Кои са тези хора, които стрелят по протестиращи в Сирия?

Положението в Сирия става още по-загадъчно и мътно, след като събитие от последните дни хвърли допълнителна сянка. Докато протестиращите вървят по улицата се появява бяла кола, без номер. От нея започва безразборна стрелба по тълпата, стрелецът е с шал на лицето и не се вижда.

Държавната телевизия показа клипа (YouTube), заснет от един от протестиращите, след това Al Jazeera, като последваха дискусии, продължаващи и сега – кои са тези хора, на кой е колата и защо стрелят по хората? Според очевидци това не са хора на тайната полиция. Местните хора заявяват, че колата няма номер и е излязла насред тълпата, за да стреля по хората, докато тече протеста. В същия момент има сблъсъци и с полицията и първоначално не се обръща внимание на стрелбата. Очевидци казват, че са наемници – но на кого? Тайната полиция в Сирия обикновено не действа така, имат други методи и всеки запознат със страната знае това. Предполага се, че са араби от съседни страни, тъй като заловените в Хомс преди няколко дни се оказаха чужденци. Те стреляха от покриви на къщи в Хомс, като раниха и убиха няколко души. Има мнения и от двете страни – че са агенти на правителството и, че са чужденци. Важното е, че все още не се знае какво правят там и кой седи зад тях.

 

 

13 Replies to “Кои са тези хора, които стрелят по протестиращи в Сирия?”

 1. От каква кола стрелят? Хонда? Според мен са местни.

 2. Не е важно защо стреля и кой е..а защо хората са излезли на улицата…от какво са недоволни..

  1. Вярно е, естествено, че е важно. Как да коментираме това, което каза един човек в гр. Банияс:

   “Страх ни е, заплашват ни, за да излезем на улицата и да протестираме.”

   Аз подкрепям исканията на протестиращите – трябва да има справедливост, но съм срещу неизяснени обекти да си правят каквото искат.

 3. Струва ми се доста наивно, да се вярва на държавна телевизия, в страна където по закон правителството може да контролира какво се излъчва.

  Не казвам, че няма капчица истина в “чуждите банди,” ама да защитаваш толкова силно режима в Сирия просто ти дискредитира блога, нищо повече 😉

  1. Съгласен съм-затова не гледам държавната телевизия. Просто случаят ме заинтригува, защото в Сирия става мазало и затъмнение, а слухове много.

   Всеки е свободен да защитава позиция, която му харесва. Никъде не съм защитил режима, а ако не критикувам силно, то е от други причини, които всеки близък до мен знае.


 4. в този клип не виждам протестиращи още по -малко тълпа ….не виждами убити от срелбата….още по-малко бих определила снимащите като “един от протестиращите”. Има ли друг клип или е само този ? В кой град се развива действието ?
  Гледам клипове в YouTube всеки ден и от ден на ден ми е все по-трудно да натискам копчето play ,защото след това не мога да спра да плача …Нямам съмнение,че има и провокатори някъде , но никой не може да ме убеди в това , което държавните медии се опитват да пробутат като “истиа” .
  Притеснениятя ми са огромни за това ,което правят “изяснените обекти ” , тези “неизяснени обекти” са капка в морето ..страннно ми е,че те вълнуват повече те, но всеки си има гледна точка ..и приоритети

  1. Точно това искам да разбера и аз – в кой град е. Вчера имаше протести в Баниас, но не мисля, че тази кола е там. Както повтарям за 1000 път, ще го кажа пак, макар да не знам към кой се обръщам- не следя държавните медии. Имам си мой източници и те са достатъчно достоверни.

   Т.нар. малки неща не са малки. Ако се докаже връзката с правителството, това ще е началото на края. И сега има достатъчно напрежение и гняв. Аз не мога да седя и да гледам клиповете ей така- имам семейство в Сирия, роднини, приятели. Тези актове…са ужасни. И трябва да има разплата.

 5. Стреля се в Латакия и в Дараа—и аз имам многа приятели и нямам информация за тях.Сирииските хора са доста будни…осъзнаха се и се вдигнаха…това е…прави са…разгневени са….не искат да бъдат мачкани..

Comments are closed.