Отново в Синай

Град Ариш се намира в Египет и е административен център на област Северен Синай.

Още в древността египтяните разбират важността на областта и поради това изграждат военния пост Риноколура. През Ел Ариш минава и важният път от Кайро към Светите земи, Палестина. Именно поради това, по време на войната срещу Израел през 1967 година, Северен Синай служи за отправен пост за нападение над Южен Израел. Тогава Египет губи Синай, но през 1979 година си връща земите, като Ел Ариш отново е от стратегическо значение.

Защо бе нужно да се припомнят тези събития? Може да се каже, че от 5 юни 1967 година до днес, египетската армия не е разполагана в района на Северен Синай – първо заради резултата от войната през 1967 година, а след това заради споразумения между Израел и правителствата на Садат и Мубарак. Ариш няма как да не представлява интерес за Израел от гледна точка на сигурността за държавата, тъй като се намира близо до границите на Израел и е традиционна дестинация на палестинските бежанци. Негласно или не, египетското правителство оставя Северен Синай без военно присъствие, което е една от причините именно тази област да стане арена на сблъсъци с неизвестни въоръжени групировки.

by Mohamed Fahmy

Тогава, на 30 юли в Ариш въоръжени мъже нападат сградите на полицията и военните. Според официалните източници седем души са убити, а 23 ранени, като сред тях е капитан от армията и 18- годишно момче. По мнение на жители на града, става дума за екстремисти, обявили се за създаването на ислямско княжество на територията на Ариш. Доколко това е вярно, е под съмнение. Със сигурност армията не успява да реагира навреме заради липсата на свои пунктове в района, а отсъствието й в продължение на десетилетия дава възможност да се зародят подобни организации, често с подкрепа на хора от други държави, като Пакистан, Афганистан и Йемен.

Ето защо 13 август е важен ден за Египет, тъй като Генералният щаб на египетската армия реши да върне след 44 години отсъствие египетски военни части в Северен Синай. Новинарските сайтове Al Masry Al Youm и Youm 7 пишат, че армията се завръща, за да отговори на въоръжените групировки, като медиите назовават “Операция Орел” – така най-вероятно се нарича цялата кампания на Генералния щаб за завръщане на войската в района на Ариш и Северен Синай. В телевизионно предаване, управителят на областта, генерал Абдел Уахаб Мабрук отрече твърденията, макар да не се е изказал все още по повод публикацията на CNN, твърдяща също, че армията се връща в отговор на екстремистките групировки, а данните са били потвърдени от военното разузнаване.

Журналистът от CNN Мохамед Фахми съобщава в Twitter-а си, че има планове да се отвори с помощта на бедуинското население полицейското управление, ударено при сблъсъците от 30 юли.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/Repent11/status/102426153150722048″]

Как ще реагира Израел на завръщането на египетската армия в граничния район на Северен Синай, още не се знае. Поне засега официална реакция няма. Логиката говори, че подобно решение на Генералния щаб на египетската армия не може да не бъде сведено до знанието на САЩ и Израел. Разбира се, че може да съществува и другият вариант – да е едностранно решение на Кайро. При всички положения, за първи път от 44 години насам, Северен Синай ще има защитата на своите институции – а това няма как да не остане незабелязано.

Comments are closed.