3 големи “Ха-ха!” в статия на Actualno.com срещу анархисткото движение

Update: Вижте статията в местния сайт на Хасково и онази, която ще прочетете по-долу от Actualno.com – разликата е фрапираща.

Дълго време желанието на различни медии е да се очерни името на анархисткото движение не само в Бълария ( то тук, благодарение на много усилия, е сведено до “хулигани, излизащи да трошат”), но и в Европа. С малки изключения, освен, ако публикациите не идват от алтернативна медия, за анархистите се говори като за някакъв неприятен елемент от обществото, който е по-добре да бъде прегазен, за да не “заразява обществото с бунтарски идеи”. Особено потресаващи примери за подобни настроения в медиите имаше по време на протестите в Гърция и тези в Испания. За Великобритания да не говорим – там положението с отношението към анархисткото движение са фрапиращи.

Actualno.com пусна една статия (дописка по-скоро), от която лъха на платена журналистика и още повече вреди на името на анархистите. Нека цитирам три момента, които предизвикват смях, заради ужасяващото преувеличение (изключвам заглавието – то не заслужава коментар):

1.

Анархистите се развихриха вчера пред сградата на Гранична полиция в Свиленград и се опитаха да я запалят с коктейли „Молотов”. Тежковъоръжени барети обаче предварително им иззеха самоделните факли.

2.

“Добре, че не дойдоха и гърци, защото щеше да стане пълен батак, знаете, че те имат опит в протестите”, коментираха барети.

3.

Най-много представители на анархистите, пристигнали за протестите, са от Германия, Белгия, Франция, Украйна. Обясниха, че не са неправителствена организация, а се събрали на случаен принцип и нямали членски внос. Цялата договорка станала по интернет в официалната им страница. Пристигнали у нас в четвъртък вечерта и щели да стоят до понеделник.

В статията скандиранията са сведени до “крясъци”, говори се за някаква тълпа, която се е събрала, за да предизвиква смут в иначе прекрасния живот по границата, както и да вреди на името на родната полиция. Затова сигурно и се намесват “тежковъоръжени барети” – с анархистите само с бой можеш да се разбереш, нали.

Говори се и за случайният принцип, по който са се събрали тези момчета, разбира те ли, по подобие на стадо. Няма и дума за лагерът “Без граници”, който е една голяма причина тези хора да са в България, не се говори за целите на лагери и, че не е имало подобни изстъпления, като хвърляне на обувки, опити за палежи и прочие. И мъдро заявява някоя барета, че добре, че “гърците не дойдоха”, че щяла да “стане батак”. Поредният скапан и гнусен, паразитен стереотип налаган в редица медии. Не се говори изобщо за проблемите на миграцията, за търпените с години нередности по лагерите за бежанци, специално “Бусманци” и, мълчаливото съгласие на властите с действията на нацистки групи в София.  Не се говори за принудителния престой, чакането с години и въртенето около даването на документи на хора, които са доказали, че не са “опасни за националната сигурност”, както обичат да говорят от МВР. И ето малко разяснение за какво иде реч и срещу кое събитие е насочена публикацията в Actualno.com. И между другото – това няма да е последната подобна статия.

Лагерът “Без граници” България се състои от 25-ти до 29-ти август 2011г., в близост до село Сива Река. Инициативата е международна и на нея са предвидени демонстрации, семинари и дискусии като:

 • Милитаризация на границата
 • Влошаване на свободата на движение по границите на Балканите
 • Криминализация на ситуацията на имигрантите и бежанците в България
 • Подобряване на човешкото, социалното, законодателното и икономическото положение и/или отношение към мигрантите в България
 • Експлоатацията на евтиния имигрантски труд
 • Местният национализъм
 • Икономическата, социалната и политическата ситуация в страните на произход на мигрантите

Идеята на лагера „Без граници” е да бъдат поставени конкретни искания, които могат да бъдат разделени на две категории:

Общи искания:

 • Свобода на движение за всички
 • Статут за всички бежанци сега
 • Легализация на всички имигранти сега
 • Декриминализация на мигрантите
 • Край на милитаризацията на границите
 • Равни права за всички
 • Затваряне на всички „домове за чужденци”
 • Заменяне на „домовете за чужденци” с координационни центрове, които да подкрепят социалната, политическата и икономическата еманципация на мигрантите (тези центрове да са плод на общата работа на мигрантите, грасруутс инициативи и местните общности, където решения да се взимат от самите имигранти)
 • Широка видимост на проблемите на мигрантите в обществата ни
 • Ние се обявяваме срещу изграждането на „Крепостта Европа”

Незабавни цели:

 • Осигуряването на преводачи за всички бежанци и имигранти, които пресичат границата
 • Информация, относно правата на имигрантите да бъде раздавана при пресичане на границата
 • Независими наблюдатели да присъстват по време на процедурата по получаване на бежански статут, както и да са информирани по време на цялостния процес
 • Прозрачна процедура по определяне на бежански статут
 • Социална, медицинска и приемлива финансова помощ, както по време на процедурата по определяне на статут, така и след това (Indymedia)
Във форумите на Индимедия пуснаха снимка на хеликоптер, кръжащ над лагера “Без граници” – случайно да не им направят нещо “агресивните анархисти” на хората в района… А жителите пък, през това време си говориха спокойно с гостите на “Без граници”. И два коментара под статията на Индимедия, които говорят достатъчно:

ИСКАМ ДА ИЗКАЖА ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ ОТ СТАТИЯТА В “МОНИТОР”,А ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ И В ТЕЛЕГРАФА ИМАЛО ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ.АЗ БЯХ ЕДИН ОТ ПРЯКО АНГАЖИРАНИТЕ СЪС ОХРАНА И ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ И СЪВСЕМ ОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМ,ЧЕ ВЪПРЕКИ ОЧАКВАНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ ПОСТЪПИЛА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЛИЧИЕ НА ГРЪЦКИ ЕКСТРЕМИСТИ-ПРОТЕСТА БЕШЕ СЪВСЕМ МИРЕН,ОГРАНИЧИ СЕ ДО РАЗВЯВАНЕ НА ЗНАМЕНА,ПЛАКАТИ,МИРНО ШЕСТВИЕ СЪС СКАНДИРАНИЯ И НАЙ-НАКРАЯ ПРОТЕСТ ПРЕД СГРАДАТА НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ.ТАМ СЪЩОМИНА МИРНО,САМО СКАНДИРАНИЯ ИМАШЕ И БЯХА ОСТАВЕНИ СКУСАНИ ОБУВКИ ПРЕД СГРАДАТА ЗА ДА ПОКАЖАТ ТРУДНИЯ ПЪТ НА ЕМИГРАНТИТЕ.ЕДИНСТВЕНАТА ВОЛНОСТ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЕШЕ,ЧЕ НАШАРИХА С ТЕБЕШИРИ ГЛАВНАТА УЛИЦА,СТЕНА НА УНИВЕРСАЛНИЯ МАГАЗИН И ЕДИН КАЛНИК НА СЛУЖЕБНИЯ РОУВЪР НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ.НИКАКВИ МОЛОТОВ И НИКАКВИ ДРУГИ ОПАСНИ ПРЕДМЕТИ НЕ СА НАМИРАНИ У НИКОГО,ЗА КОЕТО ОТГОВОРНО МОГА ДА КАЖА,ЧЕ СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНА ИЗМАМА.НИКАКВИ СБЛЪСЪЦИ НЕ Е ИМАЛО,МЕРОПРИЯТИЕТО БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ ОХРАНЯВАНО ОТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ , ОТГОВАРЯЩИ ЗА РЕДА И СИГУРНОСТТА НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА СВИЛЕНГРАД-ПОЛИЦИЯ,ПОЖАРНА,ГРАНИЧНИ СЛУЖБИ,ОБЩИНА И ДР.

 

WWW.SVILENGRAD24.INFO

WWW.E-SVILENGRAD.COM

и

…това не е истина. Демонстрацията в Свиленград мина изключително успешно и нямаше никакви сблъсъци с полицията. Никой не се е и опитвал да хвърля коктейли Молотов. Хората са тук да изкажат своето мнение по мирен начин. Това може да се види на страницита на лагера: noborderbulgaria.org.

13 Replies to “3 големи “Ха-ха!” в статия на Actualno.com срещу анархисткото движение”

 1. АТАКА и БНС също имат и някои хубави идеи – всички да са по-богати, по-щастливи, по-здрави (как точно, не е ясно). Това не пречи 99% от крайните леви и крайните десни да са просто шайка вандали, а в крайния случай – терористи. Не всеки нелегален имигрант е бежанец, а ако не е – той няма място в България, пък и в коя да е друга държава. След като е нарушил законите на държавата следва да няма никакви права – право да остане, право да работи, право да учи. Трябва да има право единствено да си тръгне (ако не е бежанец, в такъв случай трябва да му се помогне). България е сравнително бедна държава и засега няма проблем с имигрантите, но във Франция, Великобритания и Белгия положението не е розово (ама хич), няма и да стане по-добро. Имигранти, от която и да е държава, трябва да се приемат ако има какво да предложат – имат умения, познания и опит. Без значение дали са черни, жълти или мургави. Но всеки слязъл от лодката или преминал планината да получава образование и преводач на родния си език, гражданско, социални помощи и т.н. е национално самоубийство.

  “Милитаризацията на границите” (странен израз) трябва да бъде увилечена. 5 пъти, 10 пъти, 100 пъти, колкото е нужно.

