На път към втора Босна

Атакисти нападнаха мюсюлмани в София, докато те се молеха в джамията. Не само това, но ги обиждаха по невиждан начин. В сайта за видеосподеляне, Vbox7, бе качен клип, според който в София е имало “масов бой между джихадисти и националисти”.  Депутатката от “Атака”, Деница Гаджева, която бе ударена по време на нападението над джамията, през полуотворена уста, без да й се разбира нищо и аха да зареве, започна да кълне: “Виждате ли какво правят?” Заради удара по нея, Волен Сидеров се зарече да мине в опозиция, ако не бъдат задържани онези, които са хвърляли камъни.

Докато ранената Гаджева беше отведена с линейка в болница, получилият черепна фрактура мюсюлманин, лежеше в кръв пред джамията.

Различни независими медии пък озаглавиха статиите си с гръмогласните думи “Ислямисти за се закинили още вчера на Сидеров”. Изобщо една абсурдна и мазна манипулация на общественото мнение, която няма да доведе до нищо хубаво.

Да се върнем в 15-ти век, какво ще кажете, “Атака”? Да се оградим със стена, да изгоним чужденците, като в Реконкистата, а тези, които останат да ги претопим (ако можем). След това да се прекъсне изучаването на всички езици, различен от майчиния, а той несъмнено ще е български. Welcome to the our Middle ages country, която няма да се различава по нищо от онези, които критикуваме. Ако поемем по този път, който ни обещава “Атака”, едва ли ще стигнем до нещо различно от започването на конфликт, подобен на този в Босна. Тогава явно моделът, който винаги сме си представяли, че сме – толерантна страна – явно ще бъде дискредитиран и оказал се неизпълнен.

Интересно е дали Сидеров ще бъде съден, пита Енея.

[…]А сега ще осъдят ли Волен Сидеров и дебилната му група симпатизанти след като нарушиха закона?[…]

[…]Това е било ПОБОЙ, не сблъсък, Дневник могат да се консултират с речника и значението на думите. СБЛЪСЪК е когато и от двете страни има реакции, побой е, когато едните замерят другите с камъни, яйца, плодове, каквото се намери, а другите просто си стоят на място (или в случая, са ръкопляскали). Познайте кой кого е замерял с камъни, а? Ама разбира се, това са любимите на всички урунгели -’Атака и сие“.

Препоръчвам да се сравнят двете статии, много са интересни, даже човек би могъл да предположи, че става дума за различни събития.[…]

[…]Забелязвате ли повтарящата се схема тук?

Нападение, насилие и агресия над хора на база вероизповедание и етнос, според закона, който по-горе съм цитирала, за справка на всеки който иска да провери, има много точно отношение по случая. А именно – че е незаконно. Призоваване към насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност е незаконно, наказва се с лишаване от свобод от 1 до 4 години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, че и с обществено порицание?.

Сега ще бъде ли арестуван Волен Сидеров?

Или да се готвим за излизане по улиците като за война, понеже националистчетата от всички форми и размери са някакви специални и се ползват с привилегиите те да решават кой има права и кой няма права?

Сидеров носи лична отговорност за този случай, защото той е бил начело и е гледал безучастно, когато 1. са правени опити да се заглуши молитвата 2. молещите са били замеряни с предмети 3. правени са опити да се предизвика реакция, като са горили молитвено килимче.[…]

Светла Енчева попита как може Столична община да позволява организирането на митинги с антирелигиозна насоченост.

[…]От доста време насам не виждам “Атака” на Орлов мост (предистория: 1, 2). Не знам дали им омръзна, или са били посъветвани да се разкарат. Предполагам, първото. И все пак се чувствах морален победител… до днес, когато разбрах, че обичайните вече петъчни нападения над джамията в София “Атака” също са координирани със Столична община.

Ресорният зам.-кмет Иван Сотиров (от СДС, държа да отбележа) и Иво Пенев от Столичния инспекторат хич да не ми излизат с мантрата за свободата на словото. (Фандъкова не я и питам – тя, както стана ясно, е много бърза в измиването на ръцете.)

Пред 21 век ръководството на една европейска столица дава карт бланш на политическа партия да възпрепятства група от хора да изповядват своята религия. Това е престъпление. Трябваше ли да се стигне до побой, за да кажем, че “Атака” трябва да бъде поставена извън закона и че Столична община е съучастник в престъпление?

