Да си дойдем на думата, “1 ноември”!

Мая Ценова

Като не можем да помогнем на другите, поне на себе си да помогнем! За това са се загрижили „експерти от клуб „1 ноември”.

Формулиран от „Нюз.бг”, келепирът, според тях, се състои в това: „Бежанци от Япония може, от Либия – не”.

 

Според "1 ноември" тези хора не могат да получат убежище в България, тъй като са "нереализирани нещастници".

И каква богата палитра от епитети като аргументация за едното и за другото: японците били „хора с висока нравственост, честни и талантливи”, „хора с отношение към европейската култура, хора с отворени сетива”. В противовес „Либия и другите размирни арабски страни са на друг етап на развитие и са предимно нереализирани нещастници”. Либия е „на ниво родово общински строй” и Западът се бил намесил в „междуплеменен конфликт”.

Пита се в задачата: къде сме ние?

В момент, когато в размирната арабска страна Египет един милион нереализирани нещастници, протестиращи на площад „Тахрир” пред вратите на Египетския национален музей, сложиха постове да го охраняват и не допуснаха въпреки провокациите да бъде разграбено египетското национално богатство – египетската памет и корени, 300-400 европейци – фенове на два европейски футболни отбора от една и съща държава членка на Европейския съюз, отдавна надживели междуплеменните конфликти, опустошиха в справедливия си футболен гняв половин европейска столица. Къде бяхте тогава, господа експерти от клуб „1 ноември” – нека припомним на хората с не дотам услужлива памет – 1 ноември е нашият български Ден на народните будители. Ние, древният европейски народ, устремен към достойно място в Шенгенското пространство, в началото на 21 век все още се нуждаем от будители – юнакът балкански все така си спи дълбок сън. Я да дойдат японците да се опитат да го събудят! Те нали са „хора с отворени сетива  и с отношение към европейската култура” – ако не успеят да събудят юнака балкански, поне „бързо ще оправят родното село”, категорични били първоноемврийците. Затова пък приемането на арабски бежанци според убеждението им щяло да бъде „краят на България”, която и без това била „на границата на агресивния ислям.” Наистина ли един експерт арабист като г-н Киряк Цонев, е изрекъл цитираните от „нюз.бг” в тази връзка негови думи, че „България не бива да става боклукчийската кофа на Европа”? В такъв случай благодаря на будителите от клуб „1 ноември”, но на мен просто не ми се събужда – в такава някаква България, която дели изстрадалите човешки същества на „хора с висока нравственост” и на „боклук”. И пресмята от кого колко келепир ще извлече. И, като няма какво друго да каже, се изправя пред света в целия си балкански ръст, бие се в гърдите и вика: „Булгар, булгаааар!”

 

 

Послепис: Надявам се да не бъда криво разбрана – изобщо не приритвам България да приема бежанци. Между другото, палестинци от Газа, избягали от блокадата на израелската окупация, минали през всички опасности, за да се доберат до „Европа” и попаднали в „общежитието” в Бусманци, наскоро по собствено желание отпътуваха обратно за Газа – предпочетоха я…

Жертвите на арабските протести са над 8 000 от началото им до днес.

 

 

 

 

14 Replies to “Да си дойдем на думата, “1 ноември”!”

 1. Българите са станали страшни кариеристи.

 2. Доста тъпо, наистина. “Ей, добре че стана земетресение в Япония, че да може бежанците им да ни компютъризират селата”. Вярно, че либийците са много по-назад с материала от японците, но и ние сме. А и тук става дума за приемане на бежанци, не раздаване на зелени карти на инженери и лекари.

 3. Там става дума за едно материално мислене, което върви по хората навсякъде по света, не само в България. Старите европейци са на изчезване, останаха само нереализираните спортисти.

 4. Госпожо Ценова,разликата между японския гражданин и либийския такъв е почти недоловима…за вашите предубедени сетива…За НЕпредубедения българин разликата е по- доловима-колкото между германеца и циганина…От вторите си имаме достатъчно! Dont you thing…

   1. А какво заслужаваш? Лапачка и лежачка на гърба на толерантна Европа ли?!

