Facebook инициатива: България да гласува за независимостта на Палестина

Update 28 юни: Вече има и страница на инициативата.

 

На 26 юни с приятели от Facebook групата Arabs in Bulgaria създадохме събитие, с което призоваваме за реакция на българската дипломация по отношение на въпроса за независимостта на Палестина – “България да подкрепи независимостта на Палестина през септември в ООН”. До момента (27 юни) събитието е подкрепено от 115 души.

Защо? През септември месец се готви заседание на ООН за признаване на Палестина. Израелската държава започна дипломатически мисии, целящи да лобират срещу признаването на Палестинската държава (в-к “Гласове”). В тези мисии са включени България, Полша, Македония, Румъния, Унгария, Чехия и други. Именно срещу тези действия заставаме ние, както и срещу визитата на външния министър Авигдор Либерман и Бенямин Нетаняху, която се очаква скоро в България.

Нека припомним някои факти:

Още през 1948 г. България признава Израел, а след като на 19. Палестински национален съвет на 15 ноември 1988 г. в Тунис е обявена независимостта на Палестина, през ноември 1988 г. България я признава.

Официалната българска позиция е, че конфликтът трябва да бъде разрешен чрез преки преговори, при спазване на резолюциите на ООН и постигнатите до този момент договорености, като целта е създване на фактическа, жизнеспособна и независима палестинска държава в границите от 1967 г., която да живее в мир и добросъседски отношения с останалите страни в региона. Затова България подкрепя и арабската мирна инициатива, която е шанс и протегната ръка към Израел и Израел трябва да се възползва от този шанс. В момента 93 държави са признали Палестина.

През септември 2011 година се готви ново заседание на ООН за признаване на Палестинската държава. Надяваме се, че и този път България ще застане на страната на справедливостта и правото на палестинците да имат държава на своя земя- признание на палестинската страна като свободна и независима в границите от 4 юни 1967 година.

 

7 Replies to “Facebook инициатива: България да гласува за независимостта на Палестина”

 1. “независима палестинска държава в границите от 1967 г.”

  Това означава да няма такава държава изобщо. Преди 1967 това е било част от Йордания.

 2. Не виждам връзката, но :
  http://www.rapturechrist.com/mapisrael3g.gif
  Непосредствено преди 1948 – Британската Империя. Преди това – османци, кръстоносци, араби, перси, римляни, гърци и т.н. Еврейските кралства са няколко.

 3. Именно. Значи в резюме: статусът на Държавата Израел е досущ като статуса на Държавата Палестина. Създаването и на едната, и на другата е постановено с една и съща резолюция на ООН. И тогава как така едната държава има право да съществува и да бъде член на ООН, а другата – не? Смятам, че е време тази ситуация да се поправи.

 4. Не виждам нищо лошо да има държава Палестина и държава Израел, живеещи в мир и добросъседство. Просто като се каже “границите от 1967” се изпуска факта, че непосредствено преди и след 1967 нито Западния бряг, нито Газа са били част от държава “Палестина” (такава никога не е имало). Това не значи, че днес не трябва да има, напротив.

 5. Както и Израел не е имало преди 1948, затова да не издребняваме. Границите от 1967 са дори компромис от палестинска и арабска страна, защото всичко друго е загубено.

  1. Мне, имало е. Кралство Израел, с крале Саул, Давид, Соломон и др., кралство Юдея, с крале Авия, Аса, Озия, както и автономните в Римската империя еврейски държави с крале/лидери Симон Бар Кохба, Ирод и др.

   Реално, връщане към границите от 1967 никой и не обсъжда; през 1949-1967 там не е имало държава “Палестина”, а Йордания и Египет.

   Идеята е да се създаде нова държава в тези земи за палестинските араби, в което няма лошо.

Comments are closed.