Мубарак създава хаос и в легнало положение

Мубарак, обвиняем за корупционни схеми по време на 30-годишното си управление, както и за убийството на активисти по време на протестите януари месец, заяви, че е невинен.

Photo by AFP

Ако някой е смятал, че бившата управляваща партия на Хосни Мубарак е изгоряла в пламъците на египетската революция, явно ще трябва да погледне днешните събития с други очи.

На видео се чуват възгласи на про-Мубарак хора, застанали в района на съда, където се води делото срещу бившия президент и двамата му сина. Чува се например да пеят: “Ако те вкарат в затвора, ще сринем затвора.”

Също така, членове на партията на Мубарак, чиято централа бе изгорена още в началото на революцията, обикалят бедните квартали на Кайро, за да раздават храна на хората, които постят в момента, заради свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Дали те ще отидат да протестират пред съда – това е друг въпрос и не толкова важен в момента. По – тревожното е желанието на привърженици на бившия президент да създават хаос в Египет, както и да подбуждат към насилие.

Мнозина активисти в Кайро не се съмняват, че те биха си сътрудничили дори с крайно религиозни структури, доскоро най-страдащи от репресивния апарат на Мубарак, за да създават нестабилност и усещане за липса на власт сред обществото. Което бе основната цел на управляващите през януари тази година, когато отправяха послания, че “без тях, Египет ще потъне в хаос”. Дори участваха в организирането на атентат срещу коптска църква, за да задействат усещането за страх от конфликт. За щастие тогава египетското общество реагира обединено срещу подобни опити, макар и някои изолирани случаи на сблъсъци между крайно религиозни християни и мюсюлмани.

Междувременно съдът заяви, че се спира предаването на живо от залата, където се води делото срещу Мубарак и синовете му. Този акт на цензура, според властите, е в следствие на “съображения за сигурност”, но предизвиква множество въпроси сред участвалите в египетската революция младежи, които седяха отвън и гледаха внимателно процеса досега.