След нея естествено идват Дагестан, Ингушетия и може даже и Северна Осетия. Русия никога не би позволила прерязване на Кавказ и възможност да може спокойно да се стигне от Каспийско до Черно море. Една от причините е, че средноазиатските държави са богати на петрол и газ, които се прекупуват от Русия и продават на държавите от Европа.
  Второ, забравяш че Русия не е само Москва и Чечня. Последната е най-размирната република, да, гонена от Дагестан и Ингушетия. Но ~50% от населената площ на Русия има неруско етническо мнозинство. В страната като цяло руснаците са мнозинство, 80%, но са съсредоточени главно в европейската част, заедно с другите славянски народи. Руснаците имат ниска раждаемост, а в страната има освен местните етнически малцинства и още 15 милиона имигранти. Далечния Изток се превръща бавно в китайска провинция.

  Тъй че страхът си е съвсем основан.
  Другата основна причина, че е руската армия има своята специфика. Тя е недисциплинирана, нерегулирана и в общи линии може да си прави каквото си иска. Варварщината е добре позната на руските войници, които правя неща, за които всеки нормален американски войник ще бъде изправен пред военен съд. Не гаврене със затворници, побои или подобни “леки” провинения.

  1. Милитеро, и това ако не е емоционална оценка. Страх, чувство, че си заобиколен от чудовища. Идеята за “нивото на варварщината” също предполага емоционална оценка. Отцепването на Чечня може да ускори отцепването на други “недоволни” републики, но това не означава край на Русия, или някакъв армагедон за обществото. Казвам “ускори”, защото отцепването не се причинява от прецеденти, а от недоволството от някаква зависимост. С отцепването на “недоволните” дори няма да се стигне до сериозен спад на газовите или петролните залежи, каквито има предостатъчно и на север. Ако след референдум хората искат да си ходят, да си ходят. Властта е виновна, че не ги е задържала с добро и няма право да ги държи с лошо.

   Нито пък ядрен Израел ще бъде нападнат от някого, ако Палестина стане независима. Сравнението с Израел не е демографско, а военнополитическо. Палестинците под израелска власт са не по-малко зависими от Тел Авив, отколкото чеченците – от Москва, а военните операции и политически намеси и в двете страни причиняват омраза и тероризъм. Могат да се намерят хиляди по-малки разлики, но основният сценарий и правилата са еднакви. Основната движеща сила на омразата е една и съща – поставяне под власт на хора, които не искат да са подвластни.

 4. Макс, говориш теоретично. Но това не е фантастика.
  Не бъркай неоправдания страх с инстинкта за самосъхранение (или в държавническия смисъл – инстинкт за запазване на статуквото).
  Изводите ти биха били вярни ако ставаше дума за Испания или Франция, но не и Русия. Не можеш да разтегляш правилата до напасване.

  Сравнението с Израел е смешно. Конфликтът с Чечня е вековен и става дума за един див народ, който иска независимост. В израелско-арабския вариант местата на Давид и Голиат са разменени, освен ако човек не вярва, че видиш ли само ракетите от Газа са притеснение на Израел. Не се изказвай неподготвен и не намесвай твоя любим Израел навсякъде. 🙂

  1. Бернард, като ученик бях по-“патриотичен” и често спорех със сърби, македонци, гърци и др. по исторически и политически въпроси. Аргументите, които днес използваш за твоя любим Израел аз някога използвах за моята любима България и Русия. Нека ти обясня какво се промени. Аргументите ми често използваха примери за исторически паралели, прецеденти, тенденции и пр. С течение на времето ми стана ясно колко лесно е да представиш хлабава аналогия за вярна, и колко лесно е да обориш валиден паралел с незначителна разлика. Например, да покажеш, че не бива да се свързват причините за тероризъм в Русия, Израел, Турция, Испания и пр., защото има някаква разлика – става въпрос за народи с различна религия, население, география, мощ… пък и “цивилизованост”, “дивост” и пр. И въобще мисълта за сравнение била смешна, абсурдна, немислима. И целта в спора е да се докаже правдивостта на любимия отбор. Аргументите се извъртат според целта, а не според истината. Признаването на грешка е равностойно на провал. В разгара на спора, дори забравяш за собствената си неискреност. Империя с 12,000 ядрени глави изведнъж става невинна жертва. Голиат с 200 ядрени глави става Давид. А потъпканите стават голиатовци, щом полудеят и се захванат с тероризъм.

