Последни съобщения за ситуацията в Йемен

От мой източник в Йемен научих важни детайли около ситуацията в страната, които ще обобщя в няколко точки.

Oставки от системата в полза на революцията в Йемен:

  1. Посланиците на Йемен в Египет, Алжир и Саудитска Арабия, Сирия, Йордания
  2. Посланик Мохамед Салах -консул на Йемен в Дубай.
  3. Полковникът Абдалкхбайр Салхи – щаб на централните сили.
  4. Бизнесмен и председател на Комитета по планиране и финанси в гр.Таиз (оговарящ за цялата провинция Таиз), Ахмед Шауаки.
  5. Бригаден генерал Хюсеин Салем Абед Раббо командир на бригадата “Крайбрежна отбрана” – гр.Ходейда
  6. Бригаден генерал Мохамед Ахмед Монсин Шабиби – съоръжения за лична полза.
  7. Бригаден генерал Али Ахмед Мохсен Шабиби -командир на бригадата “26 Републиканска гвардия”.
  8. Бригаден генерал Джабер Яхия Абдула генерален директор на далекосъобщенията, Министерството на вътрешните работи.

 

Според източници в подкрепа на президента остават само синът му, племенникът му и единият му брат, който е много важен, защото е генерал и водещ на въздушната отбрана за Йемен. Ако само един от тях се откаже, президентът няма да има избор, освен да напусне.

Източникът ми в Йемен ми съобщава, че улиците в цял Йемен ще се пръснат от хора, част от които до днес сутринта все още се страхуваха изобщо да си отворят устата. Просто страх, заради режима, защото не малко хора има незаконно по затворите, а други изчезват и никой повече не чува за тях. Президентът е сам със синът си, племенникът му – преди няколко дни е искал убежище за семейството си в САЩ (няма данни дали Вашингтон е приел); и брат му.

 

В съобщението, което получих от Йемен, се казва също:

Революцията, определена от повечето като “племенна”, за мен не е такава. Напротив от самото начало се обявиха за “нежна” революция и за това до сега са с розови ленти. Не са изменили на това, че няма да извадят и една джамбия срещу човек. Ти знаеш тук оръжието е много, но всички призовават “НЕ на личните отмъщения”, “Стига с тези племенни разправи”. За мен лично революцията е един морален възход на хората в Йемен. Те миналата година бяха много обидени от изказване на президента, че младежите на Йемен нямат и капка национална гордост. След което каза, че ще доведе хиляди учители от Египет, за да им налеят в главите поне национално чувство към Родината.