Live blog:Речта на Башар Асад (30 март 2011)

Речта на сирийския президент Башар Асад беше очаквана, спокойно можем да кажем, не само от сирийците, но и от арабския свят като цяло. Тя е толкова важна, защото последва кървавите събития в Дара и Латакия, където бяха убити протестиращи и полицаи.

Обществото очакваше изявлението на сирийския президент, за да може да си отговори на някои въпроси – кой предизвика протестите, какво ще предприеме властта и какво ще се направи в областта на обещаните реформи.

Това, което хвърли сянка върху протестите са два факта – бяха убити 12 полицая в Латакия, въпреки, че няма оръжие в ръцете на протестиращите, както и имаше атака над офицерски клуб в Хомс. Всичко това води до външна намеса.

Updates:

 

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53066637028507649″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53065374194868224″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53065494412017664″]

Важни точки бяха казани още в началото на речта.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53058246520471553″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53058875657695232″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53059529490964480″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53059917124349952″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53060503345438721″]

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/53060762536640512″]

18 Replies to “Live blog:Речта на Башар Асад (30 март 2011)”

 1. Значи Асад се е отказал да обвинява “израелски агенти и заговорници” за протестите, както твърдеше по-рано? Явно и сирийците имали отговорност за сирийските проблеми, не само външните фактори.

  Много хора в Сирия го подкрепят, може да се каже, че е най-харесвания арабски диктатор. Ако е прагматичен (мое си мнение) ще вчовечи малко страната си. Хората може и да го харесват пъти повече от Мубарак, но въпреки това дори и Египет е една идея по-либерална страна от Сирия.
  Ако не – дано успеят да го свалят (малко вероятно).

 2. Сякаш не знаеш, че има цял отдел в Израел за агентура в Сирия, правиш се и ти на ударен:)

  1. Е? Това са шпиони. Трифон го е написал отдолу – не Мосад са виновни, че Сирия е с половин век назад в развитието си.

 3. Гледах пряко речта на президента Асад по израелският канал за новини (със симултантен превод) Направо се разчувствах от тази мила и трогателна картина, която ме върна 30-40 години назад по време на конгресите на БКП. Всичко си беше на място и империалистите и големият Сатана- САЩ и малкият-Израел. Само липсваше гласът от залата “Да живее др. Тодор Живков” ( респективно раис Асад) (справка- протоколите от 9 и 10 конгрес на БКП.) Готов съм да се обзаложа, че старите комунисти са отронили и някоя друга сълза.

  1. С малка поправка – в случая се крещи “Бог, Сирия, Башар”! Чудно как населението на държава като Люксембург веднъж не е излязло да изрази обичта си към великохерцога си…

 4. Завиждам ви на ентусиазма, с който коментирате и влагате чувства, емоции и страст.

  Бернард, лозунгът е “Бог,Сирия,свобода!”, същият, използван през 20-те години на 20 век от националистите, въстанали срещу Франция. Това са незначителни факти, разбира се.

  1. Хахаха – в сегашния лозунг думата “свобода” е заменена с “Башар”. Което не е и далеч от истината.
   И няма никакви емоции – аз нямам никакво отношение към обикновените сирийци, даже по-скоро ги съжалявам (правя аналогия с това, което е било в България преди няколко десетилетия). И е тъжно, че в 21-ви век има такива “спонтанни” изблици на обич към “великия лидер”, сложен във въпросните лозунги редом до Всевишния. Хора, които вярват в подобни неща не са готови за демокрация, макар че се съмнявам в искреността им.

   Иначе има нещо интересно в протестите, което ми напомня и за България – у нас “комунистите” е мръсна дума, но хората като цяло имат добро мнение за Живков. Малко парадоксално, но има нещо.

   1. Този израз “готов за демокрация” е малко като моркова, закачен на пръчката. Всеки горе-долу разбира интересите си – демокрацията не е нещо абстрактно, което да се учи в специален курс – тя е чисто и просто степента, в която хората вземат решенията, които ги касаят. Никоя държава по света не е демократична, а някои, като Сирия… и разбира се, Израел, ако включиш всички хора под юрисдикцията му, са много, много назад.

    1. Затова казвам и че не вярвам в искреността им. Когато Асад-младши идва на власт прилага стария хрушчов похват на отпускане и стагяне на примката. Тревата е подкосена.
     Демократична държава – доближаваща се до понятието; недемократична – обратното. Сирия – държава, която арестува блогъри.

 5. Kоментарите ви са напълно безсмислени и празни откъм съдържание,когато няма какво да кажете по-добре замълчете!

  1. Спокойно, Екатерина, стига с тези !-знаци. 🙂

   Това, че не си съгласна със съдържанието не прави съдържанието несъществуващо. Учудвам се, че и, и Руслан толкова сляпо отхвърляте всяка лоша дума срещу Асад. А той заслужава съдбата на Чаушеску за всичките си престъпления.

 6. Не сме отхвърляли лоши думи за Асад. Проблемът е друг- не се насочва вниманието към истинският, същностен проблем – тайните служби.