  1. Ауууу, Милитеро! Поздравления! Ти получаваш наградата за най-бързия защитник на тези, които дори и доста крайно-десни партии в Европа не изказват гласно. Аз пук толкова наивно се надявах, че ти си във ваканция, нали… Не толкова за твоето благополучие, но за нашето спокойствие. Учтива съм и добре възпитана и няма да те помоля да ходиш да си повръщаш глупостите някъде другаде, но това не означава, че не ми се ще.
   Най-сетне, искам да ти призная, че вече как почти 10 години живея във Франция и единствените, които твърдят, че има “имиграционнен проблем” са крайно-десните (и Саркози, който иска да си спечели крайно-десните избиратели преди изборите). Та нали, преди да започнеш да се правиш на интересен, почети малко.

   1. Rayna, на теб дотягат ли ти имигрантите? В Париж ли живееш?

   2. Няма нужда от обиди, Райна, необходима е позиция и аргументи (различни от “тук е ОК”).
    Чел съм достатъчно, благодаря, имам и личен опит, опит на познати и приятели, нагледни примери и най-важното – суха, бездушна статистика. Само крайно-десен олигофрен би твърдял, че всички проблеми във Франция, Белгия, Швеция или Англия идват от имигрантите, а само сляп човек би твърдял, че такива няма. Статистиката показва по-висока безработица, по-ниско образование, по-голяма вероятност за извършване на престъпление (мери се в брой престъпления по род на 100,000 души от една група за една година; в повечето европейски държави при имигрантите пропорцията стига и до 5 пъти повече от националното ниво). Числата не лъжат.

 2. чудесна статия, само че ти не беше ли участвал в подобна полицейска поръчка – филм, който убеждава горките бежанци колко е хубаво там, откъдето бягат и затова нека си стоят там

 3. Браво за статията и бързата навременна реакция.
  Колкото до предния коментар искам да кажа само, че безгрешни няма, всеки допуска в нещо грешка, всеки все на някого е крив. Също така някак си няма как да се уеднаквим, но когато за нещо сме единни да сме, в случая авторът заслужава похвала, а не порицание.

 4. След като е нарушил законите на държавата следва да няма никакви права – право да остане, право да работи, право да учи. – същото да спреш да плюеш се отнася и за теб! Говорим именно за бежанци и за неспазване на Женевската конвенция, например, която България е подписала, а не за криминални елементи. Защо изместваш темата и пак търсиш негативното?

  Колкото до трудовите мигранти, не ти ли е малко неудобно като българин / какъвто предполагам си/, човек “втора ръка” за “белия” свят, до вчера нелегален да лепиш ведната етикета “криминален” на човек, търсещ препитание?

  1. Ако прочетеш внимателно не слагам “нелегални имигранти” и “бежанци” под общ знаменател, напротив! Вторите имат нужда от подкрепа, защита и помощ и морален дълг на държавата да им помогне. Сегашното й отношение към тях наистина си е за повече от протест (не всички позиции, различни от твоята са еднакви).

   Нелегалните имигранти затова не са легални (които според мен трябва да са добре дошли) – със самото си влизане нарушават закона. А ако европейските държави имаха по-стриктна политика и не приемаха и гонеха български бандити, джепчии и фалшефикатори, а приемаха само българи-инженери, лекари и програмисти (каквито има много) днес за “белия” (както го нарече) свят ние нямаше да сме “втора ръка” (отново, по твои думи). Препитанието на нелегалния имигрант ще е за моя и твоя сметка. Айде, в България нелегални имигранти има пренебрежимо малко при сравнение с по-развитите държави.

 5. Имате ли статистика за произхода на бежанците/имигрантите/чужденците в България?

  1. За бежанци, според произхода и подадените молби (01.01.1993 г. – 31.07.2011 г.):
   1. Афганистан – 5 691 души
   2. Ирак – 4 801 души
   3. Армения – 1 855 души
   4. Иран – 931 души
   5. Без гражданство – 895 души
   6. Сърбия и Черна гора – 775 души
   7. Нигерия – 517 души
   8. Алжир – 438 души
   9. Турция – 385 души
   10. Сирия – 316 души

   За 01.01.2011 – 31.07.2011 г.

   1.Ирак – 193 души
   2.Афганистан – 66 души
   3.Без гражданство – 49 души
   4.Сирия – 43 души
   5.Сомалия – 30 души
   6.Иран – 27 души
   7.Армения – 25 души
   8.Пакистан – 17 души
   9.Нигерия – 15 души
   10.Мароко – 12 души

 6. Разбира се, аз затова го и похвалих Руслан Трейд за хубавата и навременна статия. Но просто следите остават.

 7. Статията сама по себе си не е толкова страшна (но признавам, че е доста “актуално” представяне на събитието), страшно е наслагването на подобна журналистическа фантастика в българското общество. Отделих 10 минути да прочета коментарите, които са доста показателни…

Comments are closed.