  1. Става дума за бежанци, не нелегални имигранти. Легалните имигранти трябва да се избират според възможностите си и постиженията, бежанците не трябва да се избират изобщо.

  2. Непредубедени господине, Вие колко либийски граждани познавате? Аз познавам известен брой, което ми дава някакво основание – пред самата мен – да бъда именно непредубедена. Според мен Вашата непредубеденост, основана на непознаване, в този случай може да се окаже по-лош съветник отколкото моята “предубеденост”.

 5. За очевадно не разбиращата Мая Ценова
  Нерализирани нещасници: При 250% ръст на населението на арабските държави…При факт над 70% от обществото им е предимно от 16г – 30г. граждани.
  факт нереализирани са,защото правителствата им не могат да създават работа,образование и всичко необходимо на тези млади хора.
  Липсата на реализация те прави Нещастен.Нещастник не е обидна дума.
  Нещастник в чисто приятият смисъл е незадоволен човек.
  Нереализирали се нещастници е изключително точно казано.Гледате прекалено повърхностно на изказването.А и сте го изрязали от контекста.
  г-н Кирияк Цонев е изключително уважаван във всички арабски държави.
  В България наблюдаваме обратният феномен 30% млади хора издържат останалите… България се нуждае от будители,защото световната ценностна система е в абсолютен опадък.В цяла Европа се разпространява Американски тренд(мода,движение) на ценностна система… Главни ценностни приоритети на обществото са Алкохол,разврат,власт,сила и забавление.
  Ще Ви просветя леко психологически и за целта на налагането на тази ценностна система…
  Фройд: Разума потиска или оправдава инстнкта…Внука на Фройд открива,че и обратното важи в пълна сила… Истинкта потиска разума.
  Заложените неизбежни истинкти са – Сексални влечения(Разврат),Агресия(Виждате го на всякъде около вас),Развлечението също определено спада към ограничаващите разума неща.Изграждайки перфектното общество…именно:
  Необразовано,развратно,агресивно,мислещо единствено за забавление…създаваме перфектното общество за контрол. Чисто психологически маса контролирана от истниктите си е НЕ мислеща маса. (Новите поколения (1996-2000) правят секс на голямото междучасие и мислят за изключителна “Гъзария” да се напият и да се хвалят колко са изпили…Също и боят представлява някакъв престиж) Определено НЕ България А СВЕТА се нуждае от будители…Обаче понеже хората сме си Егоистични по природа(Нямаме заложено психологически – Състрадание,чевоколюбие и пр)За мен лично е приоритет да оправим държавата ни.Относно нежеланието да приемаме утайката на арабските държави
  -посечете ми една реална егоистична причина да го правим!
  1.Те не са получили добро образование
  2.Изповядват исляма и имат мислене,което повечето от нас не могат да си представят(Хората по света мислят толкова различно,че дори някои неща са неразбираеми за нас… ПРИМЕР- Някой нации в света броят на ъгли..Ние броим на 1-2-3-4-5… те броят на ъгли..вие можете ли да си го представите,какво следва тогава за въприятие на живота…и как точно да ги приемем при нас?)
  3.Човек бягащ от собствената си държава(бягащ от отговорност) е национален предател и страхливец… Такива си ги имаме достатъчно,запътили се към Терминал 2 Летище София. Не мисля,че са ни необходими още такива.
  4.90% от европейските граждани са националисти…Сред националисти чужди нямат работа.
  -Европейски съюз:
  1.Държавите в европейският съюз…самите те вътре не са обединени…няма такова животно като обединена Европа…ще има единствено с-у общ враг.
  2.Шенген е убиец на по-малките икономики…не ни е там мястото с това умишлено съсипано производство.
  3.Влизането ни в Европейският “съюз” на този етап бих го класифицирал като глупост на ЦЯЛОТО НИ ОБЩЕСТВО,което го позволи.
  4.Фиксацията на Еврото на цена 1.94-1.95 при ясни сигнали за срив на Европейската икономика беше най-голямата правена глупост някога. Това ни поставя в автоматична загуба на Милиарди.
  5.ЕС по идея е нещо хубаво,по реализация е едно нищо.В икономически план ЕС е създаден,за да захранва големите икономики за сметка на малките. Това ако не проумявате,не ми е ясно къде точно ни е тръгнало цялото общество(Стадо)
  6.Нещо наречено Европейска култура … НЯМА,няма и да има. за това дори не е нужно да се аргументирам по какъвто и да било начин. Самият начин на създаване на ЕС и членуващите в него държави изключва тази възможност.
  7.Още една хубава причина ЕС да вкарва малки пропаднали икономики
  освен,че ще могат да си реализират продукцията на неконкурентно способен пазар.. Привличат и млади хора,които да работят за техните икономики…
  Манипулацията се вижда ежедневно БТВ,НТВ,БНТ и всички медии…
  Включваш телевизора
  -България е най-пропадналата държава,отиди в Германия и живей в рая
  -България отново е на последно място,отиди във Великобритания и живей в рая
  ………………………………….
  Да за “Стадото” от национални,страхливи,нихилистични предатели в европа има по-добър живот.Нека бъдат работници на европейците да им вадят парите и да живеят спокойно.ОБАЧЕ за креативните хора..тук има многооо пари. Тук бизнес се прави лесно,конкуренцията е слаба,Земя има…Призвежда се качествено и с поносими цени(За разлика от другите твърдящи,че произвеждаме страшно евтино,аз казвам поносимо,Инденезийците работят за 1 долар на ден…Едвали аргумента на правителството ни,че чрез ниските заплати сме конкурентно способни в световен мащаб…струва нещо!)
  8. Чуждестранни инвеститори?
  Идва тук чужденец,създава предприятие,избива стократно парите,нашите граждани работят за него… Примерно влага 200 000 долара и изнася от държавата ни 600 000 долара… Това е най-голямата битка на сегашното ни управление: Да привлечем така необходимите икономически ПИЯВИЦИ,за да си стабилизираме държавата… Да привличаш чуждестранни инвеститори е като да теглиш кредит с безкрайна лихва.

