Изложба “Алжир и България в творчеството на Георги Железаров”

Не знам дали познавате името и творчеството на Георги Железаров. Аз съм от онези, които не бяха чували за него и предполагам, че в нашата страна още дълго ще има такива хора. Не заради друго, а поради липса на информация, на представяне и изложби, което е голям пропуск.

Художникът Георги Железаров (1897-1982) е от онези личности, които получават признание едва след смъртта си. И неговото творчество е свеж полъх, макар много от картините му да са сиви. Той е по-познат в една друга страна, макар и далеч от България и много екзотична – Алжир.

Бях поканен от посланика на Алжир, Ахмед Буташ, да присъствам на изложбата в галерия “Сезони”, посветена на творчеството на Георги Железаров. Неговият “Алжирски цикъл” е много известен в арабската страна, като от 70-те години на миналия век до днес, има постоянни изложби на твореца. За Алжир, творчеството на Георги Железаров е национално богатство. Именно поради тази причини съорганизатор на събитието е посолството на страната в София.

Животът на Георги Железаров е свързан както с България, така и с Алжир и Франция. В галерия “Сезони” са представени както картини от нашата страна, така и части от “Алжирски цикъл” – малки по формат рисунки и акварели, създадени по време на двегодишния престой (1926-1928) на художника в Алжир. Там той работи като десенатор – литограф в Типографско ателие – клон на парижкото дружество “Societe Anonyme” в Алжир. За това време той, вдъхновен от чара и екзотиката на алжирските улици, създава една чудесна серия от градски пейзажи и пазарни сцени. В тях човек може да се докосне до специфичната арабска атмосфера от началото на XX век.

Георги Железаров е роден в с. Марчево през 1897 година. Завършва Софийското художествено-индустриално училище (днес Художествена академия) със специалност графика през 1918 година при проф. Йозеф Питер. От Мърквичка придобива способността да улавя специфичната атмосфера, да пресъздава не само сцени, но и усещания и емоции.

"На чешмата"

Творчеството му показва едно нещо- че Георги Железаров е един от най-добрите български майстори. За съжаление една част от картините му са продадени още в Алжир, когато той живее в столицата Алжир, а друга са унищожени от бомбите, хвърлени от американските самолети над София пред Втората световна война. Тези, които са изложени сега в галерия “Сезони” са част от оцелелите, предоставени от семейството на художника, с помощта на алжирското посолство.

Може да видите изложбата в галерия “Сезони” в културен център “Средец” (трамвай 22 и 20 минават оттам) до 30 юли. Ако искате, разгледайте сайта на твореца: http://www.jelezarov.art.bg/

Comments are closed.