Реформи в Сирия сега или никога

Реформи не се правят с униформи. Стара истина, която историята ни повтаря постоянно. Въпреки това, все още има държави, в които това е неосъзнато.

Когато беше посещението на президента на Сирия Башар Асад в София, бях на първите редове. Успях да се запозная с няколко души от протокола, които ми направиха много хубаво впечатление – всъщност бяха няколко девойки, които работеха за първата дама Асма Асад. Президентът се виждаше с хора от общността в България няколко пъти и това, което създава, като впечатление при всички визити, се усети и тук – млад, интелигентен човек с отворено съзнание. Но това, което виждаме днес в Сирия е най-малкото… плашещо и изненадващо.

Пиша това, защото гневът може би заслепява разсъдъка ми, но аз не виждам желание за реформи в Сирия. Жертвите надминават 2 000, арестуваните са (по официални, сирийски данни) над 10 000. Международният натиск върху Дамаск се усилва с всеки ден. Стари съюзници, като Турция започват да се оглеждат неловко, тъй като никой не иска да бъде приятел с губещия.

Управляващата партия Баас иска извънредно събрание, заради събития в държавата. Това дава основание на някои анализатори да смятат, че все пак не всичко е загубено и ще бъде премахнат “Член 8” -известната част от Конституцията, който удостоверява и потвърждава властта на партията Баас до сега. Не смятам, че събранието ще мине без проблеми. Защото, както казва известният изследовател на Сирия, Джошуа Ландис, в момента хора във властта губят много. Иран, както и съюзниците на Сирия ще загубят наистина много, ако стане промяната изведнъж. Ако искаха да запазят активи, реформата трябваше да се случи още през март, когато започнаха събитията в град Дараа. Сега е късно, но има шанс – все още. Бомба със закъснител ли е Сирия, се пита в една известна статия във Foreign Policy. Все повече започвам да си мисля, че обществото е разделено и кризата се задълбочава с всяка изминала седмица.

Сирия умира. Народът на Сирия умира, удрян едновременно от радикали и армия. Днес действията на Асад могат да доведат до две неща утре – или да спаси страната… или да я убие. Нещата са в ръцете на властите, които нямат право на нито една грешка повече. Нито една. Следващата може да докара чужди войски, а това никой не го иска.

Надеждата умира предпоследна. Последен умира човекът, мислил до края за надеждата.

Comments are closed.