Updates за 09.09.11 Египет, Сирия, Либия, Йемен…България

Днес в Египет имаше протест срещу военното управление в страната. По-точно срещу генералите, седящи зад управлението, както и срещу бавенето на процеса срещу Хосни Мубарак и синовете му. Над 5 000 души се събраха на площад “Тахрир”, като почти през целия ден хора се събират в центъра на Кайро.

В Сирия има още смъртни случаи, следствие на военна намеса срещу протести в Хомс. Над 20 души са убити, а днес имаше протести в градовете Камъшли, Дейр ез-Зор, Хама и Хомс, като демонстрантите призовава за международна протекция.

В Либия бунтовниците влязоха в лоялния на Кадафи град Бани Уалид, с което спечелиха още една важна победа. Къде е Кадафи е въпрос, който още продължава да тормози не само Либия, но и света. След като в началото на седмицата въоръжен конвой навлезе в Нигер, пренасяйки злато и пари, се чуха мнения, че Муамар Кадафи е там. Но след това стана ясно, че не е и, че дори става дума за напуснали го части. Нищо не се знае.

Фенове на египетския отбор "Ал Ахли" протестират срещу Генералния щаб на египетската армия. (Hossam el-Hamalawy)

В Йемен продължават масовите протести срещу президента Али Абдула Салех. В град Таиз пък, три деца бяха ранени при избухването на противопехотна мина. Демонстрации имаше във всички големи градове на Йемен.

В Ирак се състоя протест, който прерасна в символ на несъгласието с убийството на известния местен журналист Хади ал-Махди, убит в навечерието на демонстрацията. Той бе известен, като противник на властта в Багдад и голям критик. Протести имаше и в други градове, включително и Басра, където хората призоваха за борба с корупцията.

И нещо интересно, което беляза деня е размяна на реплики между Николай Младенов и турският министър Егемен Багъш (цитирано от Vesti.bg):

Българският министър на външните работи Николай Младенов и турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш разменили остри реплики по повод Израел, съобщава в. “Хюриет”.

Повод за това станало изразеното от Николай Младенов съжаление за решението на Турция да експулсира израелския посланик.

Не мисля, че изгонването (на израелския посланик) е добра идея, тъй като то ограничава възможностите за диалог, казал Младенов пред репортери преди срещата си с Бадгис в четвъртък в Анкара. Той отбелязал, че държави държат своите посланици дори в Сирия, за да гарантират, че комуникационните канали ще останат отворени, въпреки, по думите му, все по-репресивния характер на режима в Дамаск. Партньорството между Турция и Израел има дълбоки корени, припомнил министър Младенов и изразил надежда двете страни да възприемат “поведение, което ще е от полза за сигурността на целия регион”.

Егемен Багъш отговорил, че България би обмислила налагането на подобни санкции срещу Израел, ако нейни граждани са убити в международни води и тя не е получила извинение повече от година по-късно.

Тогава Николай Младенов отбелязал, че “никой български гражданин никога не се е опитвал да наруши блокада”. Багъш и негови сътрудници на свой ред припомнили, че израелските командоси щурмуваха турския кораб “Мави Мармара” в международни води, при което бяха убити девет пропалестински активисти, турски граждани през май миналата година.

Чудя се дали да коментирам Младенов по повод “блокадата” и дали я защитава. По-скоро ще замълча…сега. Защото някак се потвърждава мнението, че нашето МВнР подкрепя незаконната и анти-човешка преса на Израел върху Ивицата Газа, оправдавайки се със смешни и заучени фрази.

И докато светът се тресе от конфликти, ние в България си имаме война, но по пътищата. Поредните катастрофи, станали заради пияни шофьори без книжки, отново поставят въпроси около сигурността по родните пътища, как да се спре с всичко това (граничещо с жертви на военен конфликт). Както каза съавтора в Intidar, Александър Стоянов:

“Репортажите от улиците на България звучат, като новинарска колонка от Сталинград през 1942 година.”

 

Comments are closed.