Кой пише новините?

Автор: Мая Ценова


Изкушавам се да цитирам цялата „новина”:

Израел мести част от бариерата на Западния бряг(БНР)

Израел започна да премества част от оспорваната бариера на окупирания Западен бряг. Преди четири години израелски съд постанови ново трасе за бариерата, за да даде на палестинците по-голям достъп до селскостопанските им земи.

Заграждението беше започнато през 2002 г. след множество самоубийствени атентати на палестинци. През 2004 г. Международният съд в Хага обяви за незаконна 720-километрова бариера, разсичаща Западния бряг.

Автор: Световните агенции

 

Каква асоциация прави средностатистическият българин, когато му бъде подадена думата „бариера”? Общо взето – ж.п. прелез, на който евентуално може да има спряла някоя и друга стара „лада”, „москвич” или волска кола. По-четящите може да се сетят дори за нежната незрима, но съществуваща бариера – съществен Павел-Вежинов герой от едноименната повест. И в двата случая обаче дали техните асоциации са сравними с това?

 

А каква асоциация предизвиква у вас датата 9 ноември 1989? Ама не помните ли? – Тогава падна Берлинската стена! Я вижте как изглежда – че тя е два пъти по-ниска от 8-метровата 720-километрова „бариера” през палестинските територии.

Източник:Actualno.com

Желаете още факти?

Израел твърди, че целта на стената на Западния бряг била да му обезпечи сигурност. Твърде неубедително – защото само 11% от трасето на стената върви по т.нар. Зелена линия – линията на примирието, която следва международните граници в региона. На някои места стената навлиза на 20 километра дълбочина в окупираните палестински територии, поради което при дължина на Зелената линия 320 км проектното трасе на стената е между 720 и 730 км. Така при окончателното й завършване за палестинците ще останат 13% от територията на цяла Палестина, 43% от територията на окупирания Западен бряг ще се бъдат практически анексирани, а 160 000 палестинци ще се окажат затворени в селища-гета, заобиколени от две страни със стената. Помните ли потресаващите снимки от Варшавското гето?

Изхождайки от всичко това, на 9 юли 2004 г. Международният съд в Хага излезе със становище, че стената е в разрез с принципите на международното право и резолюциите на ООН и настоя Израел не просто да прекрати строежа, а да премахне вече построените участъци от стената. Израел обаче продължи да я строи. Това е свързано с непрекъсната поредица от нови актове на конфискуване на земи на палестинци, както и протестни акции на палестинците и подкрепящите ги активисти на международната солидарност. Една от броените победи на които бе, четири години след като израелският Върховен съд постанови преместване на част от трасето на стената, в неделя най-сетне да започне практическото изпълнение на това съдебно решение.

 

Следват въпроси, които, разбира се, нито очакват, нито ще дочакат отговор. Макар че би трябвало!

 

Кой пише новините? Кой пише новините в националните медии, за които се предполага, че изразяват официални становища? От какъв „бекграунд”, демек обща и по-специализирана историческа и политическа култура изхожда? И не би ли следвало който пише новините, да е попрочел някои становища за „бариерата”, като това на един безспорен авторитет – в чужбина, разбира се, не в България – като проф. Ноам Чомски например. В статия за „Ню Йорк таймз”, озаглавена „Една стена-оръжие”, той цитира израелски социолог – Барух Кимерлинг, според когото пък: „Стената способства за превръщането на палестинските общини в зандани, край които бантустаните в Южна Африка изглеждат като символи на свободата, суверенитета и самоопределението.”

(http://www.chomsky.info/articles/20040223.htm)

А на онзи, който пише новините, кой му предпоставя тезата? И в каква светлина да четем за осемметровата бетонна „бариера”? Може би в светлината на подготовката за посрещане на израелския премиер Натаняху на посещение в България – чиито цели бяха формулирани ачик-ачик в съботния брой на в. „Джерузалем поуст”: убеждаване на няколко европейски държави да не подкрепят палестинското искане за признаване на държавност през септември в ООН (JPost: FM heads to Albania in full-court press against PA UN bid; Lieberman also to visit Croatia, Austria, followed by Netanyahu trips to Romania, Bulgaria, Poland, Hungary in effort to win UN votes).

А може би въпросът е един единствен и е далеч по-прост: дали пък националните и всякакви други медии не съществуват само, за да поддържат нашенската имитация на гражданско общество – на което, каквото и да му говориш, му е все едно, ако не го удари пряко по джоба. Че те, пак медиите, наскоро ни уведомиха за поредното социологическо изследване, според което нашите отроци имали една единствена ценност в живота – парите… Вярно, бариера или стена – онова грозно за началото на 21. век явление не бърка пряко в джобовете на българите. Нито им бърка в джобовете дали палестинците ще имат държава или не. Но и едното, и другото определено би трябвало да бръкне в усещането ни, че някой някъде посяга на човещината. И това няма как да не се отрази и върху нас в тоя свят, който вече е само едно малко по-големичко село…

 

 

3 Replies to “Кой пише новините?”

 1. Всеки има право на мнение и позиция. В България e странно човек да твърди, че има про-израелски наклон на медиите, но може би е въпрос на гледна точка. Но когато се “поправят” грешките на тази или онази статия и се дават точни данни, проценти и пр. е добре те самите да се верни, а не допълнително да бъде объркван читателя.

