Норвежката изненада? Как ли пък не

Норвегия и останалата част на Европа са в шок: кървавите атентати в Осло и остров Ютоея причиниха поне 92 жертви. Непосредственият въпрос е: кой може да организира подобно клане? И разбира се, спекулациите определиxа вечния виновник: мъглявината Ал Кайда. В liveblog-a на френския новинарски сайт Europe 1 писаха:

18:15 часа: Норвегия вече е била заплашена от Ал Кайда. Норвегия, която е член на НАТО, е била заплашвана от терористичната организация за участието си във войната в Афганистан. На 8 юли, NRK обяви, че Норвежката служба за сигурност търси доказателства, подкрепящи обвинението на трима мъже заподозрени в заговор в подготовката на бомбени атентати в Скандинавия, които биха могли да бъдат свързани с Ал Кайда. Тримата заподозрени, арестувани през юли 2010 г., имат различни версии – един от тях изповяда заговор за взривяване на китайското посолство в Норвегия, друг твърдя, че те целели един датски вестник, който публикува карикатури на Мохамед, и трети твърдя, че е невинен.

Само няколко часа по-късно New York Times писа, че отговорността за атентата била поета от ислямистка група, наречена Ансар ал-Джихад ал-Aлaми (приблизително, “тези, които помагат свещената война”). Това е първият път, когато тази хипотетична организация е наименувана, и в съответствие с американски официални лица, тя въобще би могла и да не съществува.

Според експерти по въпросите на ислямския тероризъм, като например Уил МакКантс (анализатор в изследователския институт CNA), това предположение е вероятно: Норвегия е част от НАТО и участва с около 550 военнослужещи и няколко хеликоптера в Афганистан, в допълнение към подкрепата на войната, водена от Съединените щати и техните последователи в Европа. Накрая, настоящият ръководител на Ал Кайда, Айман ал-Зауахири, е отправял заплахи срещу Норвегия именно заради подкрепата за войната в Афганистан.

В същото време, представители на ислямските организации, като например Мехтаб Афсар (генерален секретар на Ислямския съвет на Норвегия) осъди смъртоносните нападения срещу това, което той нарича “нашата страна, […] моята страна”.

Да, но не.

Мъжът, арестуван на остров Ютоея (мястото на стрелбата срещу детски лагер на Работническата партия, който също така е и анти-израелски), в началото на вечерта е основният заподозрян от норвежката полиция.  Андерс Брейвик, 32 г., бял със сини очи и руса коса: идеалното клише на скандинавец. Норвежка националност, “от корен”, както каза полицейски служител. Със сигурност не е Махмуд с брада до коленете и gallabieh, клишето на ислямистки терорист, който телевизионните предавания и вестниците са ни наблъскали, като образ.  И черешката на тортата: ислямистката групировка уж зад атаката официално отрече всякакво участие.

Oпит за поддържане на  доброто впечатление: Андерс Брейвик бил душевно разстроен? Не cе знае как, името е дадено на пресата. Намерен e профилът му във Facebook (страницата е затворена от петък вечерта насам), според който той се интересува от масонството и cе определя като консервативен. След интервю с представител на полицията, етикета “християнски фундаменталист” му е залепен. По някаква причина, която не разбирам въобще, пресата цитира негов tweet:

Един човек, който вярва, има толкова сила колкото 100 000 човека, които имат интереси.

Как този цитат от английския философ Джон Стюарт Мил (19-ти век) обяснява възможнaта мотивация на предполагаемия извършител? Или -най-вече – как той се свързва с профила на “християнски фундаменталист”? Напомням, че Мил пише за неща, свързани с логиката, но също така и върху икономически въпроси (той е близък до идеите на Маркс) и e определил в книгата си “За свободата”, това, което днес е познато по името на принципа на Мил:

 […] индивида не се отчита пред обществото за своите действия докато те не засягат интересите на някое друго лице, различно от себе си. Единствените мерки, които е оправдано обществото да предприеме, за да изразят отвращение или неодобрение за подобно поведение, са съвети, образование, убеждения, както и прекратяване на познанството на този индивид от всички, които го считат необходимо за тяхно добро. Второ, за действия, които са в ущърб на интересите на другите, индивида носи отговорност, и може да бъдe обект на правна или социална санкция, ако обществото смята, че едната или другата е необходимо за собствените си защита.

