Първа награда за блога

Покрай всички събития, случващи се по света и у нас, не успях навреме да благодаря на едни млади хора, които показаха уважение към блога Intidar.

Става дума за организаторите на фестивала за студентска продукция, “Журналистика в една калория 2011” – Албена Иванова, Лора Търколева, Марина Новачева и ст. ас. д-р Жана Попова. Intidar бе финалист в категория “Интернет” и спечели с малка разлика пред един друг блог, който харесвам – “Политически и икономически анализи” на Явор Хофарт. Явор има наистина добър блог, включващ и влог – видео блог, което е модерно и интересно (Intidar няма видео блог, но се замисляме с Максим Проданов съвсем сериозно).

През цялото време с Явор си говорехме за самия фестивал и продукциите, които бяха показани. Трябва да кажа, че в 90% бяха много добри работи – като идея, изпълнение, внушение. Определено си тръгнах с повече оптимистични емоции от фестивала, който в рамките на близо 6 часа показа какво могат да сътворят български студенти – браво и поклон пред всеки един тях!

 

Какво представлява това начинание?


„Журналистика в една калория” е първият по рода си студентски фестивал за журналистическа аудиовизуална продукция. Фестивалът е създаден на 19 май, 2010 година по инициатива на студенти и преподаватели от Катедра „Радио и Телевизия” към Факултета по журналистика и масова комуникация, Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Наследник е на традиционното представяне на продукцията на Катедрата през майските дни на културата в университета. Сега фестивалът се организира ОТ студенти ЗА студенти.

Основните ни цели са да дадем публична изява на студентска авторска продукция в областта на журналистиката и социалната

реклама, да насърчим създаването на такава продукция и да отличим най-добрите студенти и техните произведения. Фестивалът е отворен за участие за студенти от всички легитимни висши учебни заведения у нас. Твърдо вярваме, че сред студентите има млади, талантливи хора с позиция, които не само имат какво да кажат, но и знаят как да го направят. Ние търсим точно тях! За да ги промотираме, покажем и свържем с други креативни творци в сферата на радиото, телевизията, визуалните изкуства, интернет комуникацията и социалната реклама.

През май, 2010 година “Журналистика в една калория” представи публично повече от 20 млади автори и техните произведения в сферите на радиото и телевизията, които впечатлиха гостите на това събитие – студенти, преподаватели, представители на медиите и много любопитни граждани.

 

Защо “Журналистика в една калория?

 

• Защото гледаме леко на нещата, които правим. Харесва ни да ги реализираме и го правим с желание;

• Защото гледаме леко на нещата, които ни заобикалят. Твърдо вярваме, че в журналистиката, а и при всеки друг удобен случай, е важно да проявяваме чувство за хумор.

• Защото гледаме леко и на себе си. Чувството за самокритичност върви ръка за ръка със самоиронията.

• Защото гледаме с лекота напред. Поставяме си постижими цели и се стремим да се развиваме калория по калория.

• Защото една калория хумор, изпълнена със смисъл, си тежи на мястото!!!

 

Медиен партньор на събитието е разбира се студентското радио “Реакция”. Хората, които се трудят там заслужат много повече от поздравления и се надявам един ден да получат нужното признание. Работата им, която е наистина трудна и неблагодарна, е важна и Intidar ще им помага по всякакъв начин. На фестивала бе представено британското студентско радио, базирано в Глазгоу, Subcity Radio – може би едно от най-успешните в Обединеното кралство. то напълно съвпада с другата представена страница на успешен блог – този на Енея (един невероятен блог с голямо значение!).

 

Аз й се радвам на грамотата, надявам се и вие да споделите емоциите:)

Comments are closed.