Истинският смисъл на “Ашколсун!”не е това,което си мислите…

Неотдавна писах за единствения български екип заснел тайнствата на дервишите на техния празник в град Кония. Предлагам повече информация, предоставена ми от TVArt.

Ашколсун!

Не, това не е вариант на „Браво!”, с който си припомняме вековното минало. Изразът „Ашколсун” не се употребява правилно и сред голяма част от населението на Турция. Истинският му смисъл е…

Снимка:TVArt

„Да бъде любов!”

нещо като „Некa любовта да бъде с теб“. Това е поздрав между посветените мистици на Изтока и употребата му подсказва, че срещналите се вярват в едно и също нещо.

Когато тръгнахме с екипа на “Додофилм” за снимките за новата документална поредица „Репортажи за вярата” в турския гр. Коня, осъзнахме, че навлизаме в територии добре пазени от чужди и свои. При танцуващите дервиши, които трудно допускат външни хора, та камо ли с камери, пред нас се разкри свят, изпълнен с Любов и Вяра.

Дервишите, наречени още мистици на Изтока, са мюсюлмани, които вярват в смъртието на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетни духовни практики от Индия до Америка. Те не бият тъпана за своите вярвания, а избирателно, лично, между учител и ученик предават Знанието. За щастие или не, широката аудитория свързва дервишите с външната проява на тяхната вяра – танца, наречен „сема”. При него поклонникът се върти около остта си, докато изпадне в транс и се свърже с Бога. Тълкуватели обясняват, че тялото на дервиша свързва енергиите на небето и земята, но аз стигнах до извода, че „сема” е „медитация” и целта е личното общуване с Бога, а не приемането на посредник, свързочник или какъвто и да е свещеник.

Танцът никога не е бил предназначен за публика и затова да говорим за него, мислейки си, че говорим за мистицизма на дервишите, е все едно да говорим за книга, акцентирайки върху обложката й. Съвсем скоро телевизия „Тв Арт” ще излъчи цяла поредица за атрактивния танц, но от сeга да знаете, че това е само първото стъпало към суфизма и то е част от огромна стълба към познанието на Изтока.

Основоположник на един от многото ордени на дервишите е роденият в началото на XIII век в древна Персия (днешен Афганистан) Мохамед Джелаледин. Наречен по-късно Мевляна, т. е. господин, учител, и Руми – по името на областта, в която живее и преподава. Той става известен не толкова с тълкуванията си на религиозни текстове, колкото с вълшебната си поезия. Живял и починал в Коня, днешна Турция, Руми има шанса да срещне скитащия дервиш Шамс, който преобръща светогледа му. След тази среща Бог вече не обитава някакви си небеса, а има за дом душата. Човек се оглежда в света около себе си и това, което му се случва, е абсолютно отражение на него самия.

Ако искате да изживеете вълшебство наяве, посетете Коня между 7 и 17 декември, когато поклонници от цял свят се стичат там, за да празнуват смъртта на своя учител – Руми. Не, няма грешка! Наистина празнуват смъртта му, защото той самият така е поискал, казвайки в часа на кончината си да не тъгуваме за него, а да празнуваме

Сватбата му с вечността

Снимка:TVArt

Град Коня с право се гордее с гробницата на Руми. Като филмов декор тя извисява зелените си куполи над побелелите от сняг дървета и примамва всеки да влезе в нея. Неслучайно едно от най-известните стихотворения на Руми започва с поканата към всички независимо от тяхната религия и етнос да се присъединят към Любовта.

Освен гробницата на Мевляна в Коня може да се видят прочутите медресета отселджукско време, в които младите умове на Анатолия са търсели проявленията на бога в звездното небе чрез астрономията, в закономерностите чрез математиката, в красотата – чрез поезията и калигра- фията.

Само на няколко километра оттук е Чаталхоюк – останки от най-значителната човешка революция. Преди 10 хил. години хората започват да строят пър­вите селища, да засяват семена, да пекат глина… Започва цивилизацията! Мъжете и жените в Чаталхоюк били равноправни. Починалите погребвали в лодо- вете на къщите си. Почитали както богинята-майка, покровителка на растителния и животинския свят, така и мъжко божество в образа на бик.

Една от най-новите научни теории, която е на път да промени из основи представата ни за човечеството, е, че от скитници хората започват да водят уседнал начин на живот, т. е. стават цивилизовани, именно в стремежа си да почитат боговете и предците си.

12 Replies to “Истинският смисъл на “Ашколсун!”не е това,което си мислите…”

 1. премахнете го след прочитане
  Чудесна статия!
  Дервишите, наречени още мистици на Изтока, са мюсюлмани, които вярват в смъртието – безсмъртието

 2. Бих добавил само няколко цитата от стихове на Руми…

  “Не съм лъв,
  та да превъзмогвам враговете си.
  Сам себе си да победя
  да можех,
  стига”

  “Щом ще идваш
  и ще покриваш с целувки
  надгробния ми камък,
  защо не ми ги дадеш сега?!
  Това съм аз,
  същия човек.”

  Нима не ти казах,
  другите ще погубят огъня ти.
  Остани с мен,
  аз ще те опожаря
  и ще огрея душата ти.”

 3. За тези от вас, които смятат темата за интересна нека да прочетат този пътепис: Кония, градът на ТАНЦУВАЩИТЕ ДЕРВИШИ http://www.patepis.com/?p=19812
  Пожелавам успех и очаквам филма.

 4. Темата наистина много интересна и се надявам да я продължите в сайта.

 5. Филмът “Джеляледин Руми- Танцът на любовта” е един много интересен филм, който разказва за Руми и Шамс и тяхната духовна любов.

  Биографичен филм за великия персийски поет Джеляледин Руми. Името му най-често се свързва със суфистката религиозна група на дервишите „Мевлеви”. Членовете на групата се въртят около собствената си ос в продължение на часове.

  Дясната им ръка е вдигната нагоре, чрез нея приемат волята на Всевишния, а лявата им ръка сочи надолу, с нея раздават приетото с дясната ръка на земните обитатели. Режисьорът Кюршат Къзбаз води зрителите дълбоко из тайнствата на дервишите.

  „Историята на любовта трябва да чуеш от самата любов.”
  Джеляледин Руми – „Мевляна”.

 6. до човека Руми за първи път се докоснах чрез единствената (тогава 1995г) книга, преведна от руския автор Радий Фиш!!! Бях……онемял. Трудно е да кажа, как точно се почувствах. разбрах само, че живея в хаос и агресия. Нямаше я тази любов, която Мевляна и последователите му са искали да е навсякъде – в душите и бита!!! Книгата ме пренеса назад в детството, когато дядо ме учеше на правилата на хранене и посрещане на гости!!!
  Пожелавам на авторите да станат един ден авторите в тази необятна тема – човешката душа и любовта!!

 7. Чудесно! поздравления, нямам търпение да излезе този филм!

  В момента чета “Любов” на турската писателка Елиф Шафик. Напълно поглъщаща книга, която разкрива силата на суфисткото учение да преобразява хората и да остане релевантна и към нашия модерен живот в 21 век. Силно препоръчвам.. http://elifshafak.com/

Comments are closed.