Израел: арест на израелски активист заради про-палестинска позиция

19-годишният Лукас със сигурност ще запомни тазгодишните чествания на Деня на Йерусалим. Той бе арестуван и насилствено вкаран в полицейска кола, заради мнението му, че окупацията на Западния бряг и отношението на израелските власти към арабите в страната е недопустимо и неморално.

Това се случи по време на шествие на младежи, което премина през арабския квартал на Йерусалим, където скандираха “Смърт на арабите!”. Полицията не се намеси да предотврати тази провокация, но го направиха израелски активисти. Лукас е един от тях, като той има е американско поданство. Това не попречи на полицията да го арестува и набеди за организатор на про-палестински митинг, а в официалните документи като причина за ареста му се посочва: хапане на полицай. След като е подобно отношението към израелски гражданин, какво се очаква да е спрямо палестинци? Очевидно не по-добро.

Повече за случая можете да прочетете в сайта на израелския вестник “Аарец”: Video shows police violently arresting Jewish man in Jerusalem.

One Reply to “Израел: арест на израелски активист заради про-палестинска позиция”

  1. Е, айде сега – про-палестински паради има в центъра на Тел Авив, многохилядни, с полицейска охрана. На този ден са арестувани и десничари, впрочем, даже и във видеото се вижда. Момчето все пак отказва да покаже документите си на полицията, но съм съгласен, че ченгетата са прекалили и заслужават дисциплинарно наказание (да направим съпоставка с България?), дано го получат.

    Аз пак да си попитам – Руслане, защо шамарите по лицето на това момче намират място в блога ти, но 10,000 сирийски бежанци в Турция и Ливан от тези дни, хиляди убити (протестите в Египет, Тунис и Йемен репи да ядат), разчленения труп на 13-годишното момче след разпит – не? Виждам има доста нови статии, явно не е в свободното време проблемът.

    “….Intidar (на арабски – “очакване”) е създаден с цел да покаже гледна точка за събитията в Близкия изток, която не намира голямо отражение в медиите…..”

    Аха, но стане ли дума за Башар ал-Асад – ни чул, ни видял? Но в чуждата паница…

Comments are closed.