Протест на арабите в иранския град Ахваз

Арабо-ирански активисти обявиха онлайн, че ще започнат протести под името “Ден на гнева в Ахваз”, за да протестират срещу дискриминационните практики на иранските власти към арабското малцинство в страната.

Петък, 15 април, бе определен за “Ден на гнева” в Ахваз, като кампанията започна във Facebook, повлияна от арабските вълнения през последните месеци. Протестите ще започнат в цял град Ахваз, заяви пред Al Arabiya Таха Ясин Амджад, администратор на страницата за новини от протестите във Facebook.

Според новинарската агенция, протестиращите вече са осигурили подкрепа в няколко европейски и арабски страни, като с приоритет е Египет. За да предотвратят протестите, иранските власти спряха Интернет достъпа до квартала Шаланг Абад, известен като център на протестите в предимно арабската провинция Хузестан, чието предишно име бе Арабстан. Властите също така са издали няколко заплашителни изявления към жителите на Ахваз, да не взимат участие в протестите на 15 април.

По същото време, участници в подготовката на протестите заявиха, че иранските сили за сигурност са арестували известния активист Джамал Ал Сари. Властите отричат, че той е в техни ръце.

“Денят на гнева” в Ахваз има за цел да отбележи Кървавия петък, когато повече от 20 араби са убити, 500 са ранени и 250 арестувани на 15 април 2005 г., когато е организиран протест в града срещу дискриминацията към арабското население в Иран.

 

 

Comments are closed.