Този принцип поставя отговорността на лицето пред обществото и със сигурност не говори за християнство. Вместо това, ролята на обществото в областта на образование и натиск на лицето, което (си) причинява вреда, е подчертанa.

Няма да преподавам урок по политическа философия – нито му е мястото, нито времето. Това, което искам да подчертая е, че медийната дезинформация работи: няма данни за заподозрения, така че ще вземем един цитат, съдържащ думата “вяра” и го добавим към етикета “фундаменталистки християни”, за по-голяма сила. Само мен ли това ме шокира?

Целта ми тук не е и да дискутирам за фалшификацията на езикa, извършвана от средствата за масово осведомяване. Вместо това, говори ми се за норвежката “изненада”:  един човек, който се възхищава от стойностите на крайната десница, може да извърши терористични актове по същия начин както и вечните-виновни-за-всички-на-злини-по-света ислямски терористи. Mотивите на Андерс Брейвик са политически: той отказва мултикултурализма, според него хора от различни произходи не могат да живеят заедно по никакъв начин. Странно (или не), много малко внимание е фокусирано от медиите върху норвежката крайно-дясна партия, Партия на Напредъка (FrP). FrP призна в събота, че Брейвик е нейн бивш член. Както се съобщава във френския всекидневник Le Point, той е отписан през 2006 г., и през 2009 г., в съобщение на сайта за дебати Documents.no, Андерс Брейвик критикува “жаждата [на FrP] за задоволяване на мултикултирните очаквания и [нейните] самоубийствени хуманистки идеали”.  И накрая, това е редовен сътрудник на крайно-десния форум Nordisk (Швеция) от 2009 г. насам, където, според норвежката полиция, заявявал позиции, враждебни на исляма.

И все пак, в събота сутрин Радио Китай International написа нещо доста странно:

“Мисля, че това показва, че нито една страна не е имунизирана срещу този риск,” заяви г-н Кей след среща с президента Барак Обама в Белия дом. Ето защо Норвегия е част от операцията в Афганистан, каза той, цитиран от Радио Нова Зеландия в събота.

Аз удебелих шрифта на това, което ми изглежда странно. Журналистите на радиостанцията правят професионална дезинформация или въобще не са в час?

Но норвежкият министър-председател не се притеснява кой знае колко: той настоява на пресконференцията си в събота, че Норвегия няма проблеми с крайната десница. С цялото ми уважение към този господин, FrP е втората по важност партия в Норвегия и основната опозиционна сила. През 2009, FrP е получила почти 23% от гласовете в парламентарните избори и има около 40 членове на парламента. Френския ежедневник Libération представяше FrP преди години така:

[…] FrP , която прославя “норвежкото семейство”, се застъпва за “общество без смес”, където “парите са на разположение на първо място в страната, а не страни от третия свят”.

Но освен това, няма популисткo влияние в Норвегия. Не повече, отколкото в Европа, нали. Факт е, че Датската народна партия спечели 12% в парламентарните избори 2001 г. и оттогава прие една много интересна политика, без да е представена в правителството, но успешна: днес тя е една доста уважавана партия и – нещо съвсем невероятно – Дания едностранно възстанови граничния контрол в рамките на Европа преди малко повече от месец. Няма и за какво да се притеснява човек като се има предвид, че трима министри и осем държавни секретари в сегашното италианско правителство са от крайно-дясната Северна лига, както и евродепутатът г-н Марио Боргезио, бивш член на фашистко движение. В същия дух са Алиансът за бъдещето на Австрия или Швейцарската народна партия, плюс френския Национален Фронт или българското движение “Атака” с 9% от местата в парламента…

