Разплакахме се от радост на новината…Мубарак падна!

Чудото се случи на осемнадесетия ден. Днес е исторически ден за Египет и за целия арабски свят. Един разяден и прогнил режим си отиде. Президентът на Египет, Хосни Мубарак, предаде властта си на военния съвет на египетските въоръжени сили.

Photograph: Amel Pain/EPA

Новината застигна мен и няколко приятели в заведение в центъра на София, където подготвяхме протеста срещу режима на Мубарак. Бяхме го замислили за неделя и поръчвахме знамената, когато на един от моите приятели, Луай,му звънна телефонът. “Наистина ли? Сериозно!?”. Не можеше да повярва, просто прегърна момчето встрани от мен, което е от египетската общност и му каза: “Мубарак падна!” Започнахме да се поздравяваме, не можехме да повярваме. Бързах да се прибера, за да пусна телевизора и да видя с очите си. Кадрите бяха зашеметяващи – хората се радваха по улиците, бе започнала заря…

В свой статус в Twitter, журналистът Алън Фишър пише:

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/AlanFisher/status/36117753911840768″]

Сега е моментът да признаем, да отворим очи пред истината, че арабските младежи направиха невъзможното – прогониха един диктатор, като Хосни Мубарак. Те дадоха много жертви, мнозина младежи загинаха в името на свободата на един цял народ, но накрая успяха.

Сега, следващите 24 часа ще са изпълнени с въпросителни. Мнозина ще се чудят кой ще поеме властта, армията кой ще подкрепи, какво ще стане със страната? Кой ще е следващият паднал режим? Тези въпроси ще и ги има.

Но сега, в този час, мигът принадлежи на египетските младежи.

26 Replies to “Разплакахме се от радост на новината…Мубарак падна!”

 1. Мубарак е предал властта на армията. Не виждам нещо кой-знае колко оптимистично в това.

  В най-добрия случай след 20 години ще са на нашето дередже – шофьорите, бодигардовете и роднините на Мубарак ще са икономическия и бизнес “елит”.

  1. Не е така, армията няма да държи властта в Египет. Можем да проследим събитията и в миналото и сега, които предстоят, за да се убедиш в това.

   1. Дано.

    Осъзнавам, че все някой трябва да организира изборите в преходния период, докато се основат партии. Вероятно конституцията им не допуска демокрация, а може да липсват и избирателен кодекс и други подобни.

    1. Да,конституцията има нужда от промяна, определено. Преди малко имаше обръщение на генералния щаб към обществото, в което се каза, че армията не е и няма да бъде алтернатива на правителство и е възможно скоро да бъде съставено временно правителство, което да насрочи избори.

 2. Мубарак се оттегли по нареждане на армията, а армията рапортува пред Пентагона и службите на САЩ. Точно за един ден той разбра колко струва приятелството със САЩ, след като Леон Панета обяви, че наредбата за напускане на властта е дадена, а Мубарак цял ден се съпротивляваше преди да се предаде. Тъжно-смешна гледка. За съжаление сега предстои борба със заместниците на Мубарак – Омар Сюлейман и армията.

 3. Армията на Египет трябва да се съобразява със съюзниците си, като всяка държава на земята, но от Вашингтон/Ленгли не диктуват като на дресирано куче команди. А и тези неща не са в списъка на “позволените за знаене”. 🙂
  В Египет няма никаква революция, по-скоро еволюция. Армията дойде не власт, не ел Барадей, не някой 25 годишен идеалист (с иначе благородни намерения), а същата каста. По-горе беше даден коментар, че военния и полицейския елит ще се превърне във финансов и ще получи нещо като нашия вариант. Това е най-добрия случай. Най-лошия – прах в очите.

  1. Хич не диктуват:) Не смятам, че има още наивни хора,които да смятат, че правилата не се пишат от големите играчи.

 4. Ясно е, че правилата се пишат от големит играчи, но дори България е имала известна независимост от СССР, ограничена геополитическа автономия. Ако Египет беше радио-управляема количка за САЩ нямаше да има разминаване в политиката. И обикновено подобни твърдения имат емоционален заряд, в определени моменти (като този). Защото в друг случай, за други държави не всички биха се съгласили с тази черно-бяла интерпретация.

 5. САЩ, ЕС, Китай. В регионален план – всяка по-голяма държава. Разликата между 1990 и 2011 в това отношение е, че по-малките от САЩ и СССР играчи (Бразилия, Турция, Индия…) са много по-напред с материала. Глобализацията е естествено продължение на пазарната икономика. Няма как иначе на мен да ми е по-евтино да си поръчам уеб-камера от Япония, отколкото да си я купя от магазин в София.

 6. Купуваш си я от Япония, защото не искаш гаранционна поддръжка от производителя. И за това са виновни САЩ.

 7. Дрън, дрън, имат си сервиз в София, гаранцията е 2 години. А който е “виновен” – браво на него. Япония, Китай, Германия, Турция, Франция, Бразилия, Индия – не всичко е САЩ и е малко пенсионерско да се повтаря това. “Те американците ни бомбардираха през 1943, а сега не ни дават гаранция на видеокамерите”.

 8. Не, че нещо, но поне за мен и моите приятели падането на Мубарак е нещо хубаво и не ми иска да се разводнява със спорове за авточасти.

  1. Нали ти каза, че от хората нищо не зависи, а всичко е в ръцете на големите играчи (разбирай – САЩ)?
   Тепърва ще се види дали падането на Мубарак е положително нещо. Дано да е.

 9. Не знам, на мен това ми си вижда изтъркана игра. Всяко следващо правителство ще става все по-зависимо, слабо, “интегрирано” в световната общност и най-вече – подчинено на САЩ и техните подли съюзници. Ужасна работа.

 10. В 21-ви век няма и не може да има такова нещо като независимо правителство. Съюзът на Кайро с Вашингтон (и мирния договор с Израел) няма нищо общо с това, че Египет е корумпирана и авторитарна държава, в която населението живее зле. В Либия положението не е много далеч. Иран е далеч по-развита икономически държава, но репресиите са от сходен калибър и не е съюзник на Вашингтон. Обвиняването на САЩ и съюзниците му според мен е емоционална защитна реакция на египтяните. Про-съветските/руските и про-американските арабски режими се държат по-сходен начин.

 11. САЩ, Русия и страните от Западна Европа не са зависими от България. Всяко праведно българче трябва да се гордее от добросъвестната и смирена политика на държавниците си.

 12. Западна Европа е зависима от България, тъй като сме в ЕС. ЕС е зависим от Русия. Русия от Китай. Китай от САЩ и обратно. САЩ от ОАЕ и С.Арабия и обратно. Всеки от всеки.

 13. Първото изречение и в художествено произведение на класически китайски няма да звучи естествено.

 14. Ще ти дам по-ясен пример – Гърция. Една сравнително малка държава. С валута – евро. ЕС зависи от Гърция, Гърция зависи от ЕС. Достатъчно ли е? За България – по-лек вариант.

 15. Ех, да кажем, че ако не бяха гръцките идеи и римските държавници, нямаше да има Европа и Европейски Съюз. Къде отиваме… И Ирландия да беше дал за пример, пак не можеш да ме убедиш, че България е нещо повече международните отношения от шепа предани служители от бивша социалистическа държавица, които се страхуват да не изгубят работата си и новородените деца.

 16. Имах предвид съвременна Гърция и нейните проблеми. И, да, безгръбначни са нашите, но държавата не се изчерпва с политиците си.

Comments are closed.