26 бойци на “Ал Кайда в Йемен” и 10 войници убити при сражения

Още тревожни новини от Йемен – засилва се тенденцията за натиск и напрежение между екстремисти, протестиращи и правителство.

26 бойци на “Ал Кайда в Йемен” и 10 войници, включително и един полковник, са били убити по време на ожесточени боеве в южната част на страната. По-рано през деня, 38 екстремисти и 30 войници са били ранени при опит на хора от организацията да напреднат към Дуфас, западно от Занджибар, главен град на провинция Абян. Боевете са продължили без прекъсване 24 часа.

Бунтовниците в Йемен опитват да вземат превес в южните провинции, главно Абян, след като правителството в Сана бе сериозно разклатено от протести срещу президента Али Абдула Салех. Възползвайки се от хаоса, бойци на “Ал Кайда в Йемен”, част от по-голямата организация “Ал Кайда на Арабския полуостров” влязоха в сражения с местни племена, които пазят протестиращите и подстъпите към главните селища в Южен Йемен. От юни досега над 100 000 души са напуснали домовете си следствие на боевете между армия и екстремисти.