Ръст на расистките атаки в Израел

Публикация относно расизма и национализма в Израел, пусната от Йозеф Дана в личния му блог. Той коментира тенденцията по този начин:

Расизмът в Израел не е нищо ново. Има расизъм срещу палестинците, срещу арабите, срещи всички, които не са евреи. Има расизъм между евреи от Европа и евреи от арабските страни. Тукашния расизъм не се различава много от този в много западни страни. Въпреки това, пред последната година в Израел се наблюдава значително увеличение на броя на расистки нападения над чуждестранни работници и палестинци от банди на еврейски националисти, които искат да “изчистят Израел с недопускане на опасни елементи.” Проблемът е достигнал епидемични размери, като депутатите до голяма степен си мълчат и престъпленията продължават.

Давид Шийн, израелски журналист в “Аарец”, документира възхода на расизма в Тел Авив. Последното му видео е поглед върху грозното лице на национализма, който е в основата на зачестилите расистки нападения. Във видеото, Шийн присъства на митинг на еврейските националисти, които искат да изгонят чужденците, “проникнали в южната част на Израел”.

Ето и видеото, което е с английски субтитри.

 

One Reply to “Ръст на расистките атаки в Израел”

  1. В това видео се вижда спокоен протест против нелегалните имигранти, а не расистки нападения, побои, сблъсъци. Правителството на Израел има квоти за работници, подписват се договори всяка година с Тайланд, Филипините и т.н. Но за да не стане Тел Авив като предградие на Париж, в което полицията да не смее да стъпи, трябва да се приемат само добри работници, образовани кадри и т.н. Нелегалните имигранти трябва да се екстрадират, като във всяка нормална държава. Европа вече си е направила експеримент да даде гражданство на десетки милиони имигранти, ей-така и резултата е наистина плачевен. И ще става по-страшно.

    Това за расизма просто не е вярно. Израел по своя воля извежда 120,000 етиопски евреи, които днес са граждани на Израел. Те нямат общо с нелегалните имигранти, които също са черни (или филипнци и тайландци).

Comments are closed.