Армия с неизяснена роля

Знае ли армията в Египет на коя страна е?

На 5 април, пред водещите арабски медии, на пресконференция в Кайро, Висшият съвет на въоръжените сили на Египет заяви, че “Египет няма да бъде управляван от друг аятолах Хомейни” (Al Arabiya), правейки връзка с иранския модел на управление след 1979 г. Този отговор бе даден след въпрос на журналист дали ролята на “Мюсюлмански братя” ще се засили в Кайро, след като десетилетия наред са били потискани от режима на Хосни Мубарак.

В същото изявление се каза, че “Върховният съвет на въоръжените сили няма да позволи на екстремистки групировки да имат контрол над Египет” (заместник-министър на отбраната Мохамед ал-Мохтар Мела). Това означава ли, че окачествява “Мюсюлмански братя” като “екстремисти”? Трябва да се има предвид, че ролята на Братстовото днес е значително по-малка в сравнение с миналото и в момента приличат на която и да е друга партия. Силите им да наложат свое управление в Египет са повече то малки, освен ако не получат подкрепа.

Военните потвърдиха поетия ангажимент за прехвърляне на властта към гражданска инициатива, за провеждане на избори през септември. В същото време, на 8 април двама души бяха убити от военната полиция(Al Jazeera), а очевидци разказват, че офицери са били застреляни, заради участието им в протестите на площад “Тахрир”.

 

Comments are closed.