Разкрити връзки между МИ-6 и ЦРУ с Кадафи

Документи, открити в изоставен в Триполи офис на бившия министър на външните работи на Муамар Кадафи и шеф на разузнаването показват, че американски и британски шпиони са помагали на режима да преследва либийски дисиденти, съобщиха от Human Rights Watch, цитирани от Al Jazeera English.

Документите са били разкрити от активист на движението за човешки права в офис, заеман от Муса Куса, един от най-близките следовници на Кадафи, напуснал Либия в посока Великобритания в началото на протестите в Либия през февруари. Вчера (3 септември) са били открити стотици писма между ЦРУ, службите на Великобритания ПИ-6 и Куса, за когото се вярва, че сега е в Катар.

Изгледа в Либия се въртят по-тъмни игри, отколкото се предполагаше. Сред бунтовниците има искрен ислямист, участвал в групировката LIFG. Абделхаким Белхадж също е включен като тема на писмата между Муса Куса и британските служби. В същото време през 2006 година двама от синовете на Кадафи са били поканени от SAS да наблюдават “секретно авиошоу” във Великобритания. Именно западните служби бяха обвинявани от Русия, че са подготвяли свалянето на Муамар Кадафи чрез групи в Мали и Чад. Но също така Чад е традиционна дестинация за намиране на наемници за режима на Кадафи, а самият Белхадж пък е изтезаван от ЦРУ. Смяташе се МИ-6 и ЦРУ започват сътрудничество с Кадафи след замразяване на ядрената му програма, но явно комуникацията между бившите врагове е била в пъти по-голяма и честа. И още нещо – документи показват, че след започване на протестите, от Триполи пристига писмо в автономната провинция на Сомалия, Пунтланд, с искане за изпращане на 10 000 бойци от Сомалийския фронт за спасение, които да защитят Кадафи.

Тогава, къде е истината?

Повече в сайта на Al Jazeera, а ако имате мнение по въпроса, ще се радвам да го споделите в коментарите.

9 Replies to “Разкрити връзки между МИ-6 и ЦРУ с Кадафи”

  1. Участието на ислямисти не е ново, даже беше обсъждано и на прес конференциите на НАТО. Въпросната групировка преди 15 годи влиза в терористичните списъци, близка е до магребските клетки на ал-Кайда. В думите на Кадафи, че единствено терористи и бандити му се противопоставят има и малка доза истина.

    Но какво стана? Кадафи вече не е на сцената и скорошните съюзници започнаха да се бият за по-голямо парче от баницата.

  2. От едната страна е кървав режим, като на Кадафи, избил до крак цяло общество и заличил всеки спомен за него в пустинята. От другата страна е опасността от радикални елементи в Либия. По средата е желанието за свобода и промяна.

    Е, все някога този режим щеше да падне, а сега се оказа, че си е сътрудничел със западни служби, за да изтезава хора, голяма част, от които не са ислямисти и документите го доказват. Да сме за Кадафи, защото сме срещу САЩ? Не ми се струва много логично и справедливо. Това сякаш поставя всички либийци под общия знаменател на “терористите”. Дори Русия се отказа от Кадафи – факт.

  3. Дали някой диктаторски режим в Третия Свят е ориентиран към “Запада”, към Русия или Китай няма значение, населението пак ще е тормозено. А дали сме “срещу САЩ” или “срещу Русия” – Кадафи си е бил един и същ винаги. Вярно, с годините изкукуригва още повече.

Comments are closed.