Безполезно да се продължи този каталог, други са го направили преди мен. Това, което виждаме е, че случилото се в Норвегия има повече общо с Оклахома Сити европейскa версия, отколкото първоначално обявения европейски 11 септември. Какво да кажем за факта, че както е докладвано от Wall Street Journal, норвежката полиция е била уведомена за повишена активност на крайно-десни и други разни безобразни анти-мюсюлмански и арабофобски групировки, но не ги счита за сериозна заплаха за Норвегия? Още по-нахално е, въпреки насъбиращите се данни за крайно-дясна мотивация на тези ужасни атентати, че имаше още хора да се заинатят в търсенето на джихадистки пръст. Други пък се вълнуваха относно вероятна връзка между това кръвопролитие и карикатурата на Мохамед в пресата в Дания през 2005 г. И разбира се, тези които най-силно сочеха имиграцията от мюсюлмански произход, бяха не други, а крайно-десните активисти. В шведския форум Nordisk (представен, като вдъхновен от нацизма) заклеймяването на мюсюлманите като виновни за всички европейски проблеми беше на дневен ред. Най-сетне, Памела Гелер, известна с твърдото си противопоставяне на проекта за строителство на център за ислямска култура в близост до бившите Twin Towers, се беше изявила през май месец 2011 с един постинг, обвиняващ мюсюлманите за всички изнасилвания в Норвегия през последните 5 години; не остана по-назад и сега: писа в блога си, че петъчните атентати в Осло са в отговор на джихадисти.

Накратко, всички професионални ислямофоби скочиха до тавана. Както го каза Ибрахим Хупер, представител на Съвета за американо-арабски връзки, “не е тероризъм, ако не го е направил мюсюлманин. Ако някой, който не е мюсюлманин, направи терористичен акт, той е душевно разстроен, но не е терорист”. В случая, става дума за християнин. Трябва ли сега да заклеймим всчки християни, както е случая с мюсюлманите, когато един или няколко ислямски екстремисти правят атентат? Това е реторичен въпрос, разбира се. И какво означава тази радикализация за Стария континент и неговата стабилна и просперираща политико- икономическа ситуация?

П.С. Доскоро беше достъпно видео в Youtube, качено от Брейвик, в което той говори за възстановяването на Ордена на тамплиерите, защитата на Израел, и относно желанието си да извърши това, което извърши в Осло. Но никой не реагира на това видео, открито в мрежата едва след като загинаха над 90 души. Според Foreign Policy, съществуват и документи, според които е бил учреден нов Орден на тамплиерите от хора, с възгледи, като на Брейвик, като самият той е участвал. И тези хора го мислят това сериозно – не са с отклонения, просто мразят.

 

9 Replies to “Норвежката изненада? Как ли пък не”

 1. В статията от Ню Йорк Таймс изобщо не пише такова нещо, а :

  The state television broadcaster, citing the police, said seven people had been killed and at least 15 wounded in the explosions, which they said appeared to be an act of domestic terrorism.

  American counterterrorism officials cautioned that Norway’s own homegrown extremists, with unknown grievances, could be responsible for the attacks.

  Ислямистката среда се съобщава като обсъждана, но отхвърлена отначало от норвежките власти, САЩ и др. Фокусът – десни екстремисти.

  “норвежката крайно-дясна партия, Партия на Напредъка (FrP)”

  Това не е крайно-дясна партия, еквивалент на СДС е. Ненормалникът е бил неин член и сипматизант преди години, напуска партията поради крайните си възгледи.

  “Аз удебелих шрифта на това, което ми изглежда странно. Журналистите на радиостанцията правят професионална дезинформация или въобще не са в час?”

  Норвегия участва в Афганистан.

  Ислямизма, крайно десния и крайно левия екстремизъм са заплаха за европейци. Когато извършителят е наизвестен се спекулира – търси се мотив и вероятност.

