Към стереотипите със смях

Понякога (много се надявам да става по-често!) смятам, че смехът е ключът към спасяването на така омразния вече човешки род. Сред индивидите, които унищожават планетата, цели народи и какво ли още не, все пак се намират хора, които да покажат, че с малко повече усмивки можем да живеем по-добре и, че в крайна сметка стереотипите, наблъскани в главите ни, са нещо изкуствено.

След 11 септември 2001 година отношението на американците към араби, иранци, пакистанци се основава на параноята, стереотипизацията и страха от атентати. И с право – атаките в САЩ са едни от най-кървавите и за зла участ на всички останали мюсюлмани по света, атентаторите носят мюсюлмански имена. Но в крайна сметка да се подхожда към цялото, както към отделния случай, е неприемливо и смешно. И именно това критикуват група комедианти с арабски и ирански произход в САЩ и Великобритания, които искат да покажат глупостта в стереотипите.

Както казва един от любимите ми комедианти, Ахмед Ахмед, по повод обобщенията за арабите:

“Всяка култура се е сблъсквала с това. Просто ние сме последните.”

Искрено се надявам да е така!

Ръсел Питърс е един от любимите ми комедианти. Той е канадец, но в скечовете му се говори за расизма, стереотипите и диалогът между различните култури.

Един от най-добрите комедианти, които говорят за стереотипите, исляма в САЩ и отношението към различните, е иранецът Омид Джалили. Неговите скечове са изключително популярни във Великобритания, а още повече след филма му The Infidel, който е посветен на диалога между евреи и мюсюлмани.

Много известни скечове на Омид Джалили са Lucky Arab:

Много интересни са Arab American Standup Comedy – колектив от няколко души, американци с арабски произход, които използват комедията, за да се борят срещу стереотипите и омразата, създали се след 11 септември 2001 година. Техни участия се виждат в Stand UP Comedy Club в Ню Йорк. Идеята е на комедианта Ахмед Ахмед – един от най-известните комедианти с арабски произход в САЩ.

И разбира се – един прекрасен пример за комедианти от ирански произход – Маз Жобрани! Скечовете му са посветени изключително на иранската общност в САЩ (понякога и за арабската), ислямофобията и проблемите с расизма.

Много известно шоу е Axis of Evil Comedy Tour, осъществявано от Маз Жобрани, Ахмед Ахмед и Арон Кадер, с гостуващи Дийн Обейдала, Уон Хо Чунг и Ник Юсеф. Името е вдъхновено от реч на Джордж Буш, в която нарича Иран, Северна Корея и Ирак “Оста на Злото”.

Comments are closed.