Крачка към мултипартийна система в Сирия?

Законът за партийната система на Сирия е факт, след като президентът на страната Башар Асад издаде указ за влизането му в сила (Legislative Decree No. 101 ).

(За самия закон, писахме тук.)

Сирийската национална агенция САНА съобщи днес, че президентът е издал указ за новия закон, който трябваше да влезе в сила след гласуване на парламента. Сега това няма да е нужно, заради действието на указа.

Обстановката, в която бе предприето това действие от страна на Башар Асад, е силно напрегната. Протестите и съответно военната офанзива в град Хама продължават, като над 50 000 излязоха по улицата на сирийският източен град Дейр ез – Зор. Напрежение се вижда в почти всеки голям град и приемането на промени е повече от необходимо. В същото това време, натискът на ООН се усили. Най-вероятно тези събития донякъде определят избора на президента да побърза с реформите в системата.

Законопроектът ще сложи ефективен край на еднопартийната система в страната и в частност на монопола на Баас. В началото на 1970 година има някои козметични промени, които позволяват появата на други партии – под чадъра на парламентарна коалиция, наречена Прогресивен национален фронт (ПНФ). Той представлява съюз на социалистически партии, които не се стремят да дойдат на власт – както една нормална партия би искала да прави – а подкрепят властта в ръцете на Баас. Този сценарии не е възможен вече, особено след задълбочаващите се протести в Сирия, стартирали през март месец тази година.

Новият закон за политическите партии фактически (поне би трябвало да е така) означава отмяна на член 8 от Конституцията на Сирийската арабска република, според който “Баас е лидер на държавата и обществото”. В крайно сметка трябва да се избере едно от двете – еднопартийно управление или демократично – двете са несъвместими.

 

4 Replies to “Крачка към мултипартийна система в Сирия?”

  1. Винаги ме е радвал сайта на Сирийската арабска новинарска агенция (САНА) – най-горе, вляво, първият бутон, който може човек да натисне е Mr.President. Натиснат, той разкрива чудна снимка (наподобяваща ореол) на братския лидер Башар ал-Асад и други чудни бутони за неговата биография, мисли, речи, дейности и пр. 🙂 Ех, това сирийско Работническо дело…бай Тошо сигурно се върти в гроба от завист. Завижда сигурно и за надписа на влизане в Сирия “you are welcomed to Assad’s Syria” :
    http://www.flickr.com/photos/pipthepony/2256224960/sizes/o/in/photostream/

  2. Милитеро – първият бутон за натискане е Home 🙂 Но снимката е убийствена – запомняща се…

Comments are closed.