Младежкото движение в Египет прави своя партия

Както предположихме, в битката за власт в Египет най-сетне се включи и главното действащо лице в революцията – младежите. Египетското младежко движение обяви, че ще основе собствена партия, за да “запази постигнатото от революцията”. Новата партия ще има за цел да състави преходно правителство, да започне конституционна реформа, да освободи политически затворници и да премахне военния съд за граждани. Студентите се обявяват и против “извънредното положение”, което влезе в сила още през 1967 г. и даваше огромни правомощия на държавата, включително контрол върху Интернет и други комуникации.

На фона на популизма на ЕлБарадей, мюсюлманското братство, премиера Ахмед Шафик и вицепрезидента Омар Сюлейман (авторитарна военна фигура и нов любимец на САЩ и Израел), студентското движение изглежда като най-автентичния представител на революцията. Оказа се, че най-гръмките гласове, най-жадните за власт в първите дни на протестите са хора, които или нямат нищо общо с организирането на революцията, или са прекарали по-голямата част от живота си в чужбина, или са приближени до Мубарак, затваряли си очите за неговата диктатура, или пък са латентна религиозна опозиция, доскоро примирена със статуквото.

Само преди часове стана ясно, че в преговори с властта е участвало и младежкото движение, а властта се е съгласила с исканията за по-голяма свобода на пресата и освобождаване на някои политически затворници. Говори се дори, че извънредното положение ще бъде свалено веднага след края на протестите.

Независимо от отстъпките обаче, главната цел на младежкото движение остава свалянето на Хосни Мубарак, който според експерти е събрал около 70 милиарда долара от военни договори със САЩ и комисионни по икономически проекти. Все пак ще има и утешителен подарък за неговия син – Гамал, който се сбогува с надеждата за наследяване на властта. За обикновените младежи на Египет обаче остава надеждата, че страната им най-сетне ще се управлява по волята на народа. Както писахме и в други статии, историята показва, че това рядко става и вместо това на власт често идва елит, откъснат от обикновените хора. Но историята показва, че и неочакваните неща са възможни.

Comments are closed.