Ал Кайда в Йемен печели позиции от хаоса в страната

Известно време нямаше никакви публикации за Йемен в блога поради много причини. Главната е Либия, където нещата се развиха бързо и в голяма степен от крайният резултат зависят колко силни ще са протестите в други арабски страни. Втората причина е липсата на развитие в ситуацията в Йемен. През последните три седмици обаче, Йемен придобива важност. Най-вече, защото там протестиращи и племена се бият с екстремисти, възползващи се от хаоса в страната.

През юни йеменската армия отново воюваше срещу екстремисти в Южен Йемен.

Една от най-големите опасности за младежките революции в Близкия изток са екстремистките групировки, които често са въоръжени и се възползват най-добре от създалия се хаос по време на анти-правителствените протести. В Йемен положението е такова, че след неуспешното покушение срещу президента Али Абдула Салех и хора от правителството, протестиращите в големите градове, като Аден и Сана, някак останаха сами. Армията продължава да е разделена на две, макар очакваното връщане на Али Салех от Саудитска Арабия, където той лекуваше раните си, да предизвиква сериозни въпроси.

Южният град Занджибар от седмици насам е терен на сблъсъци между племената в района на Южен Йемен, бойци на Ал Кайда (организацията Ал Кайда на Арабския полуостров) и йеменската армия. В случая армията действа единно, за да подмогне племената, които през последните няколко дни успяха да затегнат обръча около екстремистките групи.

През последните два дни пък, около 400 сомалийски бойци са навлезли в Йемен през крайбрежния крад Шукра, в провинция Абян, за да помогнат на притиснатите бунтовници от Ал Кайда. Според йеменския журналист Насер Арабийе, става дума за хора на сомалийската екстремистка група Ал Шабаб, които и преди това са помагали на бойци на Ал Кайда в Йемен. Говорителят на сомалийската общност в Йемен, Мохамед Садад заяви, че е трудно хора на Ал Шабаб да пристигнат в Йемен, но не и невъзможно. Главна причина за затруднението е усиленият контрол по морската граница, през която все повече сомалийски бежанци идват в Йемен. Напълно възможно е бойците да са влезли в страната именно като бежанци. От седмица Ал Кайда възстанови контрола върху град Шукра, след победа над племената, и това спомага за прехвърлянето на бойци от Сомалия. Местни източници твърдят, че всеки ден десетки членове на Ал Кайда идват в провинция Абян, за да подпомогнат братята си, контролиращи почти цялата територия, както и части в северните Мареб, Ал Джауаф и Сана.

В същото време (сряда, 24 август) 40 бойци на Ал Кайда са били убити при въздушни удари. Един от важните хора в организацията – Джалал Бал Ейд – е бил убит при акциите. Около 15 войници са загинали при сблъсъци с бригади на Ал Кайда. В резултат на размириците в Абян и Занджибар над 100 000 души са напуснали домовете си от края на май до днес.

Ситуацията в Йемен се ожесточава, още повече с усилващия се натиск върху опозицията. Очаква се скоро президентът на Йемен, Али Салех, да пристигне в Сана, но какво ще последва от това – никой не знае още. Той е приветстван от едни, но за голяма част от йеменските протестиращи, Салех е нежелан в страната.