   1. Да, щеше да е още по-добър коментара ти ако беше по същество. Или ако аз правех паралели.

    Невинна жертва са руските граждани на летището (в метрото, в блоковете…). Невинни са и чеченците, които са убити от руски бомбардировки (не става въпрос за 1000-2000). Нямам симпатии нито към руското правителство, нито към чеченските терористи. Тъй че освен ако нямаше нещо конкретно да кажеш мисля, че всеки е казал каквото има. Било то по същество или философски разсъждения. 🙂

    Руската и китайската система разчитат на страх. Страх, всяван от някое и друго клане, някое и друго село, хвърлено във въздуха всеки месец. Ако човек не се интересува дори няма да чуе за забутаните села на уйгурските турци. Но ще чуе за атентат в гъчкан с петрол район. По-наивният ще си помисли, че подобни организации като Хамас, Хизбула, Имрат Кавказ и пр. са продължение на “народната воля”. По-наивният няма да забележе разликата върху обществения ефект при самоубийствен атентат в Тел Авив и Москва.

    Толкоз засега. 🙂

    1. Не те упреквам за правенето на лоши паралели, а за развалянето на добри паралели.

     Коментарът по същество беше, че има общ корен между омразата/тероризма в страни по цял свят, вкл. Израел – насилственото поставяне под власт на хора, които не искат да бъдат поставяни под власт. В отговор прочетох, че не можело да има сравнение заради демографски и други незначителни различия.

     А иначе молбата да не използвам философия е все едно “мисли по-ограничено”.

 5. Ти можеш да вмъкнеш и микробиология, но ще е добре да ограничиш несвързаните с темата неща. 🙂

  Коренът е различен, тъй като хората са различни и положението им е различно. Атентатори срещу Израел е имало хора, които през живота си не са стъпвали в тази държава – ливанския друз Самир Кунтар да речем. Иначе казано – става дума за държавна политика на почти всяка арабска държава, а резултат е омраза. От хора, които не живеят под израелска власт. ООП (Организация за Освобождение на не-е-ясно)е основана през 1964. Цялата работа е изкуствена, на което много хора няма да се съгласят.

  Чеченците са планински народ, емоционални хора са – както се казва “силно любят и мразят”. Принципа на вендетата е заложен в кръвта им, така разрешават проблемите си от векове. А от векове нравите им не са се променили. Оттук идва и назадничавостта. Лошо, добро – това е положението. Така се управлява обществото им, този принцип пренасят и към Русия в последните 150 години.

  И за да се даде пример, че коренът на тероризма е различен – атентаторите на 9/11 в САЩ не са били бедни бежанци, чиито семейства са умрели във “войната”. Някои от тях са били богати лекари, бизнесмени, със солидни финанси, богати фамилии (със светски традиции!?) и т.н.. Тоест, последните, които човек би заподозрял в тероризъм. Да, ама не. Това не е физика, няма точни правила и закони. Има тендеции и прилики.

  Положението на баските в Испания и Франция – отново нищо общо. Албанците са регионално малцинство в Косово, северна Гърция и Р. Македония, но в Гърция не правят проблеми. Извод – не можеш да елементаризираш, хората са различни, държавите са различни.

  1. Поведението не е заложено в кръвта, може би трябва да минем и на микробиология. От 19-те атентатори на 11 септември, 14 са израснали в мизерия, поне за 13 се знае, че още млади са отишли да се бият в Чечня и/или Босна, т.е. почувствали са се съпричастни към потъпкан народ. Не е задължително лично да си пострадал, за да се почувстваш съпричастен към нещо, но личните преживявания помагат. Затова палестинските атентатори са най-често палестинци под окупация и чеченските – чеченци под окупация. Естествено, всяко от трите големи суеверия (религии), и четвъртото – национализма, може да подсили омразата. Но без чувство за несправедливост към някакъв реален процес не става. Трудно ще накараш палестинци да започнат да се самоубиват в Токио, защото японците са неверници. И трудно ще докажеш, че атентатите срещу училища в Русия или срещу кафенета в Израел съвсем случайно стават точно в страни, където има потъпкване. За баските не чух аргумент. Кюрдите в Турция май ги забравихме. А албанците в Югославия живеят далеч по-зле от тези в Гърция.

