Убийството като жълта новина

Едно убийство насред София, на младо момиче, бе представено абсурдно и долно. Въпросите за сигурността на отделния гражданин отново излизат от тъмата, в която бяха поставени нарочно. Сигурни ли се чувстваме? Не, със сигурност.

Шумните акции срещу организираната престъпност не могат да компенсират организираното невнимание към нуждите на онези хора, които искат просто да отидат да си починат в парка. Липсата на полицейска защита, тъмните алеи, липсата на контрол над агресивни групи в центъра на София – това са една част от причините, довели до убийството и поругаването на Яна Кръстева – активна личност, засмяна и с чувство за гражданска отговорност и съвест. За съжаление, тези черти от характера й останаха неизвестни на масовия зрител и читател, защото Яна бе описана по най-безобразен начин. А фактите около смъртта й – още повече.

Наистина е трудно начинание да пишеш за нещо, в което са намесени много неадекватност, нежелание и истинска гнусотия. Стилът на Мартин Карбовски понякога идва в повече, особено на по-умереният човек, но сякаш ще е най-подходящ в този момент, за да изрисуваме реалността в този час и ден: ние живеем в една опасна и абсурдна страна. И, докато се опитвам да сдържам нервите си, ще излея на клавиатурата няколко изречения. Не, че убийства не се случват или подобни ужасни деяния – в България, в частност в София, изнасилванията са средно по осем на месец (по данни на “Капитал” – не искам да мисля каква е реалната бройка). Но случаят с Яна изважда гневът на преден план, поради простата причина – паметта й е осквернена. Не е наша работа дали някой обича да пие, да купонясва или ходи с компании в парка. Това е част от личния живот, до когото не би трябвало да имаме достъп. Наша грижа е обаче, да показваме несправедливостите, случващи се под носовете ни. В случая е маловажен фактът какъв живот обичала Яна, според съседите й. От друга страна е важно да се каже, че подобни изродски събития е недопустимо да се случват, защото полицията не е осигурила няколко конни полиция. В крайна сметка това не е оправдание – полицията има най-големия бюджет от всички ведомства в България, а страната ни разполага с най-големият контингент от служители на МВР на глава от населението. Тогава как бе допуснато всичко това?

“Удушената от Борисовата”, както “Монитор” подигравателно нарекоха Яна Кръстева, бе убита насред Борисовата градина в София, по време на концерт. Това момиче е било пребито, изгаврили са се с нея. Гаврата продължи и след смъртта й.

Бе определена, като “клошарка”, която едва ли не си го е търсила. Да оставим настрана, че описанието, дадено й в медийните публикации няма нищо общо с реалността – така или иначе, тя няма как да се защити вече. Как да допуснем подобна гавра не само с нея, но и с обществото ни – едно убийство се представя, като нещо нормално, като нещо дори заслужено. В сайта bnews.bg, където под невзрачното заглавие “Удушиха момиче в Борисовата градина” , се мъдри следното (съкращенията са от мен):

28-годишно момиче бе открито удушено в Борисовата градина. Жертвата е била изнасилена преди да бъде убита.

Полицата е установила самоличността на момичето. Това Яна Кръстева, продавачка в МОЛ. Трупът й е бил открит от случайни минувачи зад храст на 100 метра от езерото с лилиите, увито в дрехите си, пише в утрешния си брой в. „Монитор”. Момичето било видяно за последно с приятели в петък да слуша от парка концерта на „Джудас”.

„Възможно е да я е изнасилил и да се е опитвал да я накара да не вика, а може и да е бил секс с душене”, коментират разследващи пред „Монитор”. Първоначално полицаите били затруднени в установяването на самоличността, тъй като жертвата нямала документи у себе си. Впоследствие се оказало, че тя има адресна регистрация в София.

Яна била от провинцията, но преди години се пренесла в столицата, където живеела на квартира.

Според криминалистите момичето било красиво и често имало обожатели.

Може да прочетете цялата статия – нито дума за липсата на охрана, за липсата на осветление, за фактът, че Яна е поредната жертва в този район. Можем да видим само описание на провинциалистка, която слушала концерта отвън, вероятно се забавлявала с някой и дори искала да прави секс с него, но защото е извратена – по-добре с душене. Вярвам, че се усеща гадният полъх, който долита от тази публикация. Да продължим. Как “24 часа” “съобщават” новината – чрез заглавието: “Клошарка удушена в Борисовата градина“.

