Израелски винарни използват окупирани земи

“Кой печели от окупацията?” е инициатива на активисти в Израел за спиране на индустрията в незаконните заселнически селища в окупираните палестински територии. Те изготвят списъци, в които са подредени всички фирми, използващи земи от окупираните територии, селищата в Голан и Западния бряг, и печелещи неправомерно от експлоатация на насажданията, собственост на палестинци. За българското списание “Бакхус” изглежда няма проблем да рекламира вино от окупирани територии.

Новият им доклад, разпространен и от организацията Jews For Justice For Palestinians, показва силно участие на винената индустрия в окупираните територии на Западния бряг и Голанските възвишения. Според Who profits, всички най-големи израелски винарни използват грозде от тези земи в техните вина.

Въпреки, че ционисткия проект за колонизация в Палестина е от средата на XIX век, израелската винена индустрия, каквато е днес, е сравнително нова разработка, стартирала през 1980 г. В момента, израелската винена индустрия се състои от шест големи винарни – Carmel, Barkan, Golan Heights, Teperberg 1870, Binyamina и Tishbi – и няколко десетки по-малки и средни изби (общо над 150, около 12 000 декара лозя).

Практиката във винарската промишленост е такава, че се изисква щателно информация за произхода на гроздето, което се използва във виното, както и метода на обработка. Проучването на връзките на избите в Израел води до извода, че докато гроздето, което се използва от Голанските възвишения не е крито, а дори съвсем открито бива използвано и се посочва източник, то за лозята от Западния бряг целенасочено не се говори и често се крие от производителя.

Прилагат се всякакви методи, за да се покрие незаконното експлоатиране на лозовите насаждения в Западния бряг на р. Йордан. Израелската агенция по износа преначертава картите на лозаро-винарските области на израелското вино по начин, който умишлено размива границите между вътрешните части на Държавата Израел и земите, принадлежащи на Западния бряг. Производителите на вино пък често не слагат точна информация на етикетите откъде произлиза гроздето, липса пълна информация за местонахождението на избата, а повече информация се слага единствено на етикетите на иврит.

Държавата Израел предоставя редица облекчения, за да стимулира винената индустрия – леснодостъпна земя, данъчни облекчения, финансови стимули, предоставяне на офиси в Западния бряг. Например, на израелци, които отглеждат лозя на земя в окупираните територии, се отпускат допълнителни квоти вода и финансови средства от Министерство на земеделието за засаждане на масиви и изграждане на селскостопански съоръжения, а от Министерство на отбраната и Министерство на туризма се осигурява допълнителна пътна настилка, огради и преференции за превръщането на избите в туристическа атракция.

По този начин лозовите масиви и винарските изби осигуряват допълнителни предимства за заселниците в Западния бряг, които по всички международни закони пребивават незаконно там. Благодарение на комбинацията от юридически и физически условия, засаждането на лозя е сравнително лесно и изключително достъпно, като средства и възможност за изкупуване на палестинска земя. Освен всичко това, се позволява развитието на туризъм в окупираните територии, което също е нарушение на международното право.

 

Carmel Winery

Притежава лозя в окупираните Голанските възвишения и използва грозде от допълнително насадени лозя в този район. Често гроздето, което се използва от заселници в Западния бряг, се представят като вино от избата Кармил. Самата винарна отрича връзка, но според JFJFP съществуват доказателства за експлоатация на лозарски масиви в Голан.

Barkan Winery

Притежава лозя в окупираните райони, включително в Западния бряг и Голанските възвишения.

Golan Heights Winery

Всички вина, които тази винарна произвежда, са с произход от Голанските възвишения.

Teperberg 1870 Winery

Притежава лозя в окупирания западен бряг. Компанията не предоставя информация за произхода на гроздето във виното си.

Binyamina Winery

Притежава лозя в Западния бряг. Компанията не предоставя информация за произхода на гроздето във вината си.

Tishbi Winery

Притежава лозя в Западния бряг. Компанията не предоставя информация за произхода на гроздето във вината си, особено в информацията на английските етикети.

 

 

10 Replies to “Израелски винарни използват окупирани земи”

 1. Откога Голан стана палестинска територия? И какъв е проблема да се насаждат лозя там?

  “… печелещи неправомерно от експлоатация на насажданията, собственост на палестинци….”

  Малко соц…обикновено тези кампании са харесвани от всички други, но не и палестинците, които продават каквато и да е продукция на израелци. Никой не ги кара да ги продават, но е странно да произвеждаш нещо и да не искаш да го продават. Израелците обикновено плащат много по-добре (за повечето неща) от палестинските търговци. Селскостопанска продукция, строителство – 2, 3 пъти повече. И смешно, че тази кампания може да намали дохода на собствениците на тези винарни от 200 на 100 хиляди долара, но палестинците, които продават лозя ще останат без работа. E, прав им път. 🙂 Важи и за израелските супермаркети в Западния бряг, които продават по-евтино от палестинските и наемат палестински работници.

 2. Руслане, не те е срам, да злепоставяш така израелците, които плащат толкова по-добри цени на палестинци, не само това, но и работни места им осигуряват. Ех, защо не окупират и България, та да се радваме и ние, българите на тези благини и невиждана щедрост.

  Малко по-сериозно, не става дума за купуване на грозде от палестински прозиводители, а за винарни на заселници върху окупирана палестинска земя. Ето един пример: http://www.youtube.com/watch?v=RSoz9XAu6UE
  Според доклада (http://www.whoprofits.org/articlefiles/WhoProfits-IsraeliWines.pdf ) в Западния бряг има най-малко 29 винарни на заселници. Освен финансовите облаги и печалби, друга основна цел е анексринето на земя – обработваш дадена земя и така тя става твоя собственост, което разбира се е напълно незаконно според международното право, ама както каза преди време Милитеро, то и без това е остаряло, трябва да се актуализира.

  1. Да, нали…Голям мръсник съм 🙂 Пият си спокойно кърваво вино, пък аз така да пиша…

 3. Всяка бъдеща сделка ще включва взаимна размяна на територии и преначертаване на картата. Последвано от качествено ново тълкуване на международното право от ООН.
  Впрочем, прост пример – кило бадеми произведени от арабски фермери в Западния бряг се търгува за 5.60лв, но израелските фирми го изкупуват за 8.60лв. Как може да продава на злите ционисти? 🙂 За каква експлоатация на палестински лозя (примерно) става дума…?

  Това за Палестина. Голан какво общо има…не разбрах. Сирия нито е оправила собствените си каши, нито е показала желание, че желае с мир. Като не желае – нека е окупиран Голан. 🙂

 4. Ако можеш да си браниш земята, ползваш си я, и плодовете си събираш. Международното право се пише след това.

  1. Тоест окупаторите са в пълното си право да нарушават правата на окупираното население? И международните закони нямат значение?
   Това се казва деморкатично и прогресивно мислене.

Comments are closed.