Ръст на расистките атаки в Израел

Публикация относно расизма и национализма в Израел, пусната от Йозеф Дана в личния му блог. Той коментира тенденцията по този начин:

Расизмът в Израел не е нищо ново. Има расизъм срещу палестинците, срещу арабите, срещи всички, които не са евреи. Има расизъм между евреи от Европа и евреи от арабските страни. Тукашния расизъм не се различава много от този в много западни страни. Въпреки това, пред последната година в Израел се наблюдава значително увеличение на броя на расистки нападения над чуждестранни работници и палестинци от банди на еврейски националисти, които искат да “изчистят Израел с недопускане на опасни елементи.” Проблемът е достигнал епидемични размери, като депутатите до голяма степен си мълчат и престъпленията продължават.

Давид Шийн, израелски журналист в “Аарец”, документира възхода на расизма в Тел Авив. Последното му видео е поглед върху грозното лице на национализма, който е в основата на зачестилите расистки нападения. Във видеото, Шийн присъства на митинг на еврейските националисти, които искат да изгонят чужденците, “проникнали в южната част на Израел”.

Ето и видеото, което е с английски субтитри.

 

Comments are closed.