Лондонските бунтове не са причина за въвеждане на цензура

Update: Хакери от групата Anonymous съобщиха в блога си, че ще следят всяко действие на Дейвид Камерън и британското правителство, за да предотвратят налагането на цензура върху Facebook и Twitter във Великобритания. 

Ако Дейвид Камерън управляваше днес близкоизточна страна, думите му относно социалните мрежи и Интернет, биха звучали съвсем на място. Най – вече, защото те показват тенденция, която може да придобие заплашителни размери и да се доближи до желанието на редица управляващи в Близкия изток и Северна Африка да цензурират изцяло достъпа (или да го спрат дори) до световната мрежа.

Защо толкова крайна оценка?

Британският премиер Дейвид Камерън, в изявление пред Парламента, сподели мнение, че в хода на разследването покрай бунтовете в Лондон е обсъждана възможността да се спре достъпа до социални мрежи и сайтове на хора, за които се смята, че планират престъпна дейност – в случая става дума за палежите и бунтовете в предградия на британската столица.

“Свободният поток от информация може да се използва за добро. Но също така и за враждебни действия. Така че ние работим с полицията и разузнавателните служби, за да обсъдим дали е правилно да бъдат спрени хората да комуникират чрез сайтове и социални мрежи, за които знаем, че заговорничат за насилие, безредици и престъпност.” (Wired)

При молба да бъдат увеличена числеността на полицията по улиците, той отговори, че акцентът трябва да бъде поставен върху това дали

“….да се даде на полицията технология за проследяване на хора в Twitter или BBM (BlackBerry Messenger) преди да се говори за полицейски ресурс…”

Смятате ли, че това би било правилно от страна на правителството? Дали това, ако бъде изпълнение и осъществено, като действие, няма да превърне Великобритания в нещо подобно на Великобритания от филма V for Vendetta? Бунтовете, предизвикали много вандалщина и малко резултати, с нищо не показаха, че защитават справедлива кауза. Напротив, дори семейството на убитият жител на Тотнъм, чието убийство бе повод, използван от излезлите по улиците на Лондон, заклейми техните действия, като “хулиганщина”. Но, сега, когато ситуацията се нормализира от ден на ден, да помислим за последствията.

Нека не бъдем фаталисти, разбира се. Но историята показва, че прокарването на подобни идеи, които в един момент прерастват в законопроекти, невинаги носи добро на обществото и държавата. Подобни събития не бива да са повод властите да въведат драконовски мерки, които ще потъпчат свободата на словото – така с нищо няма да се различават от който и да е арабски лидер, срещу които арабското общество все още се бори заради именно липсата на свобода. Мисълта, че хора могат да бъдат цензурирани, защото се “смята”, че използват Facebook за престъпни намерения, каквито са бунтовете за което и да е правителство, е стряскаща със сериозността си. При всички положения това трябва да бъде обсъдено на дълго и широко от институциите във Великобритания, за да не се превърне страната в обграден от стени и камери остров.

 

 

 

Comments are closed.