1 милион протестиращи…1 милион тези за бъдещето на Египет

Вчера написах една статия за блога на Foreign Policy относно многомилионния протест срещу Хосни Мубарак в Кайро и Александрия. Следих ситуацията горе-долу до 2 сутринта, затова някои неща липсват от днешните събития. Да съобщя, че от обяд насам има сблъсъци между про- и анти-правителствени демонстранти, като загиналите са над 200 до този момент.

Вечерта на 1 февруари бе белязана от втората реч на Хосни Мубарак, която той произнесе с цел да успокои положението си на мразен ръководител. Разбира се, тя още повече подразни тълпата протестиращи, събрала се на площад “Независимост” в Кайро. Буквално минути след изявлението по националната телевизия, каирският Даунтаун бе огласен от скандирания: “Напусни, напусни!”.
Можем да бъдем сигурни, че Египет би бил катализатор за много други протести в останалите арабски страни, а ако режимът на Мубарак бъде свален, редица управляващи ще има за какво да се безпокоят в своите държави. Със своето 80-милионно население, Египет не е само най-населената арабска страна, но има и стратегическо значение, разположен между Азия и Африка. Ако можем да сравним значението на страната с някоя друга, то трябва да посочим Франция. Една революция в Париж, разстройва социалните строеве във всички европейски страни. Подобно влияние има и Египет, който от края на XIX век е символ на арабизма. Казвайки тези факти, трябва да имаме предвид, че реално влиянието на Египет в социално и политическо отношение, е много голямо сред арабите от Мароко до Ирак.

Цялата статия може да прочетете в блога на Foreign Policy.