  Ако очакваш да викаме срещу Асад, няма да стане, просто ни харесва. Но можеш да очакваш срещу други работи да крещим дори, които трябва да се оправят в Сирия. А проблемите с Израел винаги ще са налице, независимо от властта, това ти е ясно, нали.

  1. Тайните служби на Сирия? Нали не мислиш, че само това е тумора на страна? Все пак рибата се вмирисва от главата.
   Или иначе казано – краля да остане на власт, но да хвърля повече трохи на народа? И това го казвам без капка заядливост – Асад не е президент, а Сирия не е република. И за съжаление в държави като Сирия (и България преди ’89) реформи е равнозначно на прах в очите и трохи. В Сирия няма свобода на словото, печата, за свободни избори да не говорим. Поне в икономическо отношение са тръгнали нанякъде. Системата не и трябват реформи, а пренареждане.

   Ако това, което казваш – че освен хората, подкрепящи (искрено) Асад, единствената политическа опозиция са ислямистите, то очевидно нацията не е готова за демокрация. Колкото до Израел – Сирия се опитва да извърши убийство чрез самоубийство. Ако в Дамаск бяха кротки щеше да си ходил на Кинерет.

 7. Асад в действителност прави много за икономиката на страната, но е вярно, че САЩ и сателитните им държавици са станали много перфидни и първосигнални напоследък. Готови са да съсипят всяка социална система; въобще не се мисли за дългосрочните последици или световното културно наследство.

  1. И какво, лошите американци не знаят какво е културно наследство и затова развалят социалната политика на райските кътчета в Близкия Изток? 🙂 Това, че държава може “напоследък” (!?) да стане “първосигнална” е повече от смешно.

 8. Комитетът, създаден в Сирия специално за закона за извънредното положение в страната, ще приключи работа до 25 април. Надявам се, че този закон ще бъде премахнат, това ще смекчи напрежението в страната.

 9. Наистина съм много любопитна – хората пишещи коментари ,касаещи Сирия,дали са живели скоро или живеят в момента в Сирия,та така уверено коментират положението,политиката и президента Асад.От дотук прочетените коментари не личи някой от коментиращите да е наясно със сегашната ситуация в Сирия.Мога да го кажа,защото аз живея в Сирия от 20 години.Не знам как може да се вярва на която и да медия-арабска или не- която си позволява да пуска ” новини за протести в Сирия придружени с видеоматериал”,който видеоматериал е от миналогодишни протести от Бейрут.Освен това(просто за информация) няма семейство в Сирия,което да няма спобствена сателитен приемник и да не следи новините по всички световни медии.Сирииците искат промени,но няма да разрешат това да става по нечий чужд сценарии.Те затова и не са много удобни на Някого.Затова при преизбирането на президента им хората (над 1млн. само в Дамаск)излезнаха спонтано на улиците и го подкрепиха(без намесата или сценарий от когото и да било).Аз съм свидетел на това.Мисля,че е време Запада да разбере – преди да казваш кое е добро за мен и кое не,да разбереш кой съм и какво искам, не да ми налагаш твоето мнение и да го смяташ за меродавно.Имам и друго да кажа -преди да вадиш съчицата от моето око,извади гредата от своето.Като много разбират някои,що първо не оправят положението в България.В Сирия има още много какво да се прави,но за последните 7-8 години е направено толкова,колкото в България не е направено за последните 22.А за “братята” американци -ей те от всичко разбират,ама така и не разбраха как техния президент-недиктатор ги изпързаля за да си подсигури петролната компания с евтин нефт,та чак и целия свят тегли сега от икономическата криза дето им я осигуриха американците.Та всеки да си гледа в неговата чиния и да не ми казват нито американците или европейците кой е диктатор или не и що е демокрация.Определението за демокрация – спазвай правата на другите.

  1. Аз си признавам – не съм и стъпвал в Сирия. Нямам желание, а и да имах ми е забранено. За това се доверявам на други хора, няма как. И във Румъния никога не съм бил, но имам някаква представа за държавата.
   Има някои неща, които обаче не опират до това кой къде живее. Остави петрол, банки и други конспирации – най-големия упрек срещу Сирия (а и ред други държави) за мен е липсата на свобода. Свобода на словото отсъства, дори авторът на блога, който е сирийско националист се примирява с това. Свобода на печата няма – критиката срещу властта, дори и в безобиден интернет вариант се наказва често със затвор. Демократични избори не може да има без свобода на словото, печата и др.
   Това че Сирия въоръжава ислямисти в Ливан или приятелството им с Иран е нещото, което пряко ме касае, но това си е външна политика, а в нея големите държави са хулигани, а малките – курви.
   Обичта на народа се оценява от историята, не от съвременниците, има куп лидери, обичта за които, макар и първоначално искрена, бързо се изпарява след една либерализация. Все още не мога да разбера защо има хора, които слагат Асад на пиедестал.

   Любопитна – това не е определението за демокрация. Разделение на властите, избори, граждански права и свободи. Най-общо. Отсъстват в Сирия (да не забравяме, че и в България преди 1989 е имало “избори”).

Comments are closed.