  Има анти-арабски и анти-мюсюлмански настроения в Европа и САЩ, особено след 9/11, но в случая няма общо и не бива да не се говори за слона в стаята. Тоест, слоновете са няколко – един от тях е бръснат, беззъб рецидивист с татуирани свастики, втори слон е дългобрад религиозен откаченяк, трети слон живее в 1917 година. Ако утре стане самоубийствен атентат (дано не) в Багдад и нямаме информация за извършителя ще можем само да подозираме. Кои ще са заподозрените, ескимоски националисти? Или тишина?

 2. @Милитеро: трябва да четеш втората страница понякога 😉
  “Initial reports focused on the possibility of Islamic militants, in particular Ansar al-Jihad al-Alami, or Helpers of the Global Jihad, cited by some analysts as claiming responsibility for the attacks. American officials said the group was previously unknown and might not even exist.

  There was ample reason for concern that terrorists might be responsible. In 2004 and again in 2008, the No. 2 leader of Al Qaeda, Ayman al-Zawahri, who took over after the death of Osama bin Laden, threatened Norway because of its support of the American-led NATO military operation in Afghanistan. ”

  И ти можеш колкото си искаш да казваш, че FrP е като СДС, това не променя факта, че е крайно-дясна. Между другото, би било добре да си даваш изворите, като твърдиш нещо.

  Норвегия учавства в Афганистан, е и? Каква а връзката между този факт и атентати направени от един крайно-десен християнски фундаменталист в неговата собствена страна? Това също е реторичен въпрос.

 3. “тези хора го мислят това сериозно – не са с отклонения, просто мразят” – това си е патологично отклонение

 4. А ти трябва да четеш все пак какво пишат други :

  “Ислямистката среда се съобщава като обсъждана, но отхвърлена отначало от норвежките власти, САЩ и др. Фокусът – десни екстремисти.”

  Аз не знам защо Руслан превежда “Initial reports focused on the possibility of Islamic militants” на български като “Само няколко часа по-късно New York Times писа, че отговорността за атентата била поета от ислямистка група”, но още отначалото се сочеше с пръст и към десния екстремизъм.

  “И ти можеш колкото си искаш да казваш, че FrP е като СДС, това не променя факта, че е крайно-дясна.”

  Ахм, а защо решихме, че е крайно дясна? Да и у нас бесепари обвиняват седесари във фашизъм, но крайна партия е АТАКА, холандската Партия на Свободата, спор няма, но не може да се лепи етикет “фашизъм” на всичко, което не е социализъм.

  “Между другото, би било добре да си даваш изворите, като твърдиш нещо.”
  С удоволствие :
  http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/siv-jensen-terrorsiktede-var-tidligere-medlem-av-fremskrittspartiet-3544743.html

  “Норвегия учавства в Афганистан, е и? Каква а връзката между този факт и атентати направени от един крайно-десен християнски фундаменталист в неговата собствена страна? Това също е реторичен въпрос.”

  Просто авторът на статията е намерил това за важно и споменаването му от въпросния китаец е определено като дезинформация.

 5. Ne znam za kakvi drugi hora, koito pi6at mi govori6 s nqkakuv tzitat bez izvor4e. Ne razbiram za6to si pozvolqva6 da se pla4e6, 4e ne 4eta dostatu4no: tva bilet4e moq milost go pisa, tvoq milost moje da prebroi vsi4kite link-ove, koito sa tzitirani predi da mi kazva, 4e ne 4eta dostatu4no 🙂

  Ina4e, kakto kazah, az go pisah tova (moeto e imeto na avtorskoto mqsto, ne e tova na Ruslan). I zna4i nali toi ni6to ne e prevejdal. No ti nali mnogo se qdosva6, 4e nqkoi se e osmelil da prevede “initial reports” na “nqkolko 4asa po-kusno”, ti obqsnavam: atentatite se slu4iha kum v petuk sledobed. Purvite izkazvaniq, so4eiki kum islqmistki motivatzii izlqzoha nqkude kum 19-21 4asa, v zavisimost ot vestnitzite, dokolkoto si spomnqm. Az na tova mu kazvam “nqkolko 4asa po-kusno”. A puk — nastoqvam da ti obqsna, 4e pak 6te se zatuji6 nali za nqkvi detaili — “initial reports” ne dava nikakvo ukazanie za vreme.

