“За” и “против” нападението над Либия (реакции в Twitter и Facebook)

Днешният брой на Sun е повече от ясен - Top Guns 1: Bad dog 0

Събрах няколко съобщения от Facebook и Twitter, които са получили най-голяма популярност до обяд днес (21 март). Ако има още интересни мнения, ще направя обновяване на списъка. Смятам, че може да ви е интересно да разгледате мнения в социалните мрежи.

17 Replies to ““За” и “против” нападението над Либия (реакции в Twitter и Facebook)”

 1. Според мен без ясно ограничение на намесата, няма как да се избегне сценарият, който сме виждали много пъти след външна намеса – пропадане на страната и мизерия с десетилетия напред. Донякъде се промени мнението ми, че в определени условия може да е оправдана външна намеса, например при опасност от отмъщение и клане (какво Кадафи щеше да направи в Бенгази при победа). НО без правила на намесата, нещата могат да станат в пъти по-лоши, както стана в Ирак и Афганистан. Друг по-стар пример за пагубна намеса е превратът в Иран и в Чили.

 2. Коментар 1 – браво Ванга.
  Коментар 2 – засега няма такава информация. Не е изключено, а и разрешено според резолюцията на ООН. Впрочем, макар крилатите ракети, които се ползват днес да са сходни с тези, ползвани в Ирак преди 20 години, насочването и електрониката им са нужни и нямат нужда от подобни неща.
  Коментара на Denis Brown A Ataki – тези хора не знаят ли, че английската кралица е само кукла?

  И дрън-та-дрън. 🙂 Впрочем, едва 1.2% от американския петрол отива в САЩ. Заразлика от Италия – там е 44%.

 3. Maxpr – има ограничение в намесата. И то е – да не са окупира страната. Ако търсиш паралели с Ирак, то не ги търси през 2003, а през 1991 – no-fly zones имаше и над кюрдския север, и над шиитския юг. Но се ограничиха до това, което помогна на Саддам да изтрепе няколко стотин хиляди души и да запази властта си. Урокът е научен и от 1991, и от 2003 – масирани въздушни удари, но не и военна окупация. Само да вметна, че с управлението си Саддам е отговорен за милиони (не преувеличавам) загинали, а от окупацията насам са загинали около 110,000 души, повечето от които жертва на терористични атентати. Виновници има и други, естествено.

  Не ми се и мисли какво щеше да се случи с либийците ако не се бяха намесили НАТО.

  1. Надцакването със статистики за загинали не ми е по вкуса. Тук могат да се извадят стотици аргументи – колко са умрели, дали са умрели във войни (напр. Иран-Ирак), или в “мирно” време, дали хуманитарната криза се включва в изчисленията и пр. Факт е, че и с, и без “международна намеса” хората умират и страдат, и все някой се облагодетелства финансово на техен гръб (я диктатор, я външни сили). Може да греша и убиването в Либия да спре бързо и страната да стане стабилна скоро. Според мен обаче е по-вероятно войната да продължи дълго, а на власт да дойде някоя пионка. Може би в момента най-добре ще е Либия да се разцепи. В Триполи явно още има хора, които обичат Кадафи.

 4. За съжаление тук трябва да сме цинични и да смятаме. Защото човешкия живот няма цена, но 1<1000. Да се надяваме, че ще има този ефект (по-бърз край=по-малко загинали).
  Не е изключено и да се разцепи, пак подобно на Ирак.

 5. Без международната намеса, Макс, хората умират -така е. Но не съм съгласен, че не трябваше да има международна намеса, защото без нея хората щяха да бъдат изклани-дори в момента сили на Кадафи атакуват град Зинтан, а вчера буквално разстреляха граждани на Мисурата – очевидец заяви пред BBC, че жертвите не могат да бъдат преброени.

  Никога не съм бил фен на подобни акции, и едва ли ще бъда, но Кадафи трябваше да получи урок. За съжаление смъртта на цивилни опропасти всичко – целта на резолюцията на ООН е да се създаде зона без полети над Либия, а не подобен зрелищен удар. Единственият начин Либия да се отърве от Кадафи е той да бъде отстранен, а бунтовниците няма да се справят сами, нека сме реалисти.

  1. Разликата между съвременните “военни намеси” и истинското омиротворяване е като между тълпа за линчуване и полиция. И двете са вид “правораздаване”, но разликата е огромна. Сегашната операция няма ясни граници, мандатът на ООН е “да се направи всичко, за да се защитят гражданите” – в близките седмици и месеци ще видим докъде ще стигне това “всичко”.

   1. Макспр, защо твърдиш пак, че няма граници? Има – в резолюцията (1973) точка 4 изрично се споменава “с изключение на чуждестранни окупационни сили от какъвто и да е вид и в която и да е част от либийската територия”. Рамките са – забрана за полети, удари по стратегически военни цели, замразяване на банкови сметки, оръжейно ембарго.

 6. Напротив, именно това е целта на резолюцията на ООН. Това, видиш ли, не било намерението на Арабската Лига, жалва се Амр Муса, който не е паднал от небето и добре знае, че не става дума за замерване с цветя. В арабския свят е по-приемливо един като Кадафи да избие 100 души, отколкото един НАТО-вски самолет да убие 1 човек.

 7. Виж, не може да няма реакция, имайки предвид Ирак и Афганистан. Отделно никой не е говорил за подобни удари – тези неща трябва да се казват, не значи нищо кой какво знае и т.н. Арабската лига подкрепи санкциите, а не удар, който продължава в момента в Либия и умират хора.

  1. Така, де, когато външен го прави остава по-силно петно върху общественото мнение. У нас убийства стават всеки ден, но когато един австралиец убие българско момче интересът и гневът на хората е по-голям. Не че не трябва да го обесят, де.

   Защо никой да не е говорил? Че даже в твоя блог се обсъждаше, пред да почнат военните действия. Повече от ясно е, че при подобни акции не се хвърлят сладкиши, а бомби, а от бомбите умират хора.

 8. Не харесвам Кадафи, но смятам външната военна намеса във вътрешните работи на Либия за огромна грешка. Ако европейските сили са такива хуманисти, защо се отнасят с бежанците и имигрантите от този район в собствените си страни като с животни? Защо създават лагери-затвори за ”нелегални” хора от Близкия Изток и Африка? Защо ги е страх да не ги залее мюсюлманска или арабска вълна от имигранти? Нали са големите хуманисти… Едно голямо лицемерие е тази акция. Ако искаха да помогнат на населението има много други начини. Да обявят диполматическа и икономическа блокада, да се опитат да изведат политически бежанци от Либия и да се обяви свободен режим за приемане на бегълци от там. Да не говорим, че благодарение на Западът сега Либия е толкова добре въоръжена.

  1. Никой тук не вярва, че войни се започват за да възтържествува демокрацията и в интерес на благото на народите. Защо Европа я е страх от вълна от арабски и мюсюлмански имигранти – защото вече има много мюсюлмански, арабски, източноевропейски и всякакви имигранти. А това, че се отнасят с тях като с животни е нелепо. Кметът на Ротердам го потвърждава.

   Дипломатическа и икономическа блокада тъй или иначе има, политическите бежанци са приемани в повечето европейски държави. Това за Запада и оръжията е странна интерпретация – най-лесно е да обвиняваш “империалистите” за всички проблеми.

 9. Добре де, чакайте малко. Всички сега реват от намесата на международната намеса. Не разбрахте ли, че бунтовниците нямат шанс! Те искат намесата, защото силите на Кадафи са до Бенгази и бунта губи хора.

  Не забелязахте ли, че дори сега няма единна позиция за атаките-акцията срещу Либия няма план, не е обсъждана, а и е закъсняла. Тези убити наз 7 000 души няма да се съживят, международната общност трябваше да реагира отдавна, но все пак обмисляше много време дали може да се нанесе удар. Моля да бъдете малко по-логични и без параноя, защото няма да помогне при анализа на събитията.

  Разбирам, че е опасна намесата на западните сили, но Кадафи ТРЯБВА да бъде спрян!

 10. Съгласен – с магическа пръчица не става. Оставете кой какъв интерес има от петрол, имигранти и не знам си какво, за населението на Либия това е по-добре, без значение, че това не е основната мотивация. Но пак не разбрах защо да няма план, защо да не е обсъждано – очевидно има план (който се изпълнява) и се обсъжда от седмици. Какво, как, къде и кога ще се направи.

  Кадафи не трябва да бъде спрян, трябва да бъде осъден и обесен.

 11. Като толкова мразят Кадафи, защо не го заловиха и осъдиха? Разбира се, друго си е да живне и армията — бомбичка, ала-бала, стотинка, нефтче, наши си хора тук — там. Ако не беше операцията, сигурно никога нямаше да видя усмивчиците на българските генерали в ефир.

Comments are closed.