Бан Ки Мун заедно с арабски активисти и журналисти на Sofia Platform (5-6 май)

Днес и утре (6 май) в София се провежда конференцията Sofia Platform. Една чудесна инициатива на МВнР и ECFR, която е единствена по рода си до момента, която се провежда в България.

(В момента има онлайн излъчване от конференцията, което може да гледате на сайта.)

Идеята на тази инициатива е организиране на дебат относно бъдещето на региона на Близкия изток и Северна Африка, събитията, които разтресоха този район и връзките на арабските страни с Европа и в частност с Източна Европа. На Sofia Platform участват както политици от България (Бойко Борисов, Николай Младенов, Жельо Желев), така и едни от най-видните активисти от арабския свят. Хазем Ел Амин, журналист от ливанския вестник Al Hayat, Басем Камел от египетското движение “Коалиция на младежката революция”, Жорж Ишак, активист и член на управата на движението Kefaya, Хишам Хъдър, член е съосновател на новата ислямска партия Ел Нахда, Ламия Грар, директор на Арабския институт за човешки права в Тунис, Мохамед Ануар Ел Садат, режисьорът Ахмед Атеф, Уасим Алкерши от Йемен, Амани Елхаят от египетската ON TV. Това са само част от участниците.

 

Международна конференция за Северна Африка
– Watch more Videos at Vodpod.

На Sofia Platform ще вземат участие и много други видни имена от сферата на журналистиката и политиката. Пълният списък с участници може да видите тук, а техните биографии – тук.

Днес в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски” ще се проведе публична лекция на Генералния секретар на ООН – Бан Ки Мун – която ще започне в 17.15 ч.

Аз пускам също ъпдейти в моя Twitter акаунт – тук. По-късно ще се видя с част от активистите и се надявам да пиша в блога.

 

Comments are closed.