  Nai-setne da si doidem do vuprosa, koito e: FrP kraino-dqsna li e ili e “kato SDS v Bulgaria”? Moqta pozitziq e qsna po vuprosa: FrP e kraino-dqsna. I za6toto ne mi se 6te ti pak da pristigne6 s nqkakvi tvurdeniq izvun temata: eto kakvo pisa naprimer the Guardian, nakratko predstavqiki kraino-desnite partii v Evropa:

  Norway
  Progress party
  Key figure: Carl Hagen (leader, Progress party)
  Norway’s far right Progress party has propped up a rightwing coalition government since elections last October, in which the Labour government that had dominated Norwegian politics for almost a century was ousted. The Progress party, which wants to cap immigration at 1,000 people a year, won 26 out of 165 parliamentary seats after polling 14.7%.

  http://www.guardian.co.uk/gall/0,,711990,00.html

  Link-a, koito mi poso4i, razkazva za fakta, 4e Breivik e biv6 4len na FrP i 4e bil napusnal zaradi mnogo radikalni vuzgledi. Nqma nikakva sleda ot ideologi4eska gledna to4ka i o6te po-malko taq statiq ima vid na izgled da pravi ot FrP normalna dqsna partiq.

  Ina4e, ogromnoto koli4estvo demagogiq, koeto razstila6 navsqkude v komentarite ti napravo ubiva jelanie na 4ovek da diskutira s teb. Jalko.

 6. “Изворче” няма, повтарям това, което написах по-горе, а именно обобщение на отношението на властите към вероятна ислямистка следа според въпросната 2стр. 🙂 Не съм казал, че не четеш, казах, че не четеш какво пишат другите (коментиращи).

  За авторството – да, извинявам се, не съм видял. Превеждането – смислово, не буквално. Тоест, неправилен преразказ, не се хващам за някакви думи.
  ” No ti nali mnogo se qdosva6, 4e nqkoi se e osmelil da prevede “initial reports” na “nqkolko 4asa po-kusno””

  Не, защо да се ядосвам? 🙂

  “Purvite izkazvaniq, so4eiki kum islqmistki motivatzii izlqzoha nqkude kum 19-21 4asa, v zavisimost ot vestnitzite, dokolkoto si spomnqm. Az na tova mu kazvam “nqkolko 4asa po-kusno”. A puk — nastoqvam da ti obqsna, 4e pak 6te se zatuji6 nali za nqkvi detaili — “initial reports” ne dava nikakvo ukazanie za vreme.”

  Абсолютно съгласен съм. Не виждам и не знам защо си мислиш, че виждам проблем.

  ЗаFrP – ограничение на имиграцията не е означава крайно-дясно, но за съжаление крайни политици като Вилдерс и Сидеров се опитват да наложат “патент”, обосновавайки се с разни божествени глупости. В FrP има и имигранти (като иранецът Мазяр Кешвари), както и подкрепа сред малцинствените и имигрантски общности, процентно почти същата като в останалото население. Партията е консервативна.

  Да, в статията се говори за членството на Брейвик в ФрП и причините за напускането му, затова й я дадох. А това изречение е леко неясно (не само заради латиницата), какво точно искаш да кажеш за идеологическата гледна точка и какво е “има вид на изглед да прави”? 🙂

  Мдам, инакомислието може да бъде окачествено като “демагогия”, а може да се приеме правото на мнение.

  Моето лично мнение – първоначално са обвинявани ислямисти. Малко параноично? Ок, въпрос на мнение. Но третирайки това като ислямофобия неволно слагате знак за равенство между ислямисти и мюсюлмани. Нещо, в което съм убеден, че не вярвате, както и никой нормален човек на земята.

 7. Още нещо – отначало се спекулираше, че вероятно може да е някакъв християнин-екстремист. Какъвто се и оказа. Християнофобия?

Comments are closed.