Масова екзекуция на войници,отказали да стрелят по протестиращи в Либия(видео)

Ужасяващи кадри, разпространени през Facebook, показват убийства на войници, отказали да стрелят по протестиращи. На видеото, което вече се пуска и по световните новинарски агенции, се виждат телата на 35 убити от лоялни на Кадафи хора войници, завързани с ръце отзад. Всички за застреляни в главата и по всичко личи, че е масова екзекуция.

Видеото е заснето от двама души, които успяват за пуснат кадрите в страницата Arab Revolution. Пускам видеото, но трябва да знаете, че кадрите са ужасяващи. Повтарят се изрази, като “Бог да им даде мир…”, “Това е загуба…”

 

5 Replies to “Масова екзекуция на войници,отказали да стрелят по протестиращи в Либия(видео)”

 1. Къде са сега OOН, Human Rights Watch и подобните тям организации? Ако това видео е доказано автентично, срещу този режим би трябвало светкавично да се сформира широка коалиция от държави, които на думи застават зад “демократичните ценности”…

  1. Такива ужасии (снимани или не) за съжаление се случват от десетилетия. И в един идеален свят отговорниците, заедно с Кадафи и обкръжението му трябва да бъдат обесени.

   Ордите (не мога да се сетя за друга дума за всички самолети, пълни с тях) от африкански наемници (разбирай главорези), които Кадафи може да си позволи с лични пари да наеме и реакцията на хората срещу тях :
   http://www.youtube.com/watch?v=_s91AvXP2XQ&skipcontrinter=1
   Кадрите са отвратителни, отваряйте ги на своя отговорност. Няма никаква информация за африканците в клипа, не е изключено да са просто либийски граждани или гастарбайтери от Чад и други африкански държави.

 2. Милитеро, ти си запознат с африканските наемници. Ако можеш да кажеш повече за наемниците от Чад и Мавритания…Сигурно и от други страни има, знам, че има намерени паспорти от Руанда.

  1. Май на този етап нищо не може да се потвърди. Появяват се тук-таме разни неща по медиите, но предвид медийното затъмнение човек не може да знае на какво да вярва. Ясно е, че има африкански войници/наемници в страната, ама колко и откъде са един Бог знае.
   Според това, което стига до нас, либийците (обикновени хора и журналисти, които са намерили начин да предадат информацията) става дума за френско-говорящи африканци, което може да значи много неща. Най-силна са съмненията, че са от Чад, която граничи с Либия. Отдруга страна са плъзнали слухове (подчертавам слухове), че войници от армията на Зимбабве са изпратени по нареждане на Мугабе. Когато му задали конкретен въпрос в парламента той отговорил, че не е негова работа да разследва подобни неща и да се обърнат към външното министерство. Това поражда известни съмнения.
   Още по-хипотетично може да се отиде и в друга посока на размисъл. В днешно време думата “наемници” се използва рядко, заразлика от думата контрактори (от английски, няма буквален превод). Разграничението е, че наемниците са платени войници, водещи войни за всеки, който им плати. Контракторите (американските Блекуотър, ЕО от ЮАР, АГ от Англия) се наемат, за да пазят конкретни обекти (петролни кладенци, мини, ВИП-персони) в Ирак, Афганистан и др. части на света. В някои случаи (като южноафриканските ЕО в Сиера Леон) действат абсолютно като наемници. Няма големи, изградени африкански частни военни компании. Освен това повечето западни компании изобщо не биха се съсгласили на подобна сделка. Което ме навежда на мисълта, че става дума или за изпратени от някоя африканска държава войници, преоблечени като цивилни, или за главорези, излезнали от джунглата (буквално). Когато армията на една страна (с ненормалник като Кадафи за лидер) започва да бомбардира протестиращи тълпи….тези 1000 загинали, за които сега говорят може и да се окажат силно занижена цифра.

   Иначе чакам да ми се обадят от ЦРУ, ФБР и KFC 🙂

Comments are closed.