Отзиви след протеста на либийците в София

Днес либийската общност излезе на протест срещу режима на Кадафи в Либия. Видях хора и от други арабски общности – ливанци, тунизийци, египтяни. По мои виждания бяха до 70 души, но според медиите, протестиращите са около 100.

В крайна сметка няма значение колко е бил броят им, важното е, че успяха да направят протест в София, за да изразят мнението си. Хората поднесоха цветя за убитите в Либия. Имаше представители на всички по-големи български медии – НОВА, bTV, LiveNews, СКАТ, TV7 и други.

Преброих около пет полицейски патрулки. Полицията не позволи на хората на бъдат пред посолството, а на другия тротоар. Също така не позволи да се сложи един лист A4 на оградата на посолството, защото е анти-Кадафи послание. LiveNews, в публикацията си “Над 100 души викаха пред либийското посолство “Долу Кадафи”, показва кадрите, в които протестиращите се конфронтираха с полицията заради забраната да се слагат постери по стената на посолството. Няколко души успяха да закачат знамето на монархията на входа на посолството. Знаме, което днес опозицията използва за знак.

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/ruslantrad/statuses/41459842828869632″]

bTV пуснаха добър коментар за протеста, най-вероятно защото го е правил Светослав Иванов, а той добре познава общността. НОВА също пусна новина за протеста.

Един от важните моменти в протеста бяха призивите към либийските дипломати да се откажат от службата си към Кадафи и да се присъединят към съпротивата.  Ако следите новините, знаете, че подаването на оставки от либийски дипломати бе първият начин за протест от страна на държавни служители. Веднага след започването на протестите в Бенгази, дипломати в Индия и Китай подадоха оставки, в Малта посолството затвори, в Женева посланика се оттегли, в Париж посолството бе превзето от демонстранти… В София либийската мисия не отговаря на телефони, като никой не се появява в сградата. Явно има защо.

Comments are closed.