Сълзите на Йемен. Войната започна

Не знам как да реагирам. Не знам тъгата, която е в мен заради всички събития, случващи се през последните седмици, как да я напиша, с какви думи. Пращам, надявам се не последният, разказ на контакта ми в Йемен, след който аз останах безмълвен.

Това е съобщението, което получих. Има възможност това да е последното, никой не знае какво ще се случи от сега нататък.

 

“Руслан, тук започна война. Стрелят ни със самолети, с пилоти от Йордания, защото нашите са отказали.

Днес по някое време ОАЕ изпраща и “морските тюлени”. Каквото можах предадох вчера от твоя блог тук (относно изграждането на наемна войска в ОАЕ бел. Intidar), но вече е късно – външния министър е подписал договора тази вечер. Това не е като в Либия, тук има други интереси. За Йемен още преди 4 години се писа, че ще е втори Афганистан – е, постигнаха го. Целият площад в Таиз гори, в Сана – също, тук (Ходейда, бел. Intidar) се чуват изстрели само. Днес почти целият град Занзибар в провинция Абян остана под равалини и с трупове, страшно много трупове. Целият квартал “Хасаба” в Сана до международното летище и той гори. Искаш да видиш до нас какво става ли? Хаос – палят гуми, чакам всеки момент бензиностанцията срещу входа на блока да се взриви.

Няма как да снимам – в отсрещния блок има на покрива снайперисти, и стрелят на посоки – няма наши, няма ваши. Да се пазя? От какво? Когато се чува взрив в далечината, не се чуват самолети от никъде. Жал ми е за всички, които стояха 112 дни, интелигентни хора – момичета и момчета, които искаха нещо по-добро, или да не се краде. Саудитска Арабия закри посолството си тук на 29 май в 00:00 часа, от тогава започна ад. Аз имам чувството, че самолетите идват от там. А и в морето има доста американски кораби – може и от там да е. Но…странно, че тукашните войници на президента нищо не правят, а и те си стрелят редом с тях, освен войниците и цивилни. Тук има много скъпоценни камъни, но последните 10 години на доста места се сондираше из Йемен, но понеже камъните са твърди, а на места скалите са повечето от сол им се чупеха машините и зарязваха всичко, и си тръгваха. Това, което се изваждаше, заминаваше за Великобритания, Франция и САЩ, но не беше много, защото хората ги използваха, като магарета. Вода има колкото щеш, но Германия написа фалшив проект, според който водата в Йемен свършва – десет години мамиха хората и им обираха парите, построиха маса станции и днес водата се продава. Т.е. днес не се продава, за да докажат, че са по-силни и по-властни. Газ също има много. Тя заминава за Франция и Корея без пари. На Франция проектът беше да построи централа на течен газ, и като приключиха казаха, че газта не била достатъчно чиста за тези машини в нея(!). И не е чиста, но въпреки всичко корабите с нея пътуват от Аден за Франция. ОАЕ пък завзе остров Сокотра. Между всичко това най-много руснаци има тук. Незнам те пък какво чоплят и търсят?”

 

Накрая ще изразя кратко възмущението си от продължаващите неправилни преводи от страна на нюз.бг:

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/ruslantrad/status/75123934021955584″]

8 Replies to “Сълзите на Йемен. Войната започна”

 1. Това, което описваш е страшно… Явно е че доста интереси за замесени в Йемен и също така е явно, че доста държави имат интерес властта там да не се променя….Жалко за всички невинни жертви и за мечтите на хората, които най-вероятно ще станат на прах….

 2. Това е ужасно! Какво преживяват тези хора! Страх ме е вече какви новини ще публикуваш тук. Възможно ли е такова нещо?! Вместо някой да се притече на помощ, всеки с алчните си ръце заграбва. Ужас! Изглежда обикновеният човек вече няма стойност.

 3. За Големите, обикновените хора никога не са имали стойност….Света е игрална дъска за реално времева стратегическа игра тип Star Craft…когато минералите и газта свършат на едно място, строиш нова база там където има, а старото място се превръща в изоставено бунище за второразредни начинания…

 4. Болезнено вярно! Но все някога играта ще свърши. Тогава?!

 5. Тогава да му мисли обикновения човечец, а тези с парите и техниката ще преместят играта другаде…

 6. Ами зависи от държавата. Все пак Норвегия е втора по БВП на глава от населението в Света, членка е на ЕС и на НАТО. Близкия Изток не е членка на нищо и има вековна традиция да бъде експоатиран от чужди сили….

  А ето и една новина във ‘Фокус”

  Най-малко 37 души са загинали при сражения в столицата на Йемен през изминалата нощ

  Сана. Най-малко 37 души са загинали при сражения между представители на опозиционни племена и силите за сигурност в столицата на Йемен през изминалата нощ, предаде АФП.
  През вчерашния ден отново имаше сражения. Йеменските власти и племето на хашидите, ръководено от Садек ал Ахмар, се обвиняват взаимно за подновяването на въоръжените сблъсъци.

 7. Да – ако Йемен, СА или другите държави в региона бяха нормални нямаше да имат тези проблеми. Но не са. Едно от обясненията е, че е наследство то колониалната епоха. Но както ми е странно когато всички български проблеми се обясняват с турското робство, така и ми е странно и всички проблеми (примерно) на Йемен да се обясняват с колониализма. Да, прав си, има известна доза истина. Но това е страна от Третия свят, не много по-различна от някоя африканска република. Половината население е абсолютно неграмотно, а другата половина рядко отваря книга, различна от Корана. Не го казвам за да ги обидя, просто това е едно консервативно, старомодно и назадничаво общество. Пожелавам им успех в борбата за демокрация и нормален живот, но не виждам как тази нация може да произведе, установи и поддържа демократичен режим. На някой може да му се види расистко това изказване, но не е – не бих казал същото за Бахрейн или ОАЕ.

Comments are closed.