  С уважение Елиан Райков

  1. Фактът, че започвате с обръщението “За очевадно не разбиращата Мая Ценова”, отнасящо се до един от най-добрите преводачи от арабски и арабисти, като цяло, ви дискредитира и долните редове просто нямат силата, която може би сте искали да внушите.

   1. И какво като е видна арабистка,”един от най-добрите преводачи от арабски и арабисти”? Това прави ли я последна инстанция?! Прави ли я непредубедена?! Това кого задължава да споделя нейното “мнение”? Тя да не е Господ? Хайде холан!

 6. С уважение? Към кого, г-н Райков? В контекста или извън него собствените Ви думи “Новите поколения (1996-2000) правят секс на голямото междучасие и мислят за изключителна “Гъзария” да се напият и да се хвалят колко са изпили…” се отнасят до младото поколение в България. Не до младото поколение в Либия и арабските страни, което прави революция. И се стреми, и понякога му се налага да я прави не благодарение на, а въпреки чуждестранната “подкрепа”, която е толкова превратна по отношение на собствените му ценности, че заплашва да превърне и революцията му, и собствената му младост в копие на това, за което говорите вие – “Новите поколения да правят секс на голямото междучасие и да мислят за изключителна “Гъзария” да се напият и да се хвалят колко са изпили…”. Лично аз желая на моите приятели от арабските страни да успеят да се преборят не само с вътрешните последици от диктатурата,а и с не по-малко трудната и отговорна задача – да противодействат на всякаквите там доброжелатели, които се стремят да ги отклонят от ценностите им. Всъщност това е основната разлика между прехеода в това, което е останало от България, и прехода, който се опитват да осъществят арабските революции. Те имат духовни ценности, ние – потребителски. Затова ни се налага да потребяваме чесън, внесен от Турция. И не само оттам. И да се бием в гърдите, че сме националисти. “Горко на нация, която се облича в дрехи, които сама не е изтъкала, яде хляб от жито, което сама не е отгледала…” и т.н… Написал го е преди един век арабинът Джубран Халил Джубран. Пък който има очи, да чете и който има мозък, да разсъждава.
  Няма защо да Ви изразявам уважението си, защото бидейки “очевидно неразбиращата Мая Ценова”, Вие едва ли се нуждаете точно от моето уважение.

Comments are closed.