В Египет: протест срещу журналисти, свързани със старата власт

Египетската революция още не е завършена. Няма и да бъде, докато не бъде осъществена промяна в един от символите на властта – медиите. След като 2 500 души разбиха сградите на египетското ДС, сега гневът на хората с право се насочи към обществените медии. Като всеки режим, властта в Кайро държеше под своята опека радиото и телевизията в страната. Изглежда, че египтяните изобщо не са забравили какво са свършили в полза на режима хора, които още са в управителните съвети на египетските телевизионни канали.

"Народът иска да прочисти медиите.", гласи плакат, разпространен по време на протеста на 25 март в Кайро.

Официалните медии в Египет все още не са засегнати напълно от промяната в страната. Много журналисти и шефове в телевизиите и радио станциите са свързани с бившата власт на Хосни Мубарак. Няма как едно течение да успее, ако не настъпят уволнения в тези среди, които всъщност имат голямо влияние върху общественото мнение.

Един от хората, към които е отправен народният гняв е Абдел Латиф Ел-Манауи, който е ръководител на сектор “Новини” в държавната телевизия. На 25 март хора се събират пред сградата на Египетския съюз за радио и телевизия (подобно на българското СЕМ) с искания Ел-Манауш да напусне поста си. Странни са слуховете за връзките му в армията с хора от стария режим, като генерал Исмаил Итман.

Разбира се Ел-Манауи не е единственият, попаднал под ударите на хорския гняв. Списъкът е дълъг, както за телевизията, така и за пресата, като включва главно имена на журналисти. Ако се погледнат заглавията на вестник “Ал Ахрам”, който бе абсолютно про-Мубарак настроен, днес също продължава да пише в стил, който много напомня миналото.

Разбира се, че е много скоро да говорим за пълна революция в Египет. Медиите са част от много други сектори, в които старата управа все още има връзки и влияние. Но крачката трябва да бъде направена. Според последния доклад на “Репортери без граници”, Египет е сред последните места по свобода на словото. Това, вярвам, ще се промени, но трябват много промени и това включва смяна на лидерите в националните медии в Египет, обвързани със старата власт.

3 Replies to “В Египет: протест срещу журналисти, свързани със старата власт”

  1. Чудно ми е защо се говори за властта в минало време? Все още няма кой знае какви промени в страната, освен оттеглянето на Мубарак (който е само част от върхушката). И защо се говори за 30-годишна(!) диктатура, преди това какво е било?

  2. Естествено, че ще се говори в минало време – Мубарак е под домашен арест, нови управници са на областите, нов министър-председател, който е харесван от хората, разбити са сградите и затворите на ДС, телевизиите отиват към промяна (дори вече има политически предавание, които се гаврят с политиците, нещо немислимо досега). Има промяна и ще става още по-голяма. Референдумът показа, че ще е така. И още една промяна – вече Газа е отворена откъм Рафа и Египет показа, че няма да толерира атаки над Ивицата.

  3. Струва ми се, че това е прах в очите. Тоест, малки компромиси отстрана на управляващата клика, която не се е изменила. Да се надяваме, че ще е за добре, поне от днешна гледна точка вървят на добре нещата, но проблема на всяка революция е, че хората забравят значението на думата “еволюция”. Както казваш, нещата отиват (!) към промяна.

    И все пак – защо се говори за “последните 30 години”? Това в моите очи е заобикаляне на истинското значение на думата “демокрация”. Мубарак е наследник на Садат и Насър. Макар че и аз да живеех в Египет щеше да ме интересува на първо място безработицата, корупцията, беднотията и т.н.

Comments are closed.