Ще отмени ли Израел действащото от 1948 г. извънредно положение?

На 13 юни се очаква правителството в Израел да поднови извънредното положение в страната за поредна година.

В основата на бунтовете в арабските страни е търсенето на политически свободи, отмяната на извънредните положения, наложени в различните държави, повече граждански свободи. В Сирия вчера вечерта Башар Асад отмени извънредното положение, което беше в сила от преврата на Баас през 1963 г.

Подобен закон за извънредното положение има и в Израел. Всеки, който се занимава с история и политика на Близкия изток знае, че Тел Авив винаги се е самообявявал за най-демократичното място в този регион, нещо, което дори САЩ не потвърждава. Но извънредното положение в страната е от същия тип, какъвто е и в арабските страни. Дори ги предшества. Четири дни след основаването на еврейската държава през 1948 г., действащото правителството обявява извънредно положение, което остава в сила до днес. В известен смисъл Кнесетът наследява същото право, обявено от британското правителство девет години по-рано в провинция Палестина.

Извънредното положение позволява на правителството да заобикаля редовните законодателни процеси, смята израелският журналист Алуф Бен от в-к “Аарец”. Това включва правото на административното задържане, изземването на земя, арестуване и нарушение на човешките права на всеки, заподозрян в тероризъм. А това може да бъде всеки, буквално. Днес това извънредно положение не се използва от загриженост за националната сигурност, а по-скоро като бюрократично удобство.

В допълнение към законите, които са предназначени да бъдат прилагани по време на извънредни случаи, като например различните мерки за борба с тероризма и законът за предотвратяване на подривна дейност, израелските сили за сигурност имат широки правомощия от 1945 г., когато са наследени от британския мандат. Тези разпоредби и закони могат да бъдат приложени, дори когато няма официално обявено извънредно положение. Те предоставят на властите възможност да изземват земя, да конфискуват, да влизат в домове, когато поискат, да арестуват без заповед, да обявяват вечерен час и др. (справка в “Конституционно право на Държавата Израел от Амнон Буринщайн и Барак Медина).

През 1990-те години, критиките, отправени от юристи срещу удължаването на извънредното положение, довеждат до ревизия на закона, по силата на която Кнесета може да разреши извънредно положение в рамките на една година. Всяко по-дълго удължаване изисква специално обсъждане и одобрение в народното събрание. В момента всяка година извънредното положение се одобрява механично, като последно е обявено на 14 юни 2010 г.

Според израелски правозащитни организации, израелците са свикнали да живеят с извънредното положение. За разлика от Сирия, където преди 1963 г. не е действал подобен закон, в Израел от основаването на държавата до днес действат специални закони, подсилващи извънредното положение и правомощията на армията, действаща в Западния бряг.  Асоциацията за граждански права в Израел бе отправила молба до върховния съд преди дванадесет години, настоявайки, че извънредното положение нарушава свободата на словото, правото за стачкуване и други свободи. Съдът не реагира на молбата, твърдейки, че “ръцете на съда са вързани”. Правителството тогава обещава на Върховния съд да се произнесе за “нормализиране” на законодателството. Също така бе изготвен нов закон за борба с тероризма. Съдиите порицават правителството за бавните темпове на преразглеждане на извънредното положение, като все още няма признаци, че този закон ще бъде променен или отменен.

На 13 юни тази година се очаква Кнесетът да одобри отново закона за извънредното положение.

21 Replies to “Ще отмени ли Израел действащото от 1948 г. извънредно положение?”

 1. Аз. Трифон, средностатистически израелски гражданин от 22 години, благодарение на прочетеното по горе с ужас разбрах, че израелският закон за извънредно положение противоречи на моите демократични и либерални възгледи. Поради това фрапиращо несъответствие бях принуден да приема единственото правилно в случая решение- да потърся политическо убежище в съседна Сирия. Ще бъда благодарен на всеки, който може да ходатайства за мен пред сирийските власти. И още мисля, че по-вече би подхождало заглавие ” А вие защо биете негрите?”

  1. Още един отговор “ти па си много убав”. Жалко е и вече заучено – критика към Израел и веднага “ааа,ама ония са лоши и гадни”. Все едно не говорим същото от поне половин година. Научете се да говорите нещо по-различно. Бъдете щастлив.

 2. Не съществува подобно нещо в Израел. В центъра на Тел Авив арабските граждани на Израел развяват знамената на Палестина, Сирия и Египет, СССР и т.н. Ако в Дамаск някой развее израелското знаме ще лежи в затвора или ще го пребият до смърт. Това, че израелците са свикнали да живеят в извънредно положение просто не отговаря на истината. Хората си говорят каквото си искат, това е единствената държава в Близкия Изток, в която медиите така открито, непрестанно и всячески критикуват властта (въпросната статия от израелски, не сирийски вестник, издаван и четен от левичарите в Израел). Тъй като Израел Е единствената демократична държава, чието правителство е избрано с демократични избори в Близкия изток. В някои отношения и Ливан (една иначе прекрасна държава, половината от която е под властта на брадати, ненормални религиозни фанатици).
  Това че израелците били свикнали с някакво си имагинерно извънредно положение не отговаря на действителността. Къде са хилядите израелски дисиденти и политически бежанци? Няма и такова животно като “преврат” в Израел, поради избори на всеки 4 години. Като във всяка демократична държава няма и опити за “преврат”, тъй като след 4 години се избира ново правителство. А жалкото и уродливо подобие на съдебна система в Сирия може само да се учи от израелските съдилища, които преди месец осъдиха бившия президент на затвор за сексуален тормоз. В арабския свят това е невъзможно да се случи без революция или преврат. И не се сещам кога е последния случай, в който са убити 40,000 израелски граждани за един ден (справка – клането в Хама, Сирия).

  1. Да продължа одата зе Великата Израелска Демократична Република. Израел е дотолкова демо/кратична, доколкото мнозинството от палестинците под юрисдикцията и в неопределените граници на израелската власт, не се броят за “демос” 🙂

   1. Много ми е чудно как една държава, която няма конституция в реалния смисъл, а разчита на религиозни текстове от преди Христа за писане на закони, е демократична. да, демократична е, само за евреите. За арабите не се говори, всеки чужденец е не добре дошъл.

    1. Няма конституция, да. Има основни закони (подобно на Великобритания, която също няма конституция). Какво общо имат религиозните неща със законите на Израел? Кой закон по-точно е базиран на юдаизма? В съдилищата има равини или съдии? Кои са тези араби, за които не се говори в тази страна, в която арабския е официален език, има арабски депутати (вкл. и в управляващата коалиция) и т.н.? Да, има проблеми, но за една демокрация не се съди само по несъвършенствата й, а по начина, по който тя реагира на тях. И докато циганите в България страдат от 70% безработица, по-малко от 1% от тях имат висше и повечето живеят или в гета, или в катуни, то в Израел, който е водил война с етническите братя на 20% от своите жители арабите средно имат доход само с 30% под средния, имат по-висок образователен ценз от почти всички останали арабски общности и са почти единствените араби в Близкия Изток, които се радват на свобода на словото и печата.

 3. Милитеро, Бернард, не се различаваш ти или някой защитник на свободата, от всички арабски диктатори. Не търпите критика, а коментара ти звучи, като “а ти па си много убав”. Аз се сещам за доста кланета над палестинци, които разбира се ти или някой друг ще отрече и ще напише пак нещо от типа “ти па си много убав”. Да оставим настрана, че в Израел се разчита на религиозни закони, което не я нарежда много над арабските страни.

  Арабските диктатори правят същото – не искат да видят истината, говорят с контра аргументи и живеят в измислен свят. Евреите и арабите затова се мразят толкова – прекалено много си приличат. За съжаление, заради някакви копелета умират хора. Няма значение коя е страната, дали е Хама или Дейр Ясин, все тая. Ти май не си чел конституционно право на Израел, аз съм. И там си пише колко свободи са отнети под паравана на привидна демокрация.

  Голяма работа е, че могат да се развяват знамена, явно не си гледал какво стана преди два месеца само в Тел Авив или как националисти пребиваха имигранти насред столицата, защото държавата им била само за евреи. Хубаво, арабите са изостанали и е пълно с кръв в тяхната история. С кое по точно Израел се различава в това отношение? Израел за евреите, това викаха националистите и вероятно трябва да се радваме, защото това е демокрация. Все пак с демократични избори е избран и Хитлер, Мусолини и всякакви други изчадия, подобни на Мубарак, Нетаняху и Сие.

  Айде честита демократична държава, ще черпиш.

  1. Не бих казал, изобщо не съм идеалист, реалист съм. Да, Дейр Ясин е отвратително военно престъпление. В Западния бряг няма демокрация, да, няма никакво значение какво е казал преди три хилядолетия Бог(върху чието име преспокойно мога да се изплюя, било то Елуейну или Аллах).

   Не даде добър пример (бяха демонстрации, не атаки),но, прав си, има такива, неправилно е и трябва да се работи в обратната посока. И? Това ли е критерия за расизъм и демократичност? Че по нашите улици редовно се скандира “циганите на сапун, турците под ножа”, в САЩ има хилядни демонстрации на ККК, а негрите са си все още много надолу в социалната стълба. Това не значи, че САЩ не са направили повече от всеки друг за интеграцията им. Иначе и в Швеция (в която наскоро снайперист стреляше по всичко, което не е русо и синеоко) не е демокрация, Германия (в която нападенията на неонацисти над турци са ежедневие) и т.н.
   Кои са тези религиозни закони в Израел? Има дразнещи неща като липсата на граждански брак, но за кое говориш? Кой е религиозния закон, който реално рефлектира върху гражданите? Наказание за прелюбодейство, разврат, оспорване на Тората и отричане от Бог, при имотни дела, секс тормоз, лизинг? Да не би хомосексуализма да се наказва със смъртна присъда, тъй като на Бог не му харесва (Иран, СомалияКритиката е хубаво нещо, стига да отговаря на реалността. Сама по себе си тя е хубаво нещо, но категоризация без база за сравнение е безсмислена. На хората в Израел им е смешно когато чуят отвън, че едва ли не живеят под властта на религиозно-военна хунта. 🙂

   Другаря Чърчил май е казал (ще го питам), че демокрацията е зло, но по-хубаво нещо не е измислено.

   П.С. Винаги можеш да споменеш и про-египетските (анти-Мубарак) и про-палестинските демонстрации в центъра на Тел Авив.

   1. О,да -ти си реалист. Демонстрациите в Тел Авив срещу Мубарак срещнаха гнева на националистите и редовите израелски граждани, които пред камерите на телевизията се възмущаваха, че се развяват арабски знамена. Един дори каза, че трябва да се забрани изобщо това, реалност – точно.

    1. Всъщност, не. Повечето интерюирани казаха, че подкрепят египетските протести за човешки права и свободи. На някои им беше странно защо се развяват палестински и египетски знамена, но гняв на националисти или сблъсъци!? Като всяка демонстрация и тази беше съпроводена от полицаи, а побоища не е имало. Това, че един или двама не искали да има тази демонстрация е нормално, но тя въпреки това се състоя.

 4. Демокрацията не е близкоизточна концепция, не знам защо всички толкова искат да наложат Западната система навсякъде по света… Докато това се прави на сила, ще има конфликти.

  1. В Ирак концепцията е наложена със сила и оттам произтичат много проблеми, но в Израел не е – държавата е основана на този принцип. Но не мисля, че всички проблеми идват от демократичността и нейното налагане.

 5. Сега остава Израел да покаже,
  че е нещо повече от арабските страни, които толкова хули. В момента е един голям затвор, нищо повече, в който живеят хора в розов свят и гледат останалите в държавата, като в зоопарк – както преди две години двойки влюбени се разхождаха без свян и гледаха ударите над Газа. Дори камерите на ББС ни ги смути. Защото това си е забавление.

  1. А руски имигранти-неонацисти в Израел пребиваха религиозни евреи и негри. Общото с темата – нищо. Колкото до “доказването” – мисля, че съм посочил достатъчно конкретни аргументи, редно е на тях да се отговори адекватно, не с прехвърляне на друга тема, игра на думи или конкурс по красноречие. “Съществува свобода на словото, да, ама някой си, някъде си казал, че това не му харесва”.

 6. Честно казано, ситуацията е “присмял се хърбел на щърбел”. Съвсем приятелски бих посъветвал и Руслан, и Бернард да преразгледат емоционалните си пристрастия. Колкото и да се присмивате на “другите”, “нашите” пак си остават позор.

 7. Дискусия по теми за Израел няма. Тя или те винаги са били избягвани с полазване на противоположни аргументи. Те са последвани от други контра аргументи и в крайна сметка имаш чувството,че си изнасилен. В случая има действащ закон за извънредното положение, който нарушава права, на чужденци главно, но те също са хора. Арабските страни имат режими с много минуси, което позволява в тема за Израел да се атакува а тезата,че защитник на арабското мнение няма право да коментира,тъй като в арабските страни е по-зле. Това за мен не е водене на дискусия. В Израел има извунредно положение,което впрочем е причина активисти като Йозеф Дана да бъдат репресирани заради про-палестинската си позиция. Това е тема,разискване неведнъж дори в Израел,но контрирана от политиците неведнъж с оправданието,че това е въпрос на националната сигурност. Знаем,всички,че и в арабските страни, и в Израел, това е оправдание на властите. Да можеш да пиеш алкохол и да говориш срещу премиера не означава,че живееш в свободно от обремененост общество.

 8. Крайна теза 1 – Израел е рай на земята, а Бог е дал право на евреите да живеят там и те са най-прекрасния народ на Земята, а палестинците не заслужават да живеят там.

  Крайна теза 2 – Израел е религиозно-военна диктатура, в която расовата и религиозна полиция репресира всеки, дръзнал да критикува “режима”, а израелските араби ги бесят по площадите.

  Кой от нас защитава крайна теза? 🙂

  Всяка общество е обременено. А човек, който защитава арабските режими като тези в Сирия може да критикува колкото си иска Израел. Но да критикуваш съвсем реалните проблеми на една демократична държава, да преувеличаваш и да измисляш нови проблеми, докато в същия момент оправдаваш много по-сериозните проблеми в други държави (Сирия е спомената в статията) е меко казано странно. В Израел много хора имат лошо отношение към арабите, да, има дискриминация, да, същите живеят малко по-бедно от евреите, да. Това са съществуващи проблеми, статистиката го потвърждава. Извънредно положение и религиозни закони са изфабрикувани проблеми, които не отговарят на реалността. А за отношението към чужденците – да, много хора имат отрицателно такова, не без причини. Но ти изолираш този проблем и слагаш щампа “най-скапаната държава на света”. В Европа пирове ли организират когато лодки с хиляди нелегални имигранти дойдат от Африка?

  И да попитам за трети път – къде е това извънредно положение? Къде са религиозните закони? Питам, тъй като половината ми семейство (до последния човек атеисти) живее в Израел и от 20-30 години не са разбрали, че живеят под военна хунта. Можело да се пие и да се псува премиера, но какво не може да прави един израелски гражданин?

  1. Бернард, крайната теза не е “Израел е рай”, а “Израел е демокрация”. Вече към десетина пъти го повтори. Кой Израел и каква демокрация? Да боравим с ясни термини. Демокрация чисто и просто означава, “власт на хората”, т.е. хората в рамките на обществото вземат решенията, които ги касаят. Дори най-първичните решения, които касаят шестте милиона палестинци под контрол на израелската армия и държава (“мога ли да пътувам тук или не”; “мога ли свободно да използвам този ресурс или не”), не се вземат от тях. В изречението “Израел е демокрация”, нито думата “демокрация”, нито думата “Израел” има ясно определение. Празни приказки.

 9. Максим, няма спор, в Западния бряг не е демокрация, а военна власт. Това не е част от Израел, а окупирана територия. И критиката ти е напълно оправдана, за мен това е историческа грешка.

  Статията е за Израел, а ако погледнеш ще видиш, че с Руслан коментирахме израелските араби. Тези хора избират къде да ходят, пътуват, работят, за кого да гласуват (арабска партия или не), дори и арабките. Ще си прав ако кажеш, че има дискриминация срещу тях – има между всички групи, вкл. и евреите, има във всяка държава.
  Нагледни примери – през целия си живот в България абсолютно нито веднъж не съм видял циганчета и българчета да си играят заедно. Във всички училища, спортни клубове, университета и подобни (хиляди, хиляди души), в които съм бил е имало 1 циганин. Отделно познавам само още един, а статистика показва, че всеки десети български гражданин е от ромски произход. И това не е защото не искам да общувам с тях, а нямам досег с тях. Обществото ни е почти изцяло сегрегирано на расова основа. Безработицата сред циганите е 70% (7 пъти над средното), 50 пъти по-малък процент от тях имат висше образование, доходът им е пъти по-нисък, а повечето живеят в катуни или гета. Интегрираните роми се броят на пръсти. Пренеси тази картина в Израел – средния доход на арабите е 29% под този на евреите, а безработицата – с 30% по-висока (в случая с ромите в България – 700%). Нещо интересно – често по улиците виждаш арабски и еврейски деца. Можеш да видиш арабско момче с еврейско момиче (но почти никога обратното). В дискотеките и училищата учат заедно. 10% от депутатите са араби (роми в Народното Събрание?). Арабския и Корана се изучават от всички деца. Участието им във филми, ТВ, медиите, музикалната сцена и изобщо културата е огромно. С изключение на музикалната сцена (и Азис) цигани в България в тези сфери почти няма.

  Да, израелските араби имат проблеми, съществува дискриминация срещу тях, но нека да дадем база за сравнение. Защото без нея категорицията се обезсмисля. А военната хунта, извънредното положение и петокнижното законодателство са просто фантасмагории.

 10. О да, не е част от Израел, а част от Марс. Някъде в зоната на здрача.

Comments are closed.