Може ли Южен Йемен да обяви независимост?

Има ли вероятност Йемен да се раздели на две, подобно на миналото си – разделен на Север и Юг?

По стените на южния град Аден, по мнение на мнозина – най-развитата част от страната – се виждат отново нарисувани знаците на Южен Йемен – синьо, червено, черно и бяло, както и червената звезда, въплътени в знамето на бившата държава.

Източник: Wikipedia

Народна демократична република Йемен, както е официалното име на Южен Йемен до 1990 година, просъществува за тридесетина години, наследила Федерация Южна Арабия и протекторат Южна Арабия през 1967 година. Усилията на сегашния президент на обединен Йемен, Али Абдула Салех, да поддържа единството на страната не достигат до желаното ниво и ефект. И днес хора от Аден наричат онези, които живеят в Сана, dahabashi или  “диваци”. Пред списание TIME, Касим Дауд, член на Йеменската социалистическа партия заявява, че няма желание да отговаря за племенните дрязги на Севера и Южен Йемен е готов да възвърне границите си. Неговото мнение явно се споделя от мнозина в Аден, тъй като по улиците на града, за разлика от Сана, почти не се виждат правителствени войски, а административните сгради са празни.

Дали във времена на масови протести и недоволство срещу президента Салех, е възможно Йемен да се окаже отново разцепен, както в голяма част от историята си? Това се пита и списание TIME – интересна статия, която може да прочетете тук: Is South Yemen Preparing to Declare Independence?

5 Replies to “Може ли Южен Йемен да обяви независимост?”

  1. Не само в Аден няма правителствени войски, същото е в Сада и в други провинции. Целта е точно такава, режимът на Салех да докаже на света, че Йемен иска да се раздели. Просто хората от Аден трябва малко да бъдат търпеливи и да не се подлъгват от външни прогнози. Правителствените войски още преди месеци казаха, че са готови за война поне 6 месеца и чакат само от къде ще дойде искрата. Снощи в словото си Салех потвъди това само с едно изречение: “Днес е като тогава”- (1994г.) Тук е пълното слово: http://thekingdomofsaba.blogspot.com/2011/07/blog-post_08.html

    1. Благодаря за линка и коментара!

      Вярвам, че още е рано да се говори за нещо по-сериозно, като независимост на Аден, но знаците са също силни. Интересно Салех какво ще предприеме.

  2. Значи след 1967 г. Южен Йемен става протекторат на Южна Арабия или ?

  3. Южен Йемен е обединение на две територии слез 1967 година. След 1990 година Южен Йемен се съединява със Северен Йемен, за да образуват единна Йеменска република.

Comments are closed.