 6. Имам предвид в народопсихологията им, не издребнявай. 🙂
  14 са израснали в мизерия, 13 са били в Чечня или Босна? Щеше да е впечатляващо ако беше вярно – 6 (от 19) са израснали в мизерия, 9 или 10 са били муджахидини. Изпускаш нещо важно – 7 от тях са имали добро образование и са имали над среден доход. Някои от тях са учили в САЩ и Западна Европа. Самия факт, че тези хора могат да станат терористи, а е 1 милиард живеещи в истинска мицерия хора по света – не, трябва да е добър ориентир. Явно не е само материалното положение. А и 15 от тях идват от Саудитска Арабия, държава със странни разбирания за религията. В редица държави в регионна а далеч по-голяма беднотия. И както виждаш не са се взривили в Москва или Белград. Повечето самоубийствени атентатори в Палестина и Ирак са бедни, объркани и необразовани. Да. Международният тероризъм има съвсем различни белези от локалния.

  Да, военната администрация в териториите си е развъдник за омраза, но тази омраза се оформя и се слага в направление от външи сили. Идващи най-вече от Египет (МБ) и уахабистките проповедници на Саудитска Арабия. Да, в Газа и Западния Бряг има много несправедливост, непрекъснато стават престрелки и т.н. И? Стигнахме до извода, че лошите неща пораждат лоши неща? Топлата вода…

  Баските – живеят в цивилизована държава, християни в християнска страна, не са заобиколени от етнически братя, не влизат в ничии териториални и стратегически планове. Единствено СССР се възползва от услугите на ЕТА за поддържане на напрежението (както и ред други западноевропейски терористи).

  Кюрдите – да, ето ти един планински народ, подлаган на нечувани гонения и управляван със страх. ПКК не е продължението на народната воля на кюрдите. Те никога не са имали държава, но желанието на някои от тях активно да се борят за независимост е ново в исторически план.

  Албанците – да. А албанското правителство е хванало удобния исторически момент, в който Югославия/Сърбия ще остане без приятели. Отново – АОК не е продължение на “народната воля”.

  И в крайна сметка – политиците на Русия и САЩ, че и Испания, Турция, Германия, Израел и т.н. си дават сметка за тези неща. Няма нищо необосновано в техните действия. За всяко нещо си има причина и не ние сме тези, които ще им обясняват какво е краставица.

 7. Офф, изтри ми се коментара.
  Накратко – не е вярно, 6(7) души са живеели в мизерия от 19-те, половината са били в Босна или Чечня. Но по-голямата част са имали над средното в образованието си, някои от тях са учили в САЩ и Западна Европа, идвали са от богати семейства. Факта, че 15 от 19 атентатора идват от везависима държава (не окупирана) е показателен. Факта, че 100 държави са по-назад с материала от СА също. Докато в Ирак, Пакистан и Палестина камикадзетата са бедни, необразовани и объркани в мнозинството си, то международния тероризъм има други белези.

  Иначе, да, лошите неща пораждат лоши неща, ноо омразата се оформя по-различен начин. В Палестина – тя се оформя отвън – от Египет, Сирия, Йордания и Ливан или саудитските уахабистки проповедници. Мюсюлманското братство не бива да се изпуска, ролята на СССР и т.н. Без намесата на горните изобщо нямаше да има такива неща, а при Чечня това няма да е вярно.

  Кюрдите – планински народ, който никога не е имал държава, но сравнително скоро в исторически план се бори за независимост. Албанците – да, спор няма. А Албания е хванала добрия исторически момент, в който Югославия е се разпада и няма приятели.

  Битът определя човека. Нищо не е заложено в кръвта (използвам го като изразно средство). Културата на един народ е единственото съществено нещо. Трудно е било за американците да накарат хиляди пилоти да се самоубият със самолети-бомби, но за японците не е било проблем. Въпрос на култура. Ако се пренебрегне това с довода “всички хора са еднакви”….от грешни твърдения не може да излезе правилен извод.

 8. Теорията за “планинските народи” е доста забавна. И швейцарците са планински народ, а пък Бангладеш са като Холандия… хайде и тях да ги обречем на нещо. Израел пък е точно като съседите си. Т.нар. “култура” се движи нагоре при мирни връзки със света, а след катаклизъм, изолация или нападение тръгва надолу. Георграфията е преодолима. Вместо да гледаш географията и кръвта, помисли колко от най-назадничавите страни по света имат история на външна намеса, изолация, колониализъм и експлоатация. И колко от най-напредналите са били експлоататори – общуват свободно със света, но изолират някой друг.

  Смешно е да се твърди, че омразата в Палестина се оформяла отвън. А окупацията? Странно, окупацията не влиза в нито една от сметките ти. Все едно не съществува и не причинява омраза. Съвпадение ли е, че и в Израел, и в Русия, Турция, Косово, Ирландия, Испания и др. има хем тероризъм, хем насилствено поставяне под власт?

 9. На нищо не ги обричам. Впрочем, швейцарците са нация не народ. Както казах, битът определя съзнанието. И както ти каза – западните държави имат късмета, че управляващите им по колониално време са грабили от Африка, Америка и Азия, плячкосвали са каквото им падне и са взимали роби да им вършат черната работа. Народопсихологията не се предава по генетичен път, а примери дал Бог – източна и западна Германия, северна и южна Корея, Тайван и НР Китай и т.н. И естествено, че нормалните палестински араби не им харесва да живеят под военна администрация. На кой би му харесвало? Това са азбучни истини. Идеята е друга – в Палестина, заразлика от Чечня, са се сбълсквали интересите на регионалните сили и на световните супер сили. Всякакви организации (религиозни, комунистически и т.н.) са се надпреварвали да промиват мозъци. Това го има и в Чечня, да, има го и в Кюридстан, в Косово и в Чиапас, но толкова осезаемо по-малко, че би било глупаво да не се вземе под внимание.

  Чеченските бунтовници/терористи/партизани/борци за свобода са далеч от това, за което се представят. Виж, тук можеш да правиш много по-смело паралели. Тези, които извършват самоубийствените атентати са едни, тези които ги пращат – съвсем други.

  1. Искаш да кажеш, че сега палестинската кауза се задвижва не от окупацията, а от някакви абстрактни идеологии и учения? Бъркаш причината с последствията: в почва на окупация е лесно да навлязат идейни влияния, дори да повлияят, да усилят емоциите, но без източник на несправедливост не става. Пак казвам, източникът на несправедливост може да зарази и други страни, както например много страни подкрепят евреите след ВСВ, дори страни, нямащи нищо общо с ВСВ.

   Ако някой народ е изолиран и с изостанала култура, предложи знание, наука, опит, вместо да налагаш експерименти и да окупираш. И не е вярно, че само окупаторите се развиват, развиват се страните с най-силни търговско-културни връзки със света.

   1. Е, да, тук си прав. Няма спор – ако положението беше розово и най-силните идеологии от Москва, Техеран, Рияд и Кайро щяха да имат много по-малка почва. Но не никаква – пример и Хизбула. Ливанска организация. Ливан не е под израелска окупация. Бил е. Бил е и 30 години под сирийска, но Хизбула не правят атентати в Сирия. Ясно защо. До 1967 срещу тогавашните окупатори на Газа и Западния бряг също не е имало атентати. Идейните движения се зараждат в свободни територии.

    Ти си прав – колко и да е клише това е напълно вярно. И ето, че едни и същи хора, от един и същ регион (палестинските араби) са тотално различни в зависимост от това къде живеят. Палестинските араби (граждани на Палестинската Национална Власт) са едни, а израелските араби – съвсем други. Вторите са много по-напред с материала от всички свои съседи/братовчеди. Решението е наистина каквото казваш, само че за самото него няма особено добра почва. Дори неутрални институции като летни лагери на ООН в Газа периодично биват опожарявани.

Comments are closed.