Библос оживява

Библос, крайбрежието на Ливан, 21 юли 2011

Преминаваме отново по познатия път – от планинските склонове на Бархалиун към долината през Кусба до Бетрун и Библос. Изумително е колко бързо могат да карат ливанците по планинските пътища. Тук, където такситата най-често са мерцедеси, можеш да видиш абсолютно всякакъв тип коли – от нашата Kia до пъстрите стари и огромни Mercedes-Benz камиони, толкова популярни по тези ширини.

Затова в градчета, като Кусба, е пълно с магазини за авточасти, а е лесно да намериш и техник на своя модел кола. Тук също има най-вече три вида места, на които да спреш- банки, ресторанти и магазини. Последните представляват най-вече представителства на големи марки, като Benetton – да, тук, където не знаеш дори къде е това „тук“ можеш спокойно да влезеш в магазин на подобни марки и да си напазаруваш. С една дума в Кусба можеш да си намериш всичко, което ти трябва, освен духовна култура. Затова пък няколко километра по пътя към морето, там на крайбрежието, видяло толкова много епохи, се крие скъпоценният камък, наречен Библос.

Знаете от историята, че Библос е един от най-известните финикийски градове. Със значителен принос в историята и развитието на азбуката, такава, каквато я познаваме днес. Със сигурност, когато започваш да пишеши нещо и искаш да разкажеш, някой преди теб вече го е направил. Затова си мисля, че макар и егоистично, ще предложа моите емоции, които изпитах докато вървях по каменните улици на Библос. Обещавам, че няма да отегчавам.

В това градче можеш да усетиш както типичното туристическо настроение, подкрепено от ежегодния фестивал Byblos International Festival, чиито събития забавляват посетителите на града всяка вечер, също така с лекота се прехвърляш едновременно в няколко епохи. Докато седиш на пейка някъде в Стария град на Библос, можеш да видиш елегантен Mercedes с бейрутска регистрация да преминава бавно, но забележимо, пред входа на замък от 1104 година, чиито основи се губят още по-назад във времето. През това време ще премине безплатното за посетители на Библос влакче, което обикаля територията на Стария град, докато от малките ресторантчета се носи уханието на току-що приготвени морски дарове. Това, което е смайващо е, че за една година общината успява да превърне Библос в туристическа дестинация. До скоро градът е по-скоро местна забележителност, свързвана главно с ресторанта на Пепе Абед, макар и да има богато историческо минало. Само желание от страна на официалните власти, би спомогнало за осъществяването на подобен проект. А той е важен за областта и страната – от туризъм се прехранват мнозина ливанци днес.

Измежду заведенията, разположени по протежение на пристанището в Библос, задължително трябва да се посети заведението на Пепе Абед (Pepe Abed). Това е може би най-известното място в региона, пък и за Ливан – в почти всеки документален филм за страната, може да чуете повече за него. Пристигайки, по нищо няма да забележите, че това място има подобна слава. Пристъпвате в заведение с дървени маси и столове, с изглед към крайбрежието, като много други места тук. Отваряте менюто и виждате, че цените не са нещо по-различно от други ресторанти. Това, което прави Pepe толкова приятно място е самобитността, лъхаща от мястото. От всеки стол или маса, може да усетите историята на заведението, а снимките по стените ще ви върнат с повече от 50 години назад. Тук са обядвали Марлон Брандо, Бриджит Бардо, Джони Халидей, Вацлав Хавел, Жак Ширак и още, и още… И в същото време, нищо, абсолютно нищо няма да ви накарате да се чувствате неудобно, сякаш мястото ви не е тук – напротив, посрещат ви още от входа с усмивка и първото нещо, което слагат на масата, както е типично по тези ширини, е вода. От този момент вие вече може да се настаните удобно и да гледате морето и яхтите пред вас, лавиращи умело между рибарските корабчета и лодките пълни с туристи. И нито за момент, няма да се запитате: „Боже, какво правя тук?“. По-скоро ще си помислите защо да не останете повече, за да си поръчате още една порция панирани рачешки щипки.

Това, което прави Библос незабравимо място е…абсолютно персонално. Да, наистина – за всеки би било различно усещането. Дали ще изберете рибните ресторантчета, типични за района, обиколка на музеите (като музеят с восъчни фигури) или някой нощен клуб – това е ваш избор. При положение, че на ваше разположение са хиляди години история и едно стабилно настояще…мисля си, че ще намерите своето място в този финикийски град, успял да векове наред да устои на промените и капризите на владетелите.

Comments are closed.