  Оплакването е, че бариерата е наречена именно така, а не стена…. Ами, в някои (определени) медии го наричат така, но реално е стена в 10% от дължината си (където видът е като посочения в снимката). Останалите 90% :
  http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:West_Bank_Fence_South_Hebron.JPG

  Стената не предпазва от тероризъм, тъй като навлиза в Зелената линия? Не мисля, че двете неща се самоизключват – и двете са верни. Факт е, че с всеки сантиметър от нея са намалявали самоубийствените атентати в Израел многократно. Днес вече няма камикадзета и не мисля, че това е за пренебрегване.

  Това с 43-те процента е далеч от действителността, достатъчно е да се погледне картата. 43-те % са всъщност 90%, иначе казано 10% от ЗБ е между бариерата и зелената линия. Широкообсъждан е и трансфера на земи, при което земи от ЗБ ще отидат в Израел, а земи от Израел (зад линията) ще отидат в Палестина, без физически да се мести населението (преначертаване на картата). 13-те процента също нямат общо с реалността. Зачитайки Йордания (част от Палестина, с мнозинство палестинско население) – 83%. Без нея – 22%. Това е едната гледна точка. Отдруга страна в Израел има над милион араби, заедно с тях като цяло палестинските араби живеят днес в 100% от Палестина – Тел Авив, Голан, Газа, ЗБ, Йордания.

  Ако човек е честен със себе си няма как да не спомене и негативите – тази стена наистина разделя семейства, поставя цели палестински села от израелската страна на бариерата, голям проблем е за много фермери и е пречка дори за ежедневието с дългите си опашки. Мое лично мнение е, че трябва да бъде разрушена и преправена, където е необходимо, така че арабските села да са на изток от стената.

  “Безспорен авторитет” не може да се кажа за човек, чийто авторитет е оспорван и то с такава интензивност, особено стане ли дума за анархо-комунистическите му възгледи.

  Всяко сравнение с Берлинската стена е несъстоятелно, без значение дали Чомски (или кой да е комунист) го твърди. Берлинската стена е изградена от правителство, което не е искало гражданите му да бягат в чужбина (аналог – решетка в затвор). Израелското правителство изгражда стената, за да се предпази от външни терористични актове (аналог – здрав катинар на домшната врата).

  Когато човек тръгне да поправя грешките на другите е добре да не създава нови. Личното мнение не е факт.

 2. “Когато човек тръгне да поправя грешките на другите е добре да не създава нови. Личното мнение не е факт.” Благозаря за собственото Ви определение на собственото Ви мнение. Не смятам, че е “поправяне” на моите грешки да се задоволите с изрази от сорта на “това не е вярно”, “онова е несъстоятелно”. Според мен пък Вашите “факти” в подкрепа на “здравия катинар на домашната Ви врата” са неубедителни. Както и квалификацията на Чомски като “оспорван авторитет” и “анархокомунист”.
  Все пак благодаря за вниманието.

 3. Не виждам някъде да съм изразил личното си мнение.
  Написах относителните стойности, ето абсолютните : Западния Бряг – 5640кв.км; частта от ЗБ между зелената линия и бариерата – ~500кв.км, Газа – 350кв.км, Израел (без Й.Р., Голан) – 20770, Йордания – 92300. Справка СIA Factbook. Кое каква част от какво е написах по-горе, който има съмнение да сметне сам. Та, това са моите доводи. Как защитавате Вие тези 13% и 43%? Ще се радвам ако посочите източника.

  Чомски е оспорван авторитет, тъй като всяка негова втора дума се подлага на жестока критика отстрана на историци, политически анализатори и т.н., като първият приме, за който се сещам са странните му теории за Чаушеску. Другарят Чомски съвсем открито се самоопределя като анархист, не е мое мнение.

  В подкрепа на здравия катинар – в началото на месеца се навършиха 10 години, откакто палестински терорист-камикадзе влезе в дискотека в Тел Авив (Делфинариума) и взриви със себе си 21 момчета и момичета (на 14, 15, 16 години). Това беше сред най-явните и скорошни аргументи в подкрепа на стената. Аналогията с Берлинската стена е несъстоятелна (с изключение, че и двете са от бетон, тухли и стомана), тъй като последната е изградена, за да предотврати източногерманците да бягат във ФРГ. Кой пречи на израелците да “избягат” някъде? Пречи са на ненормалници от Рамала и Дженин да се взривяват по автобуси, дискотеки и супермаркети.

  Дали и какво примирие ще има не знам, но дори сега палес араби живеят в Рамала, Газа, Тел Авив, Аман и Йерусалим, тоест 100% от Палестина.

  И за да има все пак някъде мнението ми – най-вкусният десерт, който съм ял през живота си беше в едно арабско заведение в еврейско предградие на Тел Авив. 🙂

Comments are closed.