Труп на 28-годишна клошарка е намерен в Борисовата градина в София в отсечката между конната база и стадион “Българска армия”.

На безжизненото тяло на Яна Я. К. в неделя по обед се натъкнал случаен минувач, който търсел спасение от летните жеги по сенките.

Още една порция гадост. Просто новина. Вестник “Капитал” пуснаха в сайта си публикация, която най-много отговаря на нагласата на хората сега. Авторът Росен Босев описва опита си да научи нещо повече на място:

Беше пет часа и нещо, работен ден. Премиерът риташе футбол. Попитах полицая дали знае къде е мястото, дали знае нещо повече. Нещо ме накара да си помисля, че щом са го пратили тук може би е бил информиран, за това което е станало. Полицаят започна отдалече: “Не знам нищо, ама ти бегай от тука, че има министерско събитие.” Пробвах с втори въпрос, но той беше непреклонен: “Бегай, бегай, бегай.” Този полицай беше от СДВР – същата служба, която разследва случая, но от друга дирекция. По данни на хората, които познават убитото момиче, извършители на деянието вероятно са група от агресивни младежи, която се подвизава често в парка. Елементарен служебен рефлекс е след като си бил разпределен там да знаеш нещо за случая и да го имаш предвид.

Усещате ли пренебрежението, което лъха от думите на полицая? Той седи тихо в колата, безучастен, незнаещ и най-вероятно не разбиращ за какво става дума. Важно е, че Бойко Борисов играе футбол и това се смята за министерско събитие. Но какво прави всъщност институцията, която получава най-голям процент от бюджета, за да предотвратява подобни случки? Реално нищо – Борисовата градина доскоро се смяташе за сигурно място, въпреки, че се случват често престъпления на нейна територия. Алеите са тъмни през нощта, а дори през деня има места, които са изключително диви. Майките могат ли да бъдат спокойни за децата си? Днес определено не. Младите са сами. Обикновените българи не получават нужната закрила от полицията, която се храни от техните данъци. Гледаме шумните акции, но битовата престъпност се е покачила – просто властите са забравили, че отвъд братя Галеви съществува черна статистика, която не се променя за добро.

Яна не може да се защити вече. Тя е поредната жертва, а навярно ще има и още момичета, които ще пострадат по подобен начин, заради липсата на ефективност и воля от страна на полицията да защитава интересите, животът и правата на онези, които ги изхранват. Името на Яна вече е омърсено от псевдо-журналисти, чувстващи се виновни, че се била създала кампания във Facebook, в която гневни потребители съдели медиите, че отразили случая по подобен начин. Да, хората имат право на тази критика, защото смъртта и убийството бяха показани, като допустими, като заслужени дори – без авторите да се замислят как ли биха реагирали роднините на жертвата, приятели, познати? Съвестта е сведена до минимум.

22 Replies to “Убийството като жълта новина”

 1. Жалко, жалко за хубавото и младо момиче. Жалко и за свободата, която губиме късче по късче и ден след ден.

  Ужасен е маниерът на медиите да представят нещата по едва ли не обичаен начин: жертвата била клошарка, алкохоличка, търсела си го е.

  Гадното обаче е и, че мнозинството вече е свикнало да възприема нещата по този начин. Сиреч, който ходи в Борисовата градина да има едно наум.

  Лошо, много лошо.

 2. Първо са клошарите, след това останалите.
  А Борисовата градина е едно доста голямо място. С тъмните си ъгълчета – все пак това не е площад. И ъгълчетата не са виновни. Както и Карбовски не може да е оправдание за цялата препикана ‘журналистика’.

  (А ако в една статия не се спомене ‘името’ на полицията, може би ще остане доста по-фокусирана върху проблема… поне обявения в заглавието. )

 3. Hora, az bqh v Borisova po vreme na koncerta, imashe konni policai i mnogo patrulki, arestuvaha edin pian pred men(az sedqh na peika, pod koiato ima6e sprincovka i stanioli okolo neia) imashe chengeta naisitna…
  vuprosut e drug dali i kogato ima ubiicite biha se stresnali … nishto, za sujalenie, ne moje da gi spre… dori policiata :/

 4. Ако близките на момичето се чувстват оскърбени от публикации в медиите, напр. пошлата статия в 24 часа, където жертвата е наречена “клошарка”- http://www.24chasa.bg/Article.​asp?ArticleId=960786#comment , а материялът продължава да присътва на сайта, трябва задължително да сезират Комисията за етика в печатните медии и да попадат жабла. Информация и компетентна помощ могат да намерят тук – http://www.mediaethics-bg.org/index.php?do=19&lang=bg Изразяването на на протеста срещу грубото отношение на медиите трябва да бъде подплътено с конкретни действия, а не само популяризиране в социалните мрежи.


 5. Пламена Атанасова:

  Ако близките на момичето се чувстват оскърбени от публикации в медиите, напр. пошлата статия в 24 часа, където жертвата е наречена “клошарка”- http://www.24chasa.bg/Article.​asp?ArticleId=960786#comment , а материалът продължава да присътва на сайта и в момента, трябва задължително да сезират Комисията за етика в печатните медии и да попадат жабла. Информация и компетентна помощ могат да намерят тук – http://www.mediaethics-bg.org/index.php?do=19&lang=bg Изразяването на на протеста срещу грубото отношение на медиите трябва да бъде подплътено с конкретни действия, а не само популяризиране в социалните мрежи.

 6. …без авторите да се замислят как ли биха реагирали роднините на жертвата, приятели, познати? Съвестта е сведена до минимум.
  ——————————————–
  Роднините първи се подписаха с подписката и благодариха за инициативата за действие.

  поздави

  1. Мисълта ми е насочена към онези медии, които писаха, без да помислят за роднините и приятелите на Яна.

   Благодаря за инициативата – трябваше отдавна да се направи.

 7. Е много ясно, че само Росен Босев от вестник капитал, където съвсем случайно и авторът на този блог е публикувал статии е бил там и е разпитвал полицията за случая. Вярно че реакцията на полицая е неадекватна, но кой е този Росен Босев или Косе Босе, че полицията на него да му дава информация ? Вестник “Капитал” – радетеля за национално спокойствие и благоденствие.

  1. Не знам за какво намеквате, но статията на “Капитал” е просто единствената от медии, която прочетох с подобно съдържание – ако има още нещо, моля пратете го, за да го вкарам като линк. Аз лично не работя в “Капитал”, затова ако смятате, че заради това съм пуснал тяхна статия, мисля, че е грешно.

 8. Искам да изкажа най- дълбоки съболезнования на близките на Яна Кръстера.
  Аз научих за трагедията от вестик “Телеграф” – ако въобще може да се нарече вестник. Потресе ме факта, че статията съдържаше ” ценната” информация, че жертвата си падала по оргии (според думите на приятелите й ). Чудя се докога псевдо-журналисти без гражданско отношение, патриотизъм и капчица човечност ще ни заливат с помията си.

  Преди шест години бях нападната от мъж, който не успя да ме изнасили и беше заловен от полицията. Получих писмо от прокурора, че няма да бъде съден, тъй като има психично заболяване. Няма да пиша за ужаса, който изживявам всеки път, когато се размина с непознати мъже. Важното в случая е, че в деня , в който бях нападната , научих от полицайте, че едно момче трениращо в Борисовата градина е било изчезнало докато е загрявало и е било намерено от треньора си изнасилено с клон. В медийте (тогава все още гледах телевизия) не беше отразено нищо. Вие си направете съответните изводи…

 9. Веселина, това, което разказваш, е ужасно, потресаващо. Искрено съчувствам. Мисля че най-добре би било пред Борисовата да има предупредителен знак: “Строго забранено за нормални хора”.
  А уж в България си имахме Батман 🙁 И с двете си ръце гласувам всички от НС да прекарат почивката си в “любимата” ни Борисова градина.

 10. В случая, поне от нещата, които прочетох, вината не е толкова в полицията, колкото в медиите, които явно гледат с пренебрежение на всяка новина, която не касае политик, фолкпевица или футболист. Истината е че българската журналистика е един гигантски кон с още по-гиганстски капаци, кастриран от селянията и пошлостта, която доминира в нашето общество. Няма нормални вестници, защото всички са жълти, няма нормални списания, защото всички са чалгарски….Мъждукащите проблясъци на списания като ‘БГ Наука’ например остават невидими за масовата аудитория, засенчени от поредния обемен силиконов бюст на корицата на поредното ‘мъжко’ списание….. Докато журналистите не се научат кое е ‘човешко’ и как правилно да се отнасят към него, аз лично ще продължа да не чета вестници и да не гледам телевизия, защото честно казано единственият ефект от ‘медиите’ у нас е да те нервират….

  1. Полицията има огромна вина – не оправдава огромните средства и структура, която има МВР. Всеки знае на какво приличат Борисовата, Западен парк, Южния парк и части от центъра дори – тъмнина и липса на охрана. Медиите просто не го споменават, за да не се навреди на прекрасния образ на органите на реда.

 11. Абсолютно съм съгласен с Руслан! Полицията не си върши работата! За наистина огромния бюджет, с който разполага МВР не се предприемат адекватни мерки за сигурност в такива гъсто населени места като парковете, какво остава за останалите места? Безхаберието и нехайството царуват. И понеже у нас всяко чудо е за три дни, ще мине и ще замине. Докато не се появи новият Стоян Балтов или новата Яна.

 12. Полицията няма как да пази парковете, понеже те са общински и не е работа на полицията попринцип д аги охранява. Не че защитавам родното МВР, повярвайте ми, просто за да се охраняват тези действително кризисни места, които посочвате, е нужно полицията да стане общинска, както е да речем в Холандия. Не знам дали това е по-добрият вариант обаче, защото тогава бюджета на местната полиция ще зависи от общинската администрация, което в нашата мила татковина ще означава още повече корупция и още повече варианти за кметовете да са пълновластни господари в своите райони…както знаете в градове като Кюстендил положението в тази насока и без това е трагично. Истината е, че обществото също носи своята вина, защото на подобни неща се отговаря с пълно безхаберие, както доказа смъртта на няколко младежи през последните 3-4 години. В една държава без истински граждани, няма как да има действащи граждански институции.

 13. Повечето от т.нар. “медии” в България са една жалка пародия на това, което би трябвало да бъдат. Всекидневно изчитам цялата преса вкл. и “жълтата”, но тя реално по нищо не се различава от “информационните” и по-конкретно “Труд” и “24 часа”, които имат и най-висок тираж. На 14.07. водещо заглавие в един от двата беше посветено на отвличането на бившата мис България от бившия й приятел. На цяла вътрешна страница на вестника се разясняваше, че това всъщност не се е случило, а е било просто скандал от ревност, разрешен и със съдействието на полицията. Днес, 15.07., пак в един от споменатите ежедневници водещото заглавие ни информираше, че актьорът Явор Бахаров е задържан за притежание на марихуана. Явно тези издания се опитват да се преориентират и да минат към “жълтите”, но нека поне да го обявят официално, за да знае човек, когато търси реална информация какво да купува. В България реално няма свобода на словото и печата, защото най-големите телевизии и печатни издания публикуват само това, което е изгодно за властта и това винаги е било така. Неудобни въпроси няма, освен това да попиташ Бойко Борисов кога ще се жени, а той пък на свой ред да ти разкаже как дори кучето си не е виждал от няколко месеца. Представянето на Яна Кръстева като клошарка, и въобще отразяването на целия случай би трябвало да се накаже от съответните органи,ако има такива. Съболезнования на близките и приятелите на Яна!

  1. Поздравления за този коментар, наистина си обобщила същината на проблема.

 14. Бог да прости момичето. Съболезнования на близките. Съгласен съм, че гоненето на сензация при подобни случаи е свинщина. Разбира се има какво да се желае от полицията. Вие обаче ми говорите за място, което познавам от 40 години. Поне. Въпреки ноща и шумното мероприятие, не е възможно поне десет човека да не са видели какво става.
  Истината е, че всички сме станали бездушни и апатични към хорското нещастие. И тези десет или повече свидетели сега би трябвало да изпитват угризения. Че са могли да го предотвратят.

 15. Интересно, че преди 3 дни е имало още една убита жена в района на Борисовата и то по същото време, когато е било шествието в подкрепа на Яна…. Какво ли ще напишат за нея? И тя ли е била клошарка? И тя ли си го е търсела?

 16. Това истина ли е? Егати наглеците. В момента има засилено полицейско присъствие, лично го видях.

Comments are closed.