“Мъченици зад решетките”: какво се случи в египетските затвори януари 2011

Египетската правозащитна организация EIPR пусна кратък документален филм, озаглавен “Мъченици зад решетките”.

Петнадесет минутен филм за престъпленията, извършени от силите за сигурност от януари 2011 година срещу затворници в пет известни в Египет затвора, сред които: Тора, Ел Ката в Гиза, Шабийн Ел Ком в Мануфия и Ал Бадаия в Дамнхур. Филмът има английски субтитри и мисля, че ще може да бъде разбран. Дори да не сте добри с английски език, кадрите говорят достатъчно.

“Мъченици зад решетките” включва клипове, направени вътре в затворите (някои от тях, заснети с мобилни телефони), включително кадри по време на самата революция, когато не е рядкост да се чуят изстрели от пистолет в помещенията на затвора. Също така се виждат сцени на пострадали затворници, които не са получили медицинска помощ и полицаи, които се подиграват на задържаните. Филмът служи за доказателство и срещу бившият вътрешен министър Ел Адли, който заповядва да бъде убит офицерът от полицията Мохамед Ел Батран, отказал да отвори затворите в подкрепа на Мубарак и поискал да спаси затворници.

Документалният филм включва и показания на роднини на затворници, убити от полицията. По време на протестите през януари месец, над 100 души са били убити в затворите, но прокуратурата не стартира сериозно разследване.

EIPR публикуваха и доклад заедно с филма, който още е само на арабски, но скоро ще има и английска версия. Също така организацията поиска да бъде сформирана независима комисия по тези случаи на убийства. Няма реакции от МВР на Египет относно кадрите в продукцията. Но и да има – едва ли някой се интересува от тях – след това, което ще видите и вие ще сте настроени така.  Благодаря на Зейнаб Мохамед, която ми показа филма.

 

Comments are closed.