Да се върнеш в България е по-опасно от това да те удари ракета в Либия

 

Някои българи се завърнаха в страната, но много други искат да останат в Либия, въпреки всичко.

Deutsche Welle пуснаха статия, озаглавена “Българите- доброволно в царството на Кадафи”. Ето малък цитат:

Ако човек работи десет или двайсет години в Либия, той може да сложи настрани 10 000 до 20 000 евро. Това са много пари. Ако Людмил се завърне в България, като техник той ще изкарва между 300 и 500 евро – ако като 53-годишен изобщо може да си намери работа.

По същия начин разсъждават и други българи в Триполи. Електротехникът Красимир например работи там от 16 години и той и жена му са решили да останат в Либия. Красимир казва, че просто няма какво да правят повече в България: “Тук е нашата къща, нашият живот, всичко.”

 

Явно наистина много българи предпочитат да живеят в Либия, дори днес, когато има гражданска война. Не ги виня – тук е много трудно.

Аз и още един човек създадохме още в началото на бунтовете в Бенгази тази група-тук. Събирахме данни за българи в Либия, с цел да помогнем на МВнР. По-късно се включи и г-н Младенов, който осигуряваше полезна информация, наред с многото българи, които постоянно пускаха новини. През последните дни се пускаха главно съобщения, свързани с град Масалата. Може да прочетете в самата група, не бих искал да пускам тук публично, защото съдържат имената на хората, а нямам тяхното разрешение.

Убедих се, че е трудно за българите да приемат, че тук им е зле и по-добре да седят в Либия. Да се върнеш в България може да се окаже много по-самоубийствено, отколкото да седиш в някое мазе в Триполи и да се надяваш да не те удари някоя ракета”, казва психологът Харалан Александров. Какво го кара да мисли така?

Comments are closed.