Неудобно ми е, че съм от София, честно.[…]

 

Наистина съм разочарован, озадачен…чак дори не мога да повярвам, че се случва в България. Явно съм грешал в някои мои преценки. Първо “Атака” бяха оставени да протестират срещу джамията. Сега я нападнаха, какво да очакваме – да я запалят? Да започнат нападения над имигранти? България е единствената страна, която знам, в която няма религиозен конфликт, особено на Балканите. Но явно някои хора искат да видят кръв по улиците, масови депортации, насилие. Все неща, които човечеството видя в Босна и Ливан и си взе уроците. Българските националисти правят грешка след грешка, от което ще страдаме всички ние – българските граждани, които смятаме, че не е проблем в една страна да съжителстват различни етноси и религии.

 

 

9 Replies to “На път към втора Босна”

 1. На този с разбитата глава, вместо да му помогнат, се надвесили над него да снимат, че и един сеирджия щрака с телефона. Грозно и тъжно…

 2. Руслане, не ги наричай националисти, въпреки че и те наричат себе си така. Националист е човек, който защитава нацията си, а в българската нация има един милион мюсюлмани. От личните ми впечатления това са консервативни, трудолюбиви и честни хора. Те са толкова мюсюлмани, колкото християните са християни. Бог е дарил България с атеизъм ( 🙂 ), жалко че изчезва. В страната са основно турци и помаци, предполагам в София скорошните имигранти са по-силно представени или са мнозинство. Но ако има начин да направиш тези хора агресивни, АТАКА са го намерили. Фашистите и ДПС взаимно се подхранват.

  Все пак мисля, че “втора Босна” е малко пресилено. Не е изключено, България неведнъж е имала етнически проблеми, но не мисля, че този случай е чак такъв. Да се надяваме да няма други.

 3. Николай, Милитеро – да се надяваме, че тези момци няма да ни довлекат проблеми…

 4. Случката е продължение на по-мащабни обществени движения в Европа, мисля, които рефлектират и в София.
  Всеки с проблемите си, но да ходиш да се биеш с камъни е много повърхностно — или добре платено…

 5. Статията е хубава но и тя страда от гръмко заглавие, което няма нищо общо с действителността. България не може и няма да се превърне във “Втора Босна”, така че е излишно да се продължава с подобна реторика. Колкото до Сидеров и неандерталците с него, хубаво е да се отбележи че те са една нищожна част от народа и че подобни хора има във всяка държава в Европа ( да не казвам че на доста места са и по-страшни от Сидеров)…Надявам се този инцидент да бъде разнищен бързо, а виновните да бъдат съдени. Истината е, че по български, Първанов, Сидеров и няколко други веднага се заеха да си правят рейтинг…Любопитно ми е Доган какво изказване ще направи (все още не съм видял, може и вече да има)… Истината е, че заради малко евтин Пи-аР страдат обикновени хора, а група изпълнени с омраза загубеняци ще се хвалят в кварталната кръчма че са новите хъшове….

 6. Страшното е, че макар и хората, следващи безумните стъпки на Сидеров, вероятно да са малко, то изглежда никак не са малко тези, които ги подкрепят за подобни действия, водени от омраза, източниците на която едва ли сами осъзнават. Реакциите след този случай уви го потвърждават – като слушам и чета мнения. Безумно е. Хора, които не разсъждават или го правят много повърхностно и поведени от други, от “тълпата”.

  На парламентарните избори през 2009-та “Атака” събра близо 400 хиляди гласа и над 9% от гласовете – въпреки пълната неадекватност на лидера си и “политика” на явна омраза. Не можем по никакъв начин да подценяваме това, опасно е.

 7. Вярно е, нашите крайни са изключително умерени. Но плашат, плашат, бият, убиват… не трябва така и не става така.

 8. Не вярвахме, че ще стане това пред джамията…но стана. За процент на изборите партиите са способни на всичко, а семето на омразата вече е посято, още преди десетина години. Ако смятаме, че ще ни се размине – лъжем се. Трябва да се реагира, защото остават проблеми без решение и горчивина в устата на много граждани.

Comments are closed.