“Мюсюлмански братя” отрекоха връзка между религията и протестите

На официалния англоезичен сайт на “Мюсюлмански братя”, главният редактор Халед Хамза заяви, че настоящето въстание в Египет е революция на египетския народ и в никакъв случай не означава, че е свързан с ислямски тенденции в страната, въпреки всички твърдения и обвинения, описващи я, като ислямска.

Хамза подчертава, че революцията е мирна и призовава само за реформа и демокрация, инициирана от младите хора, чрез социалните мрежи Facebook и Twitter, нямащи нищо общо с ислямистки групировки.

Той разкритикува също и твърденията на някои страни (Иран, Израел), че въстанието е ислямско и платено от страна на иранския върховен лидер Хаменей, като знак, че това е ислямско пробуждане, вдъхновено от революцията през 1979 г. в Иран. Въстанието е абсолютно и само срещу режима, който потиска населението в Египет над 30 години. В него са се включили хора от всякакви прослойки и религии, като християнската общност изцяло подкрепя протестите.

В подкрепяща нота към изказването на Халед Хамза, председателят на Националния съвет за съпротива в Иран, Мариам Раджави, осъди опитите на Хаменей да прибави въстанието в Египет към зоната на влияние на Иран и желанието му да вижда в това възможност за налагане на религиозна власт.

3 Replies to ““Мюсюлмански братя” отрекоха връзка между религията и протестите”

 1. Държавите нямат твърдения, нямат и мнения. Членове на кабинета – да. Никой не е твърдял, че зад бунтовете стои МБ, в бунтовете те са малцинство. Както и в държавата като цяло. Но МБ е здрава структура със стара, добре изградена инфраструктура. Останалата част от опозицията е безформена маса хора с всевъзможни виждания, без особена организация, дори без лидер (Барадей не е лидер). 4 възможни изхода :
  1. Мубарак запазва властта си.
  2. Мубарак отива на дълга почивка, а военните поемат прехода.
  3. Преврат, идване на демократично правителство.
  4. Преврат, хаос по време на революцията, идване на МБ на власт.
  1 – малко вероятно, да не кажем невъзможно.
  2 – най-вероятният изход.
  3 и 4 – на кантар.

  Като се замислим случай 4 е именно това, което се е случило преди 32 години в Иран. Вярно, египетското общество днес (благодарение на масовите медии, интернет, телефони) е много по-наясно с проблемите си, много по-лесно да се направят протести от Фейсбук и т.н., но това не е истинска организация. МБ може и да са малцинство (~20-30% от населението ги подкрепя), но ръководството им е калено, организацията им твърда, имат достатъчно помощ от саудитски и други донори, имат изградена структура и могат да бъдат достатъчно агресивни, че да наложат волята си. Приказките, че великата воля на народа никога няма да позволи такова нещо са оптимистични (не казвам наивни).

  1. Всъщност най-малкото Fox казаха,че МБ седят зад протестите, а Иран веднага да се изкаже по всички световни въпроси, намесиха религията в тези протести и опетниха името на всички, които са се сабрали на “Тахрир”.

 2. Доколкото разбрах от хората на улицата нещо около 10% са били т.нар. “брадати”. От една страна това е обнадеждаващо, отдруга – групите във Фейсбук и безредиците по улиците на белег на организация.

Comments are closed.