Най-новата държава е факт – Южен Судан поема по своя път

От първите минути на 9 юли 2011 година учебниците по география ще трябва да бъдат пренаписани. Причината е, че от този момент най-новата държава на света ще е факт – Южен Судан се откъсва от Судан след години на нестабилност и войни между Севера и Юга.

Какво следва сега? Това може да прочетете в коментара на Rosebell за приключението, което предстои на Южен Судан. Моето мнение все още не е изградено, най-вече поради липсата на информация. И не само. Няма да крия, че за мен е тъжен фактът, че Судан бива разделен на две. И, че трябва да бъдат пращани отново “сини каски”, за да наблюдават за спазването на границите и мира.

Честно казано не знам какво да мисля за раздробяването на Судан. Какво ще е бъдещето на южната част? Как ще се развие? Ще бъде ли поредната африканска държава с конфликти? Кои държави ще признаят държавата и по-важно – кои от региона? Това тепърва ще разберем. В момента можем единствено да пожелаем на добър път на Южен Судан и дано не сподели съдбата на останалите държави в региона.

По въпросите около Северен и Южен Судан, Al Jazeera English са направили много добър раздел – тук.

3 Replies to “Най-новата държава е факт – Южен Судан поема по своя път”

  1. Днешния ден не променя много положението, Южен Судан е далеч от независим. Това важи за всяка държава, де, но основния ресурс на Южен Судан, а и на Судан (досега) като цяло е петролът, повечето от който е в южната част, но пък същата няма индустриалната инфраструктура за оползотворяването му. Иначе легитимност не му липсва – Судан, САЩ, Русия, Китай, Англия, Германия….който трябва го е признал или се очаква да го признае в близките дни.

Comments are closed.