13.07.1878 – Денят в който станахме свободни

Александър Стоянов

На тази дата преди 134 години България е станала наистина свободна от турско робство… Сигурно си мислите че сме ограбени, че сме измамени и прецакани от Великите сили… Но, ако видите картата, ще разберете че България получава на готово толкова територии, колкото Гърция и Сърбия не получават накуп за 50-те години от 1828г… Ще видите също така икономически най-развитите земи на Балканите, обединени в една държава.

Нека не си правим илюзии, за всички е било ясно, че Съединението е  въпрос на време… Ако има някакво разочарование сред българите, то е плод на собствените им фантазии, породени впрочем едва след договора от Сан Стефано. Сан Стефано е една красива приказка, мит написан от граф Игнатиев и руския генерален щаб на Балканите. Този ‘документ’, чиято невалидност е явна за подписващите страни още в мига, в който пашите и графовете се разписват под него, остава действителен само за бедния балкански народ, който впрочем до този момент не е имал никакви претенции за това колко голяма да бъде освободената държава. Нито Раковски, нито Левски, нито Каравелов чертаят границите на България, защото на първо място идва свободата, а разширения на територии и обединение на всички българи са неща за след това. Само че това, което малцината образовани разбират веднага, се превръща в красива илюзия за българския народ, който съзира в нея шанса си веднага да стане Голямата работа и да издуха смешните съседни държавички. Нормално – сърби, гърци и румънци ни взимат за мезе от 50 години…гледайте ни сега! 190 000 квадратни километра! По-големи и от трите смрадливи съседи взети на куп! Само че дребнавата балканска душичка ни изиграва същата мръсна шега, която велика Югославия изигра на сърбите и, която гърците трудно преглътнаха след 1923г.

В историята сме свикнали да гледаме на Сан Стефано, като една национална трагедия (ох колко обичаме ние тези национални трагедии и катастрофи), но истината е, че Сан Стефано е едно НИЩО. Истината е, че 13-ти юли, 1878г. ознаменува истинското освобождение на България от османска власт. За това, честит празник мили българи, защото днес наистина станахме свободни!

Послепис

Днес отново се намираме в подобна ситуация, дават ни се всички шансове и какво ще правим с тях зависи само от нас. Великите сили не ни прецакват, а ако се огледате на около, ще видите отново най-стабилната държава на Балканите. За това, скъпи съграждани, стига толкова самосъжаление. Световната конспирация е един фарс, истински е само нашият си мързел и нежелание да се върви по стръмния и каменист път напред.

Comments are closed.