“Мюсюлмански братя” отрекоха връзка между религията и протестите

На официалния англоезичен сайт на “Мюсюлмански братя”, главният редактор Халед Хамза заяви, че настоящето въстание в Египет е революция на египетския народ и в никакъв случай не означава, че е свързан с ислямски тенденции в страната, въпреки всички твърдения и обвинения, описващи я, като ислямска.

Хамза подчертава, че революцията е мирна и призовава само за реформа и демокрация, инициирана от младите хора, чрез социалните мрежи Facebook и Twitter, нямащи нищо общо с ислямистки групировки.

Той разкритикува също и твърденията на някои страни (Иран, Израел), че въстанието е ислямско и платено от страна на иранския върховен лидер Хаменей, като знак, че това е ислямско пробуждане, вдъхновено от революцията през 1979 г. в Иран. Въстанието е абсолютно и само срещу режима, който потиска населението в Египет над 30 години. В него са се включили хора от всякакви прослойки и религии, като християнската общност изцяло подкрепя протестите.

В подкрепяща нота към изказването на Халед Хамза, председателят на Националния съвет за съпротива в Иран, Мариам Раджави, осъди опитите на Хаменей да прибави въстанието в Египет към зоната на влияние на Иран и желанието му да вижда в това възможност за налагане на религиозна власт.

Comments are closed.