Дюнерът пази България

В свое изявление от Япония, министър-председателят Бойко Борисов съобщи на хората защо в България няма да има атентати. Причината е в дюнерите.

Ако все още челюстта ви е паднала до земята, моля да я вдигнете, за да прочетете спокойно поредните бисери, които аз само ще опитам да коментирам по-долу.

Според Борисов, който е на посещение в Япония, балансираната външна политика ще предпази България от подобни терористични актове. (News.Bg)

„Виждате, че тези терористични актове не подминават никоя държава. Ние разчитаме на балансираната си външна политика – че с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения”, посочи Бойко Борисов. (News.Bg)

„Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове. Те се вземат централизирано, като се взема под внимание поведението на отделните държави”, заяви министър-председателят. (News.Bg)

От News.BG

На първо четене се виждат няколко неща- 1. премиерът не знае с какво се занимават арабите в България, 2. премиерът не познава геополитиката в Близкия изток и 3. премиерът проявява искрена наивност по отношение на терористичните групи.

Тези факти, които си личат от думите на Бойко Борисов са притеснителни, имайки предвид, че е върховен управляващ. Човек би помислил, че времето на наивни заключения и изказвания е отминало още в началото на 1990-те години, но с всеки ден това впечатление се стопява.

Още по-впечатляващо е, че премиерът няма и файда от това с какво се занимават български граждани с арабски произход. Той споменава дюнерите, сякаш те са единствените бизнес проявления на арабските бизнесмени, а за друго не може и да се мисли. С лека ръка са запокитени в ъгъла хората, представляващи и представлявали KFC, Palmers, Elite, Aladin Building, Mat Star, Sanitex, Nova Brazilia и още хора в сферата на строителството, хранителната промишленост и вноса.

Но дори присъствието на дюнери по всяка улица не би било гарант за това, че атентат няма да се случи. Дори е смешно да си го мисли който и да е. За хората, членуващи в терористични групировки смъртта няма значение, дори да е на мюсюлмани. Атентатите в арабски страни, от които страдат от десетилетия, са факт и управляващите по целия свят трябва да се вгледат добре в това. Независимо колко дюнерджийници има по улиците на София, атентат може да се случи, ако групировка реши, че България е подходяща за това.

За момента страната ни не е включена в подобен черен списък, макар заплахите от малки групи в Афганистан и Ирак в миналото. Присъствието на български войски е светещ от далеч знак за атентатори, но за момента България не е приоритетна. Наистина позициите на София по въпроси в Близкия изток са в голяма част балансирани и може би това е една от причините да не се смята столицата ни за цел на терористи. От друга страна са важни и фактите от миналото на България – Тодор Живков и БКП успяха да направя много приятели в Близкия изток, което днес спомага за доброто име на страната.

Въпрос на желание и далновидност е това положение да си остане така. Ако бъдат направени грешки, дюнерите няма да спасят и своите